Americký mužský tenis zaspal dobu, nevie sa prispôsobiť

John Isner prežíva síce celkom vydarené obdobie, ale v pondelok vypadne z dvadsiatky rebríčka.
John Isner prežíva síce celkom vydarené obdobie, ale v pondelok vypadne z dvadsiatky rebríčka. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|7. aug 2013 o 14:53

Prvýkrát v štyridsaťročnej histórii tenisového rebríčka bude top dvadsať bez hráča z USA

Americký mužský tenis už nevychováva šampiónov. Problémom je obrannejší štýl a fakt, že tenis sa dostal na univerzitách medzi okrajové športy.

BRATISLAVA. Päťdesiatjeden grandslamových titulov vyhrali americkí tenisti v open ére. USA boli dlhé roky veľmocou, mená ako Jimmy Connors, Andre Agassi, Pete Sampras či John McEnroe patria medzi najlegendárnejšie.

Za posledné roky sa však k nim nepriblížil nikto. Posledným víťazom turnaja z veľkej štvorky je Andy Roddick. Kríza amerického tenisu vyvrcholí v pondelok, keď nebude mať v štyridsaťročnej histórii rebríčka v prvej dvadsiatke ani jedného hráča.

Vypadne z nej dlháň John Isner, ktorý skončil v Montreale už v prvom kole.

Nevedia sa prispôsobiť

„Šampión sa nedá vyrobiť, ale musí sa narodiť a ten im v tejto aj v nasledujúcej generácii chýba. Druhá vec je, že Američania si nevedia zvyknúť na dnešný trend tenisu, keď je to superpinkačka do úmoru. Roddick preto skončil, lebo prestal hrať servis – volej. Takisto Isner nepochopiteľne podá servis 230­kilometrovou rýchlosťou a potom nezmyselne pinká od základnej čiary,“ povedal SME známy tréner Jan Kukal.

Podľa skúseného kouča Američania neudržali svoj štýl, ktorým bolo podanie, tvrdý forhend a voleje. „Príkladom by mohol byť pre nich Poliak Janowicz, ktorý ukázal, že sa to dá.“

Čo­to naznačil už Wimbledon. Turnaj, ktorí vyhrali zámorskí hráči v minulosti 33-­krát, prvýkrát nemal v treťom kole ani jedného Američana. Na blížiacom sa US Open bude desať rokov od ich posledného grandslamového titulu, ktorý získal Roddick.

„Isner, Fish či Harrison sa nevedia dobre na kurte hýbať. V dnešnom top ten sú neuveriteľní atléti, ktorí sa dokážu pohybovať tak, že im prakticky nemáte šancu loptičku zabiť, všetko vybehajú,“ hovoril pred časom Dominik Hrbatý.

Roddick si myslí, že v krajine boli rozmaznaní z úspechov. Sám odďaľoval podobnú situáciu desať rokov, keď sa držal na úrovni elitnej desiatky. „Boli sme rozmaznaní. Mysleli sme si, že stále budú naši hráči vyhrávať. Prirovnal by som to k britskému čakaniu na výhru vo Wimbledone. Stále o tom hovorili a nakoniec čakali 77 rokov,“ hovorila bývalá svetová jednotka pre New York Times.

Okrajový šport

Ďalším problémom USA je, že tenis sa dostal na univerzitách na okraj záujmu. Tenisti nemajú štipendiá a výhody ako basketbalisti, americkí futbalisti či bejzbalisti.

„Na univerzitách chýba tenistom špeciálny program. Nemajú žiadne výhody,“ dodáva Kukal.

Paradoxne iná situácia je u žien, ktorých majú Američania v top štyridsať už šesť. K stálici Serene Williamsovej sa pridalo viacero mladých nádejí. Madison Keys je v osemnástich najmladšou v top štyridsať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Americký mužský tenis zaspal dobu, nevie sa prispôsobiť