Narodil sa v utečeneckom tábore, za slávny Bayern stihol dať už dva góly

Alphonso Davies v drese Bayernu Mníchov.
Alphonso Davies v drese Bayernu Mníchov. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. sep 2019 o 11:49

Netuctový príbeh kanadského mladíka.

MNÍCHOV. Kanadský futbalový stredopoliar Alphonso Davies sa v aktuálnej sezóne usadil v A-mužstve nemeckého šampióna Bayern Mníchov. Napriek stále tínedžerskému veku si už tento 18-ročný talent v živote preskákal kadečo.

Narodil sa v roku 2000 v utečeneckom tábore v Ghane, kam jeho rodičia utiekli pred občianskou vojnou v Libérii. Keď mal päť rokov, všetci sa ako utečenci presídlili do Kanady, kde Davies začínal robiť prvé futbalové kroky.

Medzi seniorov premiérovo nakukol pred tromi rokmi v tíme Vancouver Whitecaps, v ktorého drese zažil premiéru v zámorskej Major League Soccer, keď nemal ani šestnásť.

Nemusíš sa predstavovať

Začiatkom tohto roka sa presunul do nemeckého Bayernu Mníchov, kde sa v momente ocitol medzi viacerými hviezdami svetového futbalu.

"Keď som prvýkrát prišiel do Mníchova, nemohol som tomu uveriť. Prvý človek, ktorého som zbadal, keď som vkročil do šatne, bol Arjen Robben. Myslel som si, že sa mi to sníva," vyhlásil Davies pre BBC Sport.

Vtipne popísal aj úvodné stretnutie s legendárnym holandským hráčom, ktorý po uplynulom ročníku ukončil bohatú kariéru.

"Prišiel ku mne, potriasol mi rukou a povedal: 'Ahoj, ja som Arjen'. Hlavou mi akurát preblesklo: 'Nemusíš sa predstavovať'," dodal šikovný mladík, ktorý v nemeckej Bundeslige v deviatich stretnutiach stihol už dvakrát skórovať.

Kovač verí skúsenejším hráčom

Adaptáciu v bavorskom veľkoklube mu uľahčil aj obranca Mats Hummels. Majster sveta 2014 však v medzisezónnom období odišiel do Borussie Dortmund.

"Keď som podpísal zmluvu s Bayernom, zverejnil som na instagrame fotku, na ktorej držím dres. Zakrátko mi prišla správa od Matsa Hummelsa: 'Vitaj v tíme, teším sa na stretnutie s tebou.' Odpísal som mu: 'Ďakujem. Nemôžem sa dočkať, keď prídem'," priblížil virtuálne zoznámenie s Hummelsom.

Podľa nemeckého futbalového odborníka Raphaela Honigsteina čaká Daviesa skvelá budúcnosť. Problém momentálne vidí akurát v tom, že tréner Niko Kovač inštinktívne viac verí skúsenejším hráčom.

"Verím však, že existuje šanca, že s ním Bayern urobí to, čo v minulosti s Markusom Babbelom, Philippom Lahmom alebo Davidom Alabom, ktorých zapožičali do spriaznených klubov, kde mohli nabrať hernú prax. Možno by mohol ísť do Hoffenheimu alebo do Stuttgartu, kde by mohol ešte viac napredovať," zamyslel sa Honigstein.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Narodil sa v utečeneckom tábore, za slávny Bayern stihol dať už dva góly