Ak sa Murray stane jednotkou, bude to zaslúžené, priznáva Djokovič

Andy Murray môže byť po sobote svetovou jednotkou.
Andy Murray môže byť po sobote svetovou jednotkou. (Autor: SITA/AP)
SITA|5. nov 2016 o 10:20

Pokiaľ Andy Murray v sobotu zdolá v parížskom semifinále Milosa Raonica, dostane sa premiérovo na čelo rebríčka.

PARÍŽ. Britský tenista Andy Murray sa v sobotu môže premiérovo vo svojej kariére stať jednotkou svetového rebríčka vo dvojhre. Potrebuje na to zdolať Kanaďana Milosa Raonica v semifinále singlovej súťaže na turnaji ATP World Tour Masters 1000 BNP Paribas na tvrdom povrchu v hale Palais Omnisports v Paríži-Bercy.

Paríž - semifinále:

Andy Murray (V. Británia-2) - Milos Raonic (Kanada-4)

/sobota po 16.30 hod/

Duel sa začne najskôr o 16.30 h.

"Ak sa stane jednotkou, bude to zaslúžené," uznanlivo skonštatoval podľa webu Asociácie tenisových profesionálov (ATP) terajší líder renkingu Novak Djokovič.

Srb takto nastavil situáciu svojou prehrou s Chorvátom Marinom Čiličom 4:6, 6:7 (2) v piatkovom štvrťfinále. "Bez diskusie veľký rešpekt k tomu, čo dokázal. Takáto šanca mu patrí právom," dodal 29-ročný Belehradčan. S Murraym si prvý raz zmerali sily, keď mali jedenásť rokov.

Britský tenista medzi najlepšími ôsmimi vo francúzskej metropole prekonal Čecha Tomáša Berdycha 7:6 (9), 7:5.

"V konečnom dôsledku - toto je šport. Nemôžete čakať iba úspechy. Nie som príliš znepokojený tenisovou budúcnosťou. Žijem pre prítomnosť, to je celé," vyhlásil zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu,

"Musím sa dostať do takého vnútorného rozpoloženia, aby som bol v stave počínať si zápas za zápasom natoľko dobre, ako si želám. V ostatných mesiacoch sa mi to nedarilo," dodal Djokovič. Potvrdil zdravotné ťažkosti, ale odmietol sa vyhovárať na pravú ruku: "Nie som jediný, kto má bolesti. Je to súčasť hry."

Bez diskusie veľký rešpekt k tomu, čo dokázal. Takáto šanca mu patrí právom.


Novak Djokovič, srbský tenista a svetová jednotka o Andym Murraym

Murray bude na šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne 13. - 20. novembra obhajovať iba dvesto bodov z vlaňajška, Srb až tisíctristo.

Sprievodne dôležité pre pondelok 7. novembra je to, že tieto porcie na základe pravidiel ATP ubudnú tenistom už v predstihu.

Andy Murray v októbri triumfoval v Pekingu, Šanghaji a Viedni. V hodnotení figuruje na druhej pozícii - takto vysoko bol prvý raz už 17. augusta 2009.

Dovedna bol dvojkou sedemdesiatšesť týždňov a pauza medzi ziskom tohto postu a dobytím vrcholu by znamenala nový rekord.

Andy Murray útočí na pozíciu svetovej jednotky.
Andy Murray útočí na pozíciu svetovej jednotky. (Autor: SITA/AP)

Trojnásobný grandslamový šampión, dvojnásobný olympijský víťaz a k tomu spoludržiteľ Davisovho pohára Andy Murray môže byť najstarším novicom na vrchole hodnotenia od júna 1974.

Vtedy sa to podarilo Austrálčanovi Johnovi Newcombovi vo veku 30 rokov a 11 mesiacov.

Murray by bol 26. lídrom v histórii, prvým novým od 4. júla 2011, keď keď to dokázal práve Djokovič. Srb je vo svojom treťom období na čele od 7. júla 2014. Kraľuje 122. týždeň v sérii a dovedna 223. týždeň.

Murray má proti Raonicovi štatistiku 8:3, pričom uspel v ostatných siedmich konfrontáciách. Ťahá šnúru osemnástich zápasových úspechov.

"Pred stretnutím som predsa len pociťoval o čosi väčšiu nervozitu, než to bolo počas týždňa," priznal Murray, ktorý hral po Djokovičovi.

"Keď som vstúpil na kurt, vnímal som to už ako každý iný duel. Nehral som inak, než zvyknem, čo bolo dobré. Azda to v sobotu bude rovnaké," uzavrel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ak sa Murray stane jednotkou, bude to zaslúžené, priznáva Djokovič