Afrike naďalej vládnu egyptskí faraóni

Egyptskí fanúšikovia oslavujú v uliciach Káhiry africký titul futbalovej reprezentácie.
Egyptskí fanúšikovia oslavujú v uliciach Káhiry africký titul futbalovej reprezentácie. (Autor: REUTERS)
Rastislav Hríbik|12. feb 2008 o 00:00

Egypt do pondelňajšieho rána nespal. Oslavoval šiesty triumf futbalistov na Africkom pohári národov.

ACCRA, BRATISLAVA. Rekordný šiesty titul afrických šam­piónov oslavovala včera druhá najľudnatejšia krajina čierneho kontinentu.

Egypt zdolal v ghanskom meste Accra vo finále Kamerun 1:0. Trénerovi Hassanovi Shehatovi zaručil predĺženie zmluvy. Takmer 80­miliónovému národu zasa daroval bujaré oslavy.

Sirény na Níle

V hlavnom meste krajiny, Káhire, podľa agentúry Reuters do rána vybuchovali ohňostroje. Zaplnenými ulicami znel ohlušujúci zvuk bubnov, trúbili klaksóny áut. Tancovali vraj aj policajti. Výletné lode plaviace sa po Níle dávali svoju radosť najavo prenikavým zvukom sirén, zatiaľ čo štátna televízia donekonečna púšťala oslavné pesničky.

Bolo to vyrovnané finále, no rozhodujúcu chybu urobil Kamerun. Kapitán Rigoberg Song z istanbulského Galatasaray tak dlho otáľal s odkopom, až mu Mohamed Zidan loptu vzal. V páde ju posunul Mohamedovi Aboutrikovi a ten s prehľadom prekonal Kameniho v kamerunskej bránke.

Song by sa v tej chvíli najradšej prepadol pod zem, ale spoluhráči ho nezatracovali.

„To sa stáva. Prehrali sme ako tím. Pozitívne je, že sme v tom finále vôbec boli,“ zastal sa ho na stránkach bbc.co.uk spoluhráč Geremi (Newcastle United).

Kamerunčania: Vyhral lepší

Aj Kamerunčania súhlasili. Egypt, s ktorým prehrali aj úvodný zápas turnaja (2:4), bol lepší.

„Tešia sa z titulu zaslúžene,“ uznal obranca Bill Tchato, ktorý hrá v Katare. Len on a obranca mexickej Atlanty Alain Nkong z finálovej základnej zostavy Kamerunu nehrávajú v európskych ligách.

Diametrálny rozdiel v porovnaní s faraónmi, ako prezývajú egyptskú reprezentáciu. Čerství víťazi mali v boji o zlato v základe jediného „Európana“ – kapitána Hassana Ahmeda z Anderlechtu Brusel. Zidan z Hamburgu a Shawky z Middlesbrough prišli až v druhom polčase. Väčšina egyptských hráčov hrá v domácich ligách vrátane strelca víťazného gólu Aboutriku z majstrovského Al Ahli.

„To bola ich najväčšia výhoda. Tím zložený z domácich hráčov, ktorí sa dokonale poznajú,“ myslí si najúspešnejší strelec kamerunskej reprezentácie Patrick Mboma (skončil v máji 2005).

Mohamed Aboutrika spustil víťazné oslavy na Africkom pohári národov už po druhý raz. Pred dvoma rokmi v Káhire rozhodol penaltovú drámu vo finále s Pobrežím Slonoviny.

„Vyhrať titul vonku je vzrušujúcejší pocit. O to viac, že sme titul obhájili. Prežívam veľkú eufóriu, keď viem, že som doma obšťastnil 80 miliónov fanúšikov,“ priznal vyštudovaný historik na Káhirskej univerzite. V Egypte ho štyri sezóny za sebou vyhlásili za najlepšieho hráča ligy.

Prečo vyhral Egypt

Hoci nemá hviezdy vo veľkých európskych ligách, podal najdisciplinovanejší a najbojovnejší výkon.

Mal Ahmeda Hassana. Stredopoliar belgického Anderlechtu Brusel bol motorom tímu vo všetkých zápasoch a pravým kapitánom. Mal z čoho čerpať skúsenosti, veď v Ghane absolvoval už svoj šiesty Africký pohár národov.

Na turnaji neprehral ani jeden zápas. Jediný slabší deň si vybral v súboji so Zambiou (1:1) v základnej skupine. Keď už bolo jasné, že bezpečne postúpi, pričom súper vyrovnával dve minúty pred koncom.

Mal „Usmievavého zabijaka“, ako médiá volajú Mohameda Aboutrika. Útočník klubu Al Ahli znovu dokázal, že sa vie skoncentrovať na rozhodujúce okamihy.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov