A-skupina - Rusko – Portugalsko 0 : 2

SITA|16. jún 2004 o 23:22

LISABON 16. júna (SITA) – V stredajšom zápase A-skupiny na futbalových ME 2004 dosiahlo Portugalsko v Lisabone dôležité víťazstvo nad Ruskom 2:0 (1:0). O prvý gól zápasu sa postaral v 7. min stredopoliar ...

LISABON 16. júna (SITA) – V stredajšom zápase A-skupiny na futbalových ME 2004 dosiahlo Portugalsko v Lisabone dôležité víťazstvo nad Ruskom 2:0 (1:0). O prvý gól zápasu sa postaral v 7. min stredopoliar FC Porto Maniche po prihrávke klubového spoluhráča Deca. Poistku potom pridal až v 89. min striedajúci Rui Costa. Futbalisti usporiadateľskej krajiny si víťazstvom udržali šancu na postup do štvrťfinále, v poslednom dueli skupiny však musia zvíťaziť aj nad Španielskom. Rusko, ktoré od 45. minúty hralo bez vylúčeného brankára Ovčinnikova, nevyhralo na európskom šampionáte už rekordných deväť zápasov v rade a je prvým tímom, ktorý bude musieť Portugalsko predčasne opustiť.


A-skupina:

Rusko – Portugalsko 0:2 (0:1)

Góly: 7. Maniche, 89. Rui Costa, ŽK: 17. Smertin, 21. Jevsejev, 87. Aleničev - 24. Ricardo Carvalho, 85. Deco, ČK: 45. Ovčinnikov (Rusko) za ruku mimo šestnátky, rozhodovali: Hauge - Borgan, Holvik (všetci Nór.), 65 000 divákov


Zostavy:

Rusko: Ovčinnikov - Jevsejev, Smertin, Bugajev, Sennikov - Aldonin (45. Malafejev) - Aleničev, Loskov, Karjaka (79. Bulykin) - Izmajlov (72. Bystrov), Keržakov

Portugalsko: Ricardo Pereira - Miguel, Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Costinha – Simao Sabrosa (63. Rui Costa), Maniche, Deco, Figo (78. Cristiano Ronaldo) - Pauleta (57. Nuno Gomes)



Domáci reprezentanti nastúpili s viacerými zmenami v zostave oproti úvodnému stretnutiu a od úvodných minút pritlačili Rusov k ich šestnástke. Už v 7. minúte prihral do pokutového územia prudkú loptu Deco a jeho spoluhráč z FC Porto Maniche ju po spracovaní dokázal umiestniť k ľavej žrdi – 1:0. S veľkou vervou hrajúci Portugalci aj naďalej búšili do ruskej obrany, no vyloženú šancu si už v I. polčase nevypracovali. Veľkou aktivitou hýril najmä Figo, jeho centrom však vždy chýbali vo finálnej fáze potrebné centimetre. Rusi sa z obrannej ulity zopákrát pokúsili prejsť do rýchleho protiútoku, no k priamemu ohrozeniu brankára Ricarda Pereiru sa nedostali. Zverenci brazílskeho trénera Scolariho si svojou aktivitou v prvej štyridsaťpäťminútovke vynútili viacero štandardných situácií, ani z nich však nič nevyťažili. Na konci prvého polčasu vystihol Pauletta malú domov ruských obrancov a rútil sa sám na ruského gólmana. Ovčinnikov vybehnutím pred šestnástku loptu zblokoval, nórsky rozhodca Terje Hauge ho však za hru rukou mimo pokutového územia poslal predčasne do šatní. Po prestávke ako prvý ohrozil ruskú bránku prudkou strelou z 30 m obranca Nuno Valente, náhradný gólman Malafejev loptu vytlačil na roh. Rusi sa aj napriek oslabeniu nestiahli podľa očakávania do defenzívy a viackrát z rýchlych protiútokov zamotali hlavy domácim obrancom. V 58. minúte napriahol spoza 16-ky Karjaka a jeho strelecký pokus musel Ricardo vyrážať na roh. Domácemu tímu sa pri snahe Ruska zmeniť výsledok otváral priestor na rýchle protiútoky, no sľubné akcie buď hráči nedotiahli do konca, alebo im ich šance zmaril Malafejev. V 64. min zakončil peknú kombináciu Figo iba strelou do žrde a pri dorážke neuspel ani Deco. Oba najväčšie hviezdy Portugalska neboli úspešné pri samostatných pokusoch ani o desať minút neskôr a na brankára Malafejeva nevyzrel ani striedajúci Nuno Gomes. Gólovú poistku sa podarilo streliť až striedajúcemu Ruiovi Costovi, ktorý si pri rýchlom protiútoku vymenil loptu s Cristianom Ronaldom a zblízka dopravil loptu do siete. V závere už domáci pokojne udržali loptu na dištanc od vlastnej svätyne a dosiahli prvé víťazstvo na šampionáte.


Hlasy po zápase:

Luiz Felipe Scolari (tréner Portugalska):
"Víťazstvo sme si zaslúžili. Všetci moji zverenci podali kvalitný výkon, jednoducho celý tím hral dobre. Mohli sme vyhrať aj výraznejšie. Početnú prevahu sme však lepšie nevyužili najmä preto, že sme nedokázali súpera viac rozbehať. Teraz musíme čo najlepšie zregenerovať a potom sa už len skoncetrovať na rozhodujúci duel."


Luis Figo (stredopoliar Portugalska):
"Pred zápasom sme boli pod značným tlakom. Víťazstvo má pre nás veľký význam. Uvedomovali sme si, že keď dnes nevyhráme, môže nás to stáť postup zo skupiny. Chceli sme odčiniť zlý výkon zo súboja proti Grécku. Myslím si, že sa nám to podarilo. Vždy chceme zvíťaziť a inak tomu nebude ani proti Španielsku. Súper disponuje kvalitnými hráčmi, ale my máme výhodu domáceho prostredia, ktorú využijeme."


Georgij Jarcev (tréner Ruska):
"Som hrdý na mojich zverencov. V zápase proti veľmi kvalitnému súperovi predviedli aj napriek oslabeniu o vylúčeného hráča bojovný výkon. Dokázali sme, že máme talentované mužstvo, ktoré má pred sebou sľubnú budúcnosť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»A-skupina - Rusko – Portugalsko 0 : 2