Spor v prešovskom futbale sa vyostruje. Vstúpi do klubu investor z Afriky?

Čaká prešovský futbal krach či lepšia budúcnosť?
Čaká prešovský futbal krach či lepšia budúcnosť? (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|22. feb 2021 o 21:40

Predstavitelia mesta a šéf klubu stupňujú svoje obvinenia.

PREŠOV. Najstarší futbalový klub na Slovensku 1. FC Tatran Prešov sa topí v problémoch.

Keď vlani v lete na poslednú chvíľu prihlásil A-mužstvo do tretej ligy, pomôcť mu malo mesto Prešov, ktoré vlastní 8,69 percenta akcií klubu.

Vedenie mesta deklarovalo snahu zachrániť predovšetkým mládežnícky futbal.

Mestskí poslanci preto schválili zámer odkúpiť akcie od majoritného vlastníka a prezidenta klubu Miroslava Remetu za symbolické jedno euro. Podmienili ho vykonaním právneho a ekonomického auditu v spoločnosti 1. FC Tatran, a.s.

Hoci v decembri radnica uviedla, že vykonaním auditu poverila konkrétnu spoločnosť, audit stále neprebehol.

Denník Korzár najnovšie informuje, že audítorská spoločnosť uvažuje o odstúpení od zmluvy

Odmietajú podpísať mlčanlivosť

Vedenie klubu podľa predstaviteľov mesta odmieta sprístupniť potrebné dokumenty a cielene blokuje vykonanie auditu.

Problémom je aj podpis mlčanlivosti, ktorý žiada väčšinový akcionár klubu. V prípade jeho porušenia zo strany audítorskej spoločnosť jej podľa radnice hrozí pokuta 100-tisíc eur.

„Audítorská spoločnosť má mlčanlivosť zo zákona zadefinovanú. Členka predstavenstva 1. FC Tatran, a.s. Slávka Čorejová (zároveň mestská poslankyňa - pozn. red.) alebo ja ako štatutárka mesta sme mali taktiež podpísať mlčanlivosť. Naši právnici to neodporúčali,“ cituje Korzár primátorku Prešova Andreu Turčanovú z nedávneho mestského zastupiteľstva.

Situáciu označila za vážnu.

„Vyzerá to tak, že úmysel pána Remetu odpredať nám akcie nebol úprimný alebo má táto spoločnosť dôvod niečo skrývať,“ vyhlásila Turčanová.

„O to viac sa chceme sústrediť na výstavbu nového futbalového štadióna a hľadanie iných možností pre obnovenie futbalu v meste,“ dodala.

Remeta: Primátorka klame

Podľa Miroslava Remetu primátorka zavádza.

„Mestu Prešov bol napísaný list, že k dispozícii sú všetky podklady v sídle Tatrana a je k tomu potrebné podpísať zmluvu o utajených skutočnostiach. Firma, ktorú mesto menovalo, je tretím subjektom. Originály dokladov nie je možné vydať zo spoločnosti,“ reagoval pre Korzár Remeta, podľa ktorého je to bežný postup.

„Ešte som nepočul o tom, že okrem NAKA a iných orgánov by sa mohli odnášať originály zo sídla spoločnosti. Dokonca aj daňové úrady si berú kópie. S týmto postupom audítor nesúhlasí, lebo jemu to takto nebolo povedané,“ tvrdí Remeta.

Na otázku, prečo je problematické riešiť situáciu tak, ako navrhuje mesto, odpovedal: „Lebo je to problém. A prečo je to problém riešiť tak, ako je to štandardné a ako to hovoríme my?“ 

Má ísť o rovnakého investora ako v Seredi

Remeta avizoval, že ak nedôjde k dohode s mestom, klub nielenže nebude pokračovať v sezóne, ktorá je momentálne pre pandémiu prerušená, ale pôjde do likvidácie.

Tvrdí, že je ochotný ho odovzdať tomu, kto preukáže, že má aspoň 700-tisíc eur - to znamená, že dokáže klub minimálne rok živiť.

O hráčov Prešova je záujem v iných kluboch. Talentovaný Gladiš absolvoval zimnú prípravu v FC Košice.
O hráčov Prešova je záujem v iných kluboch. Talentovaný Gladiš absolvoval zimnú prípravu v FC Košice. (Autor: Viktor Zamborský)

O viacerých hráčov Tatrana, ktorí sa v závere roka 2020 pre nevyplatené mzdy obrátili na Úniu futbalových profesionálov, medzitým prejavili záujem iné kluby.

Krach prešovského futbalu môže odvrátiť vstup nového zahraničného investora do klubu.

Hovorí sa o investorovi z Afriky, ktorý sa angažuje aj vo fortunaligovej Seredi. Nepriamo to potvrdil aj Remeta.

„Keďže je to investor, ktorý nepochádza z Európskej únie, je to mierne komplikované. Môžem potvrdiť len toľko, že je tu záujemca, no či dokážeme uzavrieť všetky zmluvné vzťahy, ktoré neohrozia nás a ani ich, to nateraz ešte nedokážeme potvrdiť,” povedal nedávno pre sport.sk.

Podľa našich informácií vyzerala dohoda medzi zainteresovanými stranami nádejne, v poslednom období sa však záležitosť naťahuje.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Spor v prešovskom futbale sa vyostruje. Vstúpi do klubu investor z Afriky?