O šampionát zabojujeme v San Maríne!

Marián Červenka|11. dec 2019 o 11:55

Regions Cup 2021

(Zdroj: UEFA, Autor: Fernando Santamaria Ortiz)

Mužský výber Západoslovenského futbalového zväzu zažíva v posledných rokoch naozaj vydarené obdobie. Ešte v lete reprezentovali futbalisti celé Slovensko na Majstrovstvách Európy amatérov. Medzi najlepšou osmičkou sa západniari nestratili, no do budúcna by chceli za sebou zanechať určite výraznejšiu stopu na medzinárodnom fóre. Partia okolo trénera Petra Gergelyho  chcela následne potvrdiť svoje kvality na prahu novej kvalifikácie. Tá začínala vnútroštátnou konfrontáciou, ktorú naši chalani zvládli výborne. V NTC Senec sme sa na prelome augusta a septembra tešili z dvoch identických víťazstiev 2:1 najprv proti BFZ a vo finále proti východniarom. „Po ME sme si s chlapcami povedali, že máme na to, aby sme dosiahli viac, a urobíme všetko pre to, aby sme si účasť zopakovali. S tým sme išli aj do úvodnej časti kvalifikácie Regions Cupu, ktorú sme vyhrali. To bol prvý úspešný krok,“ načrtol na úvod skúsený kormidelník Peter Gergely. 

Peter Gergely by rád zabojoval so svojimi hráčmi o trofej európskeho majstra
Peter Gergely by rád zabojoval so svojimi hráčmi o trofej európskeho majstra (Zdroj: ZsFZ, Autor: Marián Červenka)

Do decembra sme museli byť trpezliví a počkať si na mená súperov v druhom kole cesty na Regions Cup 2021. Slovenského účastníka zastupoval tretieho decembra vo švajčiarskom Nyone pri žrebovaní Michal Vengloš, ktorý sa prizeral, ako nám bolo vyžrebované Turecko, Izrael a San Maríno (hostiteľ boja o miestenku medzi európsku elitu). „Skupina na prvý pohľad vyzerá jednoduchšie ako v minulom cykle, pretože v nej sme čelili Írom, Angličanom a domácim Rumunom. Rešpektujeme žreb a to, aká ťažká bude skupina, ukáže až samotný turnaj. San Maríno v poslednej kvalifikácii prehralo všetky tri zápasy len tesne. Izrael bol v skupine so Srbskom, porazeným finalistom z posledných hier – Bavorskom, s ktorým dokázal na jeho pôde vyhrať a nepostúpil len o skóre. Turci sú súperi z prvého koša a pravidelní účastníci záverečného turnaja,“ hovorí Gergely na margo zloženia našej skupiny. Práve reprezentanti euroázijskej krajiny by mali patriť spolu s výberom ZsFZ k najvážnejším kandidátom na prvenstvo v skupine číslo 5. Zaujímavosťou je, že Turkom rozhodne máme čo vracať z posledných majstrovstiev. To podčiarkujú i slová Petra Gergelyho: „V Nemecku sme s nimi prehrali úvodný duel v skupine v pomere 1:3. Rozhodne sme v tomto stretnutí neboli horším mužstvom a mrzelo nás i premrhané vedenie. Z výsledku sme boli všetci sklamaní, pretože Turci neustále simulovali,  provokovali, skrátka, nehrali fér. Ja osobne som rád, že ich máme v skupine, a pevne verím v odplatu. Na Turecko sa už dokážeme lepšie pripraviť. Čaká nás turnaj, kde si nemôžeme dovoliť podceniť nikoho, a ja nás za favoritov nepovažujem.“

Víťazstvo Turecka zariadil v Bavorsku dvoma presnými zásahmi Yunus Topal (č.9)
Víťazstvo Turecka zariadil v Bavorsku dvoma presnými zásahmi Yunus Topal (č.9) (Zdroj: BFV, Autor: Philipp Schmatloch)

Mená tímov a miesta konania druhej etapy kvalifikácie sú známe, no na presné dátumy si ešte musíme počkať. S určitosťou zatiaľ vieme, že to bude v roku 2020 približne v letných mesiacoch. „Ako som spomínal,  prvý krok je za nami. Ten druhý potrebujeme urobiť v San Maríne. Máme už nejaké skúsenosti z kvalifikácie v Rumunsku a z majstrovstiev. Vieme, čo máme urobiť, ako to máme urobiť, a som presvedčený, že sa nám to aj podarí urobiť. To znamená vyhrať skupinu a znova postúpiť,“ uzatvára Gergely. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: