Kontrolný deň na KFA: Dostavba je priorita!

Šéfredaktor|24. sep 2020 o 09:10

Košice potrebujú minimálne päť miliónov eur, aby bola aréna kompletne dokončená. Pomôže štát? + FOTOGALÉRIA

Projekt Košickej futbalovej arény je tesne pred skolaudovaním prvej etapy. Keďže v rámci nej sa urobili aj niektoré veci z druhej a tretej etapy, do úplného ukončenia celého projektu už nezostáva veľa. Ale ani málo – presnejšie práce za 5 miliónov eur. Toľko financií chýba Košičanom, aby uzavreli štadión a dokončili tak celé dielo v hodnote vyše 20 miliónov eur, ktoré by malo byť kapacitu 12 682 miest.

Všetci sme sa zhodli na tom, že je pre nás nesmierne dôležité, aby KFA bola definitívne dostavaná. Je to pre nás priorita,“ vyjadril sa jednoznačne prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorého počas kontrolného dňa sprevádzali po útrobách štadióna primátor mesta Jaroslav Polaček a viceprimátor Košíc Marcel Gibóda, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva spoločnosti KFA.

Obe tribúny pozdĺž hracej plochy už stoja dávnejšie. Rovnako sú už osadené aj sedačky v sivých odtieňoch. Novinári už majú nainštalované stolíky na svojich miestach. Rovnako tak sú osadené striedačky s pohodlnými kreslami, ktoré sú zabalené v igelite. Hlavná tribúna bude centrom celej arény. V jej podzemí sú šatne s miestnosťami pre trénerov a masérov. Kompletné sociálne zariadenia voňajú novotou. Nechýba rozcvičovňa a podľa požiadaviek UEFA je i mixzóna. „Hráči prídu odtiaľ a tadiaľ budú vychádzať. Vchod novinárov je cez tieto dvere. Budú tu stáť i zábrany, ale priestor sme odlíšili i farebným linoleom,“ vysvetlil Marcel Gibóda zákonitosti tejto miestnosti Jánovi Kováčikovi.

Všade sú už namontované svietidlá, položené podlahy a čaká sa už len na zariadenie nábytkom. Samozrejme, gastropriestory potrebujú aj zariadenia navyše.

Štátny tajomník MŠVVaŠ Ivan Husár, ktorý navštívil Košice pred pár týždňami, sa bol sa pozrieť, v akom stave je aréna. „Pán Husár požiadal zástupcov mesta a KFA, aby predložili aktuálny rozpočet na dostavanie dvoch tribún za bránami. Som veľmi príjemne prekvapený z prístupu pána štátneho tajomníka. Verím, že o niekoľko týždňov sa znovu stretneme a spoločne budeme deklarovať, že sa nám podarilo nájsť financovanie na dokončenie tejto arény,” povedal prezident SFZ Ján Kováčik a dodal: „Som spokojný. Je to kvalitný, účelový a efektívny štadión. Verím, že sa tu budú dobre cítiť slovenské reprezentácie a aj košický klub. Je dôležité, aby reprezentačné zápasy dostal aj východ Slovenska. SFZ je pripravený na určitej úrovni poskytnúť mestu Košice bezúročnú pôžičku. Ďalšie dotácie zo strany SFZ však už nie sú možné.“

Košice potrebujú päť miliónov na dokončenie celého projektu KFA. Presnejšie, žiadajú o dotáciu, nie pôžičku. Mesto investovalo už vyše 13,5 milióna eur do tohto projektu. „Takúto žiadosť sme už adresovali na vládu SR. Požiadali nás o rozloženie týchto výdavkov, aby ministerstvo videlo, že tieto požiadavky sú odôvodnené a sú v adekvátnej miere. Po návšteve pána Husára cítim posun v celej veci. Prešiel si celý štadión a vidieť jeho záujem, aby peniaze nešli len na západ Slovenska, ale i na východ,” vysvetlil predseda predstavenstva KFA Marcel Gibóda a pokračoval: „Päť miliónov je nielen na dostavbu samotného štadióna, ale aj na výstavbu tréningových plôch. Mimo tejto sumy budeme musieť nájsť ďalších 1,6 milióna eur na technické vybavenie zázemia štadióna, na nábytok do všetkých priestorov či vybavenie gastropriestorov.“

Do konca októbra by mala byť skolaudovaná prvá etapa výstavby KFA. V súčasnosti zástupcovia KFA preberajú dokončené práce na štadióne od zhotovovateľa, odstraňujú sa drobné chyby. “V prípade získania finančných zdrojov by sme na začiatku budúceho roka chceli znova rozbehnúť stavebnú činnosť, aby sme dokončili štadión. Výsev trávnika by sa mal začať v apríli tak, aby na ňom mohli futbalisti odštartovať nový ročník,”konštatoval Marcel Gibóda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: