Slovenský futsal zatiaľ odkladá najbližšie kolo Varta Futsal Ligy

Dušan Dobšovič|15. okt 2020 o 00:00

Po stredajšom večernom zverejnení opatrení ÚVZ SR vedenie SF mimoriadne riešilo situáciu so súťažami

V stredu večer zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR opatrenie, ktorým sa zakazuje organizovať hromadné podujatia s účasťou viac ako 6 osôb. Výnimku z tohto zákazu dostalo 9 súťaží vo futbale, hokeji, basketbale, hádzanej, volejbale a basketbale. Výnimku z týchto zákazov majú tiež hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie, na ochorenie Covid19 nie starším ako 12 hodín, pričom takéto hromadné podujatia musia byť ohlásené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom.

Vedenie SF spolu so zástupcami klubov analyzovali možnosti, ako pokračovať minimálne v najvyššej súťaži mužov. Vzhľadom k tomu, že do konania stretnutí 4. kola Varta Futsal Ligy zostávali už len hodiny, padlo rozhodnutie o odložení všetkých stretnutí 4. kola Varta Futsal Ligy a stretnutí 1. bloku Futsalovej extraligy juniorov U-17. Vedenie SF si týmto rozhodnutím vytvorilo časový priestor na detailnú analýzu podmienok, za akých by teoreticky bolo možné pokračovať v súťaži (súťažiach). Po vydaní opatrenia a aj po komunikácii s príslušnými autoritami totiž nie je napríklad jednoznačné, aký typ antigénových testov bude pre aplikáciu uvedenej výnimky možné použiť. O ďalšom vývoji budú zástupcovia klubov komunikovať na stretnutí zástupcov klubov v pondelok 19.10.2020 od 18,00 h. prostredníctvom videokonferencie.

Dušan Dobšovič (prezident SF) musel konštatovať nepríjemnú, aj keď očakávanú správu: "S poľutovaním musíme prijať zverejnené opatrenie tak, ako ho MŠVVaŠ SR so štátnym tajomníkom pre šport a Úrad verejného zdravotníctva na čele s hlavným hygienikom pripravilo. Nechcem polemizovať o správnosti a logike prijatých opatrení, či o spôsobe ich prezentácie, my musíme túto situáciu rešpektovať. Od medializácie pripravovaných opatrení v nedeľu sme urobili aj my viacero krokov na to, aby sa do znenia opatrenia dostali "mäkšie zákazy" pre šport. Žiaľ nepodarilo sa... Preto sme sa rozhodli zatiaľ odložiť najbližšie kolo Varta Futsal Ligy, keďže už nebol časový priestor na nejakú detailnú analýzu možností ako pokračovať v súťaži. V najbližších hodinách preveríme detaily potrebného testovania, možnosti financovania prípadného testovania, regionálne podmienky klubov a v pondelok na stretnutí klubov sa dohodneme ako ďalej. Dočasné zastavenie súťaženia a hlavne absolútna neistota spojená s dobou trvania tohto zákazu nám totiť opäť vytvára nepríjemnú situáciu, tlak na termínovník, tlak na regulárnosť súťaže. Nehovoriac o tom, že ide o tvrdý zásah do prípravy Mimelu Lučenec na novembrové stretnutie UEFA Champions League a do prípravy našich reprezentačných tímov na blížiace sa európske kvalifikácie. V najbližších hodinách musíme rozhodnúť aj o osude reprezentačných akcií pripravených na začiatok novembra, keď sa mala naša reprezentácia do 21 rokov stretnúť v dvojzápase s Francúzskom a A-tím v dvojzápase s Lotyšskom."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: