Reprezentácia SR "A" muži

Slovensko spoznalo program zápasov v kvalifikácii na EURO 2022, v decembri ideme na sústredenie do Francúzska

24. nov 2020 o 12:05

Slovenskí reprezentanti spoznali program zápasov v kvalifikačnej skupine 3 o postup na EURO 2022 do Holandska.


Pred pár dňami sme spoznali meno nášho posledného súpera v kvalifikácii o postup na európsky šampionát, keď Grécko zdolalo Turecko. Dnes už poznáme presný program našej 3. kvalifikačnej skupiny. Zverenci trénera Mariána Berkyho začínajú 29. januára 2021 stretnutím na palubovke Azerbajdžanu, o tri dni neskôr hráme doma s Moldavskom (Poprad, 18,30 hod.). V marci najskôr privítame Grécko (pravdepodobne v Bratislave), o pár dní do tejto krajiny vycestujeme. Začiatkom apríla uzavrieme program najskôr doma s Azerbajdžanom (pravdepodobne v Leviciach) a následne v Moldavsku.

Program zápasov skupiny 3:

28.01.2021 Moldavsko - Grécko

29.01.2021 Azerbajdžan - Slovensko

02.02.2021 Grécko - Azerbajdžan

02.02.2021 Slovensko - Moldavsko

04.03.2021 Slovensko - Grécko

04.03.2021 Azerbajdžan - Moldavsko

07.03.2021 Grécko - Slovensko

09.03.2021 Moldavsko - Azerbajdžan

08.04.2021 Slovensko - Azerbajdžan

09.04.2021 Grécko - Moldavsko

13.04.2021 Moldavsko - Slovensko

14.04.2021 Azerbajdžan - Grécko

Na šampionát postupujú všetci víťazi skupín (8) a šesť najlepších z druhých miest. Zostávajúci dvaja najhorších z druhých miest zohrajú v novembri 2021 play-off zápasy o zvyšnú jednu miestenku. Európsky šampionát je na programe od 9. februára do 6. januára 2020 v Holandsku. 

Viac svetla do kvalifikačného programu vniesol Predseda Slovenského futsalu, Dušan Dobšovič: "Poradie zápasov bol vopred stanovený propozíciami UEFA vydanými pre EURO´22. Rovnako tak aj termínové bloky pre odohratie zápasov v skupinách, pričom boli do štyroch takýchto blokov určené tri alternatívne modely na odohratie kvalifikačných stretnutí. Futsalové asociácie sa mali vzájomne dohodnúť na jednej z týchto alternatív a následne na presných termínoch stretnutí v rámci spomínaných termínových blokov. Vedeli sme, že kvalifikačnú cestu budeme začínať vonku s Azerbajdžanom, a tak sme sa na základe návrhu reprezentačného trénera Berkyho pôvodne prikláňali k alternatíve hrať toto stretnutie v samostatnom bloku už v decembri. Postupne sa sa však situácia vyvinula tak, že naša skupina sa bude hrať v akýchsi dvojzápasoch v januári až apríli 2021. Začíname u najväčšieho favorita skupiny na konci januára 2021, v domácom prostredí chceme futsal prezentovať vo viacerých regiónoch Slovenska, no všetko bude záležať od dostupnosti športových hál."  

Zo známych dôvodov je však komplikovaná najmä herná príprava: "Výrazne sa nám komplikuje príprava, keď sme museli zrušiť štyri septembrové prípravné stretnutia s Chorvátskom a Francúzskom, ako aj novembrový prípravný kemp so stretnutiami s Lotyšskom. Z dôvodov striktných epidemiologických opatrení v Česku sa nepodarí nakoniec zrealizovať ani pripravovaná decembrová spoločná akcia štyroch slovenských a českých reprezentačných výberov (A, U21, U19, ženy). Na Slovensku tiež nie je možné riadne trénovať, Úrad verejného zdravotníctva neumožnil výnimku ani pre reprezentačné sústredenia. Využijeme tak príležitosť na tréningy a prípravné stretnutia na začiatku decembra vo Francúzsku. Keďže však tento kemp bude mimo oficiálneho asociačného termínu, vzniká problém s uvoľňovaním hráčov hrajúcich v zahraničí."

Hlavný tréner Marián Berky dúfal, že program kvalifikácie bude trochu odlišný: "Škoda toho losu, pretože ja osobne som chcel odohrať prvý kvalifikačný zápas proti Azerbajdžanu v decembri a potom v januári proti Moldavsku. V následnom cykle s Gréckom a znova Azerbajdžanom. Mali by sme to roztiahnuté do viacerých mesiacov, keby sa niekto zranil, mohol by sa doliečiť alebo by sa to dalo riešiť inak. Proti Moldavsku a Grécku chceme uhrať povinné víťazstvá. Ak teda vyhráme štyri stretnutia proti nim, tak postúpime, čo je náš prvotný cieľ. Každopádne, do každého stretnutia ideme s cieľom vyhrať, aj proti Azerbajdžanu," hovorí reprezentačný tréner.

Pre kvalifikáciu na EURO 2022 chce mať široké možnosti: "Rozhodli sme sa riešiť širší káder, zapojíme aj nováčikov. Širšia nominácia bude pozostávať z nejakých 40 hráčov, z toho vyberieme asi polovicu do užšieho kádra. Od 2. do 6. decembra budeme vo Francúzsku, kde odohráme jedno stretnutie proti ich národnému tímu a druhý duel riešime s jedným klubom z ligy. Chcel by som tam zobrať 14 hráčov a troch brankárov, možno na úkor realizačného tímu, pretože dokopy môže mať výprava 21 členov. Toto ešte uvidíme ako presne vyriešime a koľko hráčov pôjde. Možno to bude 12 hráčov a traja brankári. Budeme tam však trénovať všetci spolu a hrať zápasy, čiže by bolo dobré mať k dispozícii viac hráčov. Bohužiaľ, nemôžeme použiť Drahovského a Zaťoviča, ktorí majú zápasy. Budeme tam bez nich," prezradil Marián Berky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: