Reprezentácia SR "A" ženy

Slovenské reprezentantky na úvod predkvalifkácie vysoko porazili Litvu

5. máj 2021 o 18:30

Slovenská ženská reprezentácia vstúpila úspešne do predkvalifikácie o postup na EURO, keď hladko porazila Litvu.

Slovensko – Litva 7:0 (3:0)

Góly: 2., 18. Rybanská, 10. Valová, 26., 27. Macková, 29., 37. Tyčiaková

ŽK: Čiapaitė, Romanovskaja, Skudutytė, Bagavičiūtė

Rozhodovali: Velikanova, Botneva (obe RUS), Gonzalez Ruano (ESP)

Diváci: 50

Slovensko: Červíková (27. Tišliarová) – Baníková, Valová, Wienerová, Komlodyová, Líšková, Sedláková, Rybanská, Macková, Kucharčíková, Tyčiaková

Litva: Klevečkaité (Šukštulyté) – Čiapaité, Aidukaité, Liužinaité, Antonovič, Romanovskaja, Dockaité, Gecevičiūtė, Apkevičiūtė, Skudutytė, Bagavičiūtė

Do predkvalifikácie vstúpili slovenské reprezentantky veľmi dobre. Tempo hry diktovali od úvodných sekúnd, loptu sme mali takmer neustále pod kontrolou. Niekoľko prvotných šancí sa síce neujalo, avšak v závere druhej minúty otvorila skóre Nikola Rybanská, ktorá sa výborne uvoľnila na pivote a z otočky prestrelila brankárku. Herná prevaha Sloveniek pretrvávala aj vtedy, keď bola na hracej ploche iba 16-ročná Klaudia Tyčiaková. Zažívala svoj debut v seniorskej reprezentácii a stala sa najmladšou hráčkou, aká kedy za Slovensko nastúpila. Jej prehľad v hre a prihrávky však o veku vôbec nesvedčil. Dôležitý druhý gól padol v polovici polčasu, keď sa presadila Valová a Nikola Rybanská v 18. minúte zabezpečila pokojný polčasový výsledok.

Po zmene strán sa obraz hry trochu zmenil. Litovské hráčky museli byť ofenzívnejšie a mali jednu nebezpečnú, tesne vedľa letiacu hlavičku, no Janka Červíková počas celého stretnutia nemala veľa práce. Slovenky pokračovali vo svojom dobrom výkone, aj keď sme nemali až toľko vyložených príležitostí. Diana Macková však v 26. minúte dostala priestor, napriahla z diaľky a krásne od žrde nasmerovala loptu do siete, čím zvýšila na pohodlných 4:0. Len o niekoľko sekúnd neskôr sa znova presadila Macková, opäť bola nepokrytá a tentoraz po palubovke zamierila k vzdialenejšej žrdi. Výborný zápas pre Slovensko stále nekončil, do streleckej listiny sa zapísala aj Klaudia Tyčiaková, v 16 rokoch pri svojom debute za národný tím! No a aby toho nebolo málo, tak Tyčiaková strelila ďalší presný zásah, keď si potiahla loptu a umiestnila ju mimo dosah brankárky. Tým pádom sme viedli už 7:0 a to ešte minútu a 17 sekúnd pred koncom Lenka Wienerová pred prázdnou bránkou mierila vedľa.

V prvom stredajšom stretnutí vyhralo Srbsko nad Severným Írskom 3:1. Program Slovenska pokračuje už zajtra, o 15:00 nás čaká Srbsko a predkvalifikáciu ukončíme v sobotu stretnutím so Severným Írskom (11:30). Do druhej fázy kvalifikácie o EURO postupuje iba víťaz skupiny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: