Reprezentácia SR "A" muži

Slovenská seniorská reprezentácia napriek organizačným ťažkostiam zarezáva na kempe v Lučeneci, odohrá zápas proti Mimelu

Matej Kubove Kubove|17. sep 2020 o 10:25

Slovenská seniorská reprezentácia mala v tomto čase odohrať dva zápasy proti Chorvátsku a následne letieť do francúzskeho Orleáns, kde by sme sa stretli dvakrát aj proti Francúzsku. Žiaľ, pandémia koronavírusu tieto kvalitné prípravné stretnutia zrušila, a tak si Marián Berky so svojimi zverencami rozložil kemp v Lučenci.


Okrem mnohých tréningových jednotiek odohrá Slovensko vo štvrtok večer za zatvorenými dverami prípravné stretnutie proti Mimelu Lučenec. Sledovať ho budete môcť na našom webe, viac informácií vám prinesieme v priebehu dňa: „Napriek všetkým problémom, ktoré sme museli pred sústredením vyriešiť, sa nám zraz napokon podarilo zorganizovať. Každý z hráčov musel prísť do Lučenca s negatívnym testom na COVID-19 a Tomášovi Drahovského bola cez Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dokonca udelená výnimka z karantény, takže z organizačného hľadiska to nebolo vôbec jednoduché. Rovnako náročné boli aj rozhodnutia o zrušení priateľských zápasov, keďže všetko bolo pripravené na sto percent. Musíme sa s tým, žiaľ, vyrovnať a pripravovať sa na kvalifikáciu v podmienkach takých, aké máme k dispozícii,“ vyjadril sa k organizačným veciam manažér seniorskej reprezentácie Slovenska, Marek Kováčik.

Oproti pôvodnej nominácii je len jedna zmena. Matúš Kyjovský nemohol prísť z pracovných dôvodov: „Vybrali sme širší káder. Chceli sme vidieť viacerých hráčov, šancu dostávajú aj mladí hráči z reprezentácie U21. Cieľom tohto zrazu je po dlhšom čase vidieť v akej forme sa hráči nachádzajú. Chceme im dať priestor rozhodnúť o priebehu kvalifikácie, kde máme voľnú ruku vo výbere termínov. Sústredenie sme lokalizovali do Lučenca kvôli jeho výhodnej pandemickej situácii, ale aj vhodným podmienkam, ktoré nám mesto umožnilo. Uvažujeme o tom, že by sa tu odohral kvalifikačný zápas. Na novembrový asociačný termín máme prísľub na prípravné zápasy s Lotyšskom a Egyptom, ale to ukáže až situácia ohľadom koronavírusu vo svete. Som rád, že všetci hráči, ktorí boli nominovaní, prejavili záujem a prišli na zraz,“ pochvaľuje si hlavný tréner slovenského národného A-mužstva, Marián Berky.

Tomáš Drahovský sa už spoluhráčov z národného tímu nevedel dočkať: „Hodnotím veľmi pozitívne, že napriek rôznym opatreniam a ťažkostiam, sa zorganizoval zraz. Predsa len, nevideli sme sa takmer deväť mesiacov. Je dobré, že máme možnosť zahrať si aj proti Mimelu a trošku si ozrejmiť veci, ktoré sme počas tréningov nacvičovali. Stretli sme sa tu hráči, ktorí už v národnom tíme pôsobia dlhšie, ale aj noví, ktorí sa začlenili do tímu. Vieme, že v najbližších sústredeniach a v kvalifikácii môžeme použiť viac hráčov,“ hovorí Drahovský.

Jeho zrak sa postupne upiera smerom ku kvalifikácii na EURO 2022: „Žreb a model rozhodne hodnotím kladne. Pre nás je výhoda, že sa budú hrať dvojzápasy s každým súperom, preto sa môžeme na protivníkov pripraviť jednotlivo. Dostali sme súperov, s ktorými sme už hrali a ktorí sa dajú poraziť. Treba rešpektovať ich silu, ale bol by neúspech, ak by sme na EURO nepostúpili. Vieme, že s každým z týchto súperov vieme hrať a dokážeme ich poraziť,“ narážal na sokov z Azerbajdžanu, Moldavsku a Turecka alebo Grécka.

Drahovský po dvoch rokoch v Sparte Praha zmenil lokál, posilnil španielsky klub Catgas Santa Coloma: „Tým, že súťaž sa tam začína až začiatkom októbra, tak čas na aklimatizáciu bol dostatočný. Nakoľko som v Španielsku už pôsobil, teraz to bolo pre mňa oveľa jednoduchšie. Som pripravený na sezónu,“ doplnil rodák zo Starej Ľubovne, ktorý v reprezentácii nastúpil na 72 zápasov, strelil 46 gólov. Šesťkrát sa stal najlepším futsalistom Slovenska.

Premiérovo si pozvánku do seniorského národného tímu vyslúžil bývalý kapitán reprezentácie U21 Filip Vaktor: „Pocity sú vynikajúce, za pozvánku som veľmi rád. Je to určitá odmena za tvrdú prácu a zároveň motivácia na sebe pracovať naďalej a ešte viac. Od sústredenia očakávam kvalitné tréningy vo vysokom tempe. Príprava bude zložitá hlavne kvôli neustále sa meniacej pandemickej situácii, ale verím, že to všetko zvládneme. Dúfam, že sa pripravíme čo najlepšie. Kolektív je super, väčšinu chalanov už poznám osobne. Som rád, že sme sa po dlhšom čase opäť stretli,“ neskrýval nadšenie hráč Slavie Praha.

Rovnako tak sa prvý raz medzi seniorov pod vedením trénera Berkyho pozrel Kristián Medoň: „Moje pocity sú úžasné, keďže toto bol môj sen a cieľ zároveň. Som veľmi rád, že mi tréner dal šancu a verím, že ho nesklamem. Očakávam veľmi kvalitné tréningy vo vysokom tempe. Budem sa snažiť ukázať, čo vo mne je a nabrať skúsenosti od starších spoluhráčov. Vzhľadom na situáciu vo svete bude príprava náročnejšia hlavne na organizáciu zápasov a zrazov, ale verím, že to dopadne dobre. Ako tím sa na kvalifikáciu pripravíme na sto percent,“ nechal sa počuť Medoň.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: