REPREZENTÁCIA SR

Slováci spoznajú troch súperov v elitnej kvalifikácii o MS už vo štvrtok v Nyone

2. jún 2023 o 09:45

"A" reprezentácia musí do konca roka odohrať šesť kvalifikačných zápasov, tri doma, tri na ihriskách súperov. Je nasadená v druhom koši a svojich súperov spozná 8. júna okolo 14:00 h po žrebovaní v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone.

Do európskej kvalifikačnej súťaže UEFA o postup na Majstrovstvá sveta vo futsale 2024 sa prihlásilo 48 národných asociácií. Dva najlepšie tímy v každej zo šiestich skupín predkola a najlepší tím na treťom mieste postúpili do hlavného kola spolu s 23 tímami, ktoré vstúpili až do tejto fázy. Slovensko postúpilo ako víťaz skupiny, ich súpermi bolo Lotyšsko a Nemecko.

Do elitnej fázy sa zo skupín hlavného kola a play-off hlavného kola kvalifikovalo 20 tímov. Budú rozlosované do 5 skupín po 4 tímy. Všetky zápasy v Elite Round sa hrajú vo formáte doma a vonku, pričom 5 víťazov skupín sa kvalifikuje priamo na Majstrovstvá sveta vo futsale 2024 a 4 najlepší na druhom mieste vstúpia do play-off elitného kola. hrá sa odohrá od 8. do 17. apríla 2024.

Rozdelenie košov:

Kôš 1: Chorvátsko, Kazachstan, Portugalsko, Španielsko, Ukrajina
Kôš 2:
Gruzínsko, Taliansko, Poľsko, Rumunsko, SLOVENSKO
Kôš 3:
Arménsko, Azerbajdžan, Francúzsko, Srbsko, Slovinsko
Kôš 4:
Belgicko, Česko, Fínsko, Nemecko, Holandsko

Týchto 20 tímov bude rozlosovaných do piatich skupín po štyri tímy. Žrebovanie bude prebiehať nasledovne:

- Žrebovanie sa začne s košom 4 a vyžrebované tímy sa rozdelia na pozíciu 4 v každej skupine.
- Žrebovanie potom bude pokračovať košom 3, z ktorého sú vyžrebované tímy zaradené do pozície 3 každej skupiny.
- Podobne bude potom žrebovanie pokračovať košom 2, v ktorom sú aj Slováci, odkiaľ sú vyžrebované tímy zaradené do pozície 2 každej skupiny.
- A nakoniec sa žrebovanie uzavrie košom 1 a vyžrebované tímy budú zaradené do pozície 1 každej skupiny. Vyžrebované tímy budú rozdelené v abecednom poradí od skupín A po E.

Všetky zápasy Elite Round sa budú hrať v rámci nasledujúcich troch medzinárodných kalendárnych okien FIFA futsal:

• 11. – 20. septembra 2023
• 2. – 11. októbra 2023
• 11. – 20. decembra 2023

Zápasy Elite Round nesmú byť naplánované skôr ako na tretí deň okna, pokiaľ sa vzájomne asociácie nedohodnú inak a medzi zápasmi by mali byť aspoň dva dni voľný deň. UEFA odporúča odohrať zápas v poslednom šiestom bloku v stredu 20. decembra 2023 o 18:30 SEČ vo všetkých piatich skupinách. Po dohode v rámci tej istej skupiny sa však tímy môžu dohodnúť, že budú hrať v skoršom termíne a s rôznymi časmi výkopu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: