Vrcholia prípravy na ostrý štart kvalifikačných bojov o EURO´22

14. jan 2021 o 00:00

Už 29. januára 2021 vstúpi slovenská mužská reprezentácia do kvalifikačných bojov o postup na európsky šampionát, ktorý je na programe o rok v Holandsku (9. 1. - 6. 2. 2022). Spravodajská televízia TA3 sa zaujímala o stav a priebeh príprav na prvý kvalifikačný dvojzápas - 29.1.2021 v Baku proti Azerbajdžanu, 2.2.2021 v Poprade proti Moldavsku.

Slovenský futsal stojí na prahu najväčšej výzvy posledného obdobia, s jedinečnou historickou šancou postúpiť na záverečný turnaj Majstrovstiev Európy. Avšak organizácia úvodného kvalifikačného mikrocyklu spojená so zabezpečením sústredenia, vycestovaním do Baku a prípravou domáceho stretnutia v Poprade dáva zabrať administrácii i financiám. Konštatuje to aj Marek Kováčik, koordinátor futsalu pri SFZ a manažér reprezentácie SR "A": "Situácia má veľmi ďaleko od ideálnej predstavy o príprave na prvý kvalifikačný cyklus, ale treba sa s tým zmieriť. Napriek tomu cítiť obrovskú vôľu hráčov pobiť sa o postup a vytvorením nadštandardných podmienok sa k tejto snahe pripojilo aj vedenie SF. Celá výprava spolu strávi 9 dní, počas ktorých hráči absolvujú 13 tréningových jednotiek a 2 kvalifikačné zápasy. Je potrebné vyladiť množstvo detailov, aby sme pre výpravu zabezpečili čo najbezpečnejšie a súčasne čo najkvalitnejšie podmienky. Obrovské množstvo času už dlhšiu dobu venujeme komunikácii s úradmi, keďže zorganizovať takúto akciu s ohľadom na pandemické opatrenia štátu je bez množstva súhlasných stanovísk prakticky nemožné. Nevyhnutnosťou bolo napríklad zabezpečiť pre celú výpravu výnimku z karantény pri návrate z Azerbajdžanu, aby sme vôbec mohli odohrať domáce stretnutie s Moldavskom. Zostáva už len veriť, že nám RUVZ v Poprade a MŠVVaŠ umožní podujatie pod hlavičkou UEFA zorganizovať v plnom rozsahu. V tejto situácii teší, že vzhľadom na obrovské problémy s leteckým spojením medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, vedenie pristúpilo na pohodlnejšiu variantu a rozhodlo o zabezpečení priameho charterového letu na trase Bratislava – Baku. Cesta tam a naspäť sa týmto skrátila spolu o viac ako 40 hodín. Takto sa hráči môžu venovať kvalitnejšej príprave a lepšej koncentrácii na svoje výkony." 

O tom, že vedeniu Slovenského futsalu záleží na úspešnosti celej kvalifikácie svedčí investícia do "komfortu" slovenského tímu pred úvodným výkopom kvalifikácie. Ako pre televíziu TA3 povedal prezident SF Dušan Dobšovič, vedenie SF sa rozhodlo siahnuť hlbšie do svojej pokladnice ako zvyčajne: "Pri každej reprezentačnej akcii sa snažíme, aby naše tímy mali vytvorené dostatočne kvalitné prostredie pre svoju prípravu. V prípade dvoch úvodných duelov kvalifikácie, ktoré sú z pohľadu ďalšieho vývoja v skupine veľmi dôležité, sme sa rozhodli pre zabezpečenie špeciálneho charterového letu do Baku. Táto forma dopravy je výrazne drahšia ako bežná doprava, no po dôslednej analýze sme považovali za vhodné v tomto prípade ísť do tejto alternatívy. Cestovanie v súčasnosti je viac ako problematické a týmto spôsobom chceme eliminovať najmä časovú náročnosť samotného cestovania do Baku a ušetriť tak množstvo času, ktorý sa dá využiť na tréningy či regeneráciu hráčov. Pre ilustráciu, šetríme 2 tréningové jednotky pred úvodným zápasom v Baku a ďalšie 2 tréningové jednotky pred domácim zápasom v Poprade. Nehovoriac o únave z viac ako 20-hodinového cestovania a časového posunu, o zdravotných rizikách spojených s dlhým cestovaním, čakaním na letiskách a trojdňovým pobytom v Baku, o možnom negatívnom vplyve mnohonásobného covid-testovania na finálnu nomináciu hráčov, či o množstve ďalších drobností spojených s organizáciou týchto zápasov... Veríme, že toto rozhodnutie prispeje k naplneniu nášho spoločného postupového cieľa."

Keďže futsalový fanúšik nebude môcť sledovať výkony našich chlapcov priamo v hľadisku športových hál, potešila aj informácia o zabezpečení televíznych prenosov. Našu reprezentáciu po rokoch uvidíme na obrazovkách verejnoprávnej televízie RTVS, a to zo všetkých troch domácich stretnutí hraných v Poprade (2.2.2021), Bratislave (4.3.2021) a Leviciach (8.4.2021). Prenosy budú súčasne vysielané aj prostredníctvom internetovej televízie Futbalnet.TV.




Súvisiaci obsah

  • Ďalší úspech futsalu, tentoraz na partnerskom sport.sk
    14.04.2021
    Ďalší úspech futsalu, tentoraz na partnerskom sport.skUžasnú správu o postupe slovenských futsalistov pomaly vstrebávame. Dnes, deň po postupe, sa reportáž zo stretnutia v Moldavsku stala najviac čítanou správou na najčítanejšom športovom webovom portáli na Slovensku, www.sport.sk, keď na nižšie priečky odsunul aj reportáže z futbalovej Ligy majstrov. Dúfajme, že je to začiatok zvýšeného mediálneho záujmu o Slovenský futsal.
    14.04.2021
  • Slovenskí rozhodcovia delegovaní na ďalšie medzinárodné stretnutie UEFA
    19.02.2021
    Slovenskí rozhodcovia delegovaní na ďalšie medzinárodné stretnutie UEFAPo februárovom vystúpení Lukáša Peška a Rastislava Behančína v európskej kvalifikácii v Maďarsku dostávajú v tejto dôležitej súťaži priestor ďalší slovenskí rozhodcovia, MARTIN MATULA a PETER BUDÁČ.
    19.02.2021
Nachádzate sa tu: