Správy

Živió, Ladislav Petráš oslavuje 75. narodeniny!

Peter Zeman|1. dec 2021 o 22:50

BRATISLAVA (SFZ) - Jedna z najväčších legiend slovenského futbalu a laureát Siene slávy sa dožíva významného jubilea.

Fantastický hráč, šoumen a „enfant terrible“ československého futbalu. Miláčik obecenstva, futbalista, ktorý bavil fanúšikom futbalovým umením i „výstrelkami“, ktoré si osobnosti a futbalisti jeho formátu mohli dovoliť. Reč je o dnešnom jubilantovi – Ladislavovi Petrášovi.

S futbalom začínal v rodnej Prievidzi, neskôr sa stal ikonou bratislavského Interu. 3. decembra 1969 obliekol prvýkrát reprezentačný dres a to v jednom z najdôležitejších zápasov Československa, ktoré v Marseille nastúpilo proti Maďarsku (4:1) a vybojovalo si v baráži postup na MS 1970 do Mexika. A to by nebol „Bača“, ako znie prezývka rodáka z Necpalov, aby neokorenil dejiny aj bonusom navyše. V závere zápasu francúzsky rozhodca Roger Machin vytiahol Petrášovi červenú kartu a ak chcelo Československo nastúpiť v Mexiku aj s Petrášom v základnej zostave, muselo neplánovane odohrať tri zápasy navyše, aby si opora tímu mala ako odpykať trojzápasový dištanc.

Tak sa aj stalo a najlepší strelec ligy mohol v Guadalajare nakoniec proti Brazílii nastúpiť, aby celý svet mohol obdivovať jeho genialitu. V 12. min zápasu sa senzačne uvoľnil, poslal loptu okolo bezmocného brankára Felixa a nasledovala gólová oslava, ktorá nemala dovtedy vo futbale obdoby. Padol na kolená a prežehnal sa.

Okrem svetového šampionátu sa zúčastnil aj na záverečnom turnaji OH 1968, kde strelil štyri góly, na klubovej úrovni pôsobil pred príchodom do bratislavského Interu v Prievidzi (1964 – 1968), hrával tiež v Dukle Banská Bystrica (1968/69), na záver kariéry okúsil pôsobenie vo WAC Viedeň.

V ligovej súťaži nazbieral 239 zápasov a strelil v nich 85 gólov. Dvakrát sa stal najlepším ligovým strelcom (1969, 1975), neskôr sa stal trénerom a v rokoch 2000 - 2001 pôsobil v úlohe asistenta trénera Jozefa Bubenka v Interi, s ktorým oslavoval dva majstrovské tituly a dve prvenstvá v Slovenskom pohári. V úlohe asistenta pôsobil tiež slovenskej reprezentačnej 21-ke a zároveň bol asistentom trénera A-tímu SR. V roku 2018 sa stal laureátom Siene slávy slovenského futbalu.

Ladislav Petráš sa dnes dožíva 75 rokov. V mene celej futbalovej rodiny mu prajeme veľa zdravia, šťastia, splnených prianí a životnej energie, ktorú on sám rozdáva nám ostatným. Živió majstre!

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: