Správy

ŽENY A – Na zraze zaznelo: Nech to vyjde podľa predstáv

Peter Šurin|13. sep 2021 o 14:40
Tréner a kapitánka, Peter Kopúň sa v Senci zvítal s Máriou Korenčiovou.
Tréner a kapitánka, Peter Kopúň sa v Senci zvítal s Máriou Korenčiovou. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

SENEC (SFZ) – „Začíname!“ Prvý deň v treťom septembrovom týždni bol úvodným pre slovenský ženský reprezentačný tím. V pondelok trinásteho – žiadne evokovanie s nešťastnou trinástkou! – sa začal zraz, ktorým sa otvára kvalifikácia MS 2023 s finálovým turnajom na Novom Zélande.

Tréner Peter Kopúň povolal 22 hráčok. Žiadna nováčka, aj keď jedno meno sa objavilo po dlhom čase: Ľudmila Maťavková hrala naposledy za národný tím pred vyše dvoma rokmi. V lete sa presunula z tímu Sporting Charleroi do Clubu Brugge a nový vzduch jej ide k duhu, v štyroch ligových zápasoch dala štyri góly a ten víťazný proti Anderlechtu na 2:1 bol so všetkou skromnosťou parádny. „Sledovali sme ju celý ten čas, myslím si, že opätovnú pozvánku dostala Ľudmila v správnom čase,“ vyjadril sa tréner.

V stanovený čas boli na mieste dve desiatky hráčok, chýbali Košíková z Liberca (avizovaný príchod večer) a Hmírová (prilietala z Cypru, kam prestúpila počas leta do Apollonu Ladies, popoludní), zdravotne bez väčších šrámov. „Škrabance sú vo futbale samozrejmé, ale nič vážne nemáme avizované,“ potvrdila lekárka tímu Lucia Knappková, ktorá zároveň prekontrolovala testovanie hráčok a realizačného tímu na COVID-19.


Gratulácie prijímal tréner brankárok Ján Novota. Bývalý reprezentant zvládol v pondelok poslednú skúšku a je tak držiteľom najvyššej licencie pre trénera brankárov Goalkeeper A. „Už môžem trénovať kdekoľvek na svete,“ usmial sa najvyšší člen realizačného tímu, ktorý má tak svoje schopnosti potvrdené aj papierom. „Dobrá škola, potrebná, kvalitná. Lektorovali nás Miro Hýll aj Alexander Vencel mladší, garant aj z pohľadu FIFA. Ten kurz mal vysokú úroveň, žiadna formalita, každá hodina presne sedela, mala obsah a zmysel,“ potvrdil oprávnenosť odbornej brankárskej licencie pre futbal v 21. storočí Novota. V Kopúňovom realizačnom tíme je maximálne spokojný. „Mám priestor na prácu a som plnoprávny člen trénerského štábu, môžem sa vyjadriť nielen k brankárkam, o môj názor je záujem.“

Hlavný tréner Peter Kopúň privítal každú hráčku aj celý tím. „Konečne sme zas spolu, už ste mi chýbali,“ začal zľahka, potom však vo svojom prejave zvážnel. „V kvalifikačnej skupine sú tri kvalitné tímy a verím, že my budeme štvrtý. Postupový boj bude otvorený do konca a dúfam, že my počas roka, čo kvalifikácia trvá, urobíme ďalší krok dopredu. Záleží na vás, dievčatá,“ ukončil svoj príhovor. Keď jeho slová dozneli a nastalo ticho, v ktorom si ich každý v miestnosti ukladal vo svojom vnútri, ešte polohlasom dodal: „Nech nám to vyjde podľa predstáv...“

A podvečer sa šlo na prvý tréning počas septembrového zrazu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: