Správy

Z diára výpravy na Eure (XIX) - Budú nám Česi fandiť dlho?

Ján GERZANIČ|25. jún 2016 o 02:00

VICHY/LILLE (SFZ/PETER ŠURIN) – Bola to rýchla sobota. Dopoludnia o 11. h sa trénovalo vo Vichy, po obede nasledoval letecký presun do Lille – toto už poznáme.

VICHY/LILLE (SFZ/PETER ŠURIN) – Bola to rýchla sobota. Dopoludnia o 11. h sa trénovalo vo Vichy, po obede nasledoval letecký presun do Lille – toto už poznáme.

Tu na severe Francúzska sme odohrali náš historicky prvý víťazný zápas na majstrovstvách Európy, s Ruskom. Jasne, máme to v hlavých všetci – hráči, tréneri, novinári, verejnosť. Lille, Stade Pierre Mauroy, ostane navždy zapísaný v našich pamätiach, bárs má zlý trávnik... Vlastne to už neplatí!

O tom, aká lavína kritiky ho zasypala, sa už popísali stohy papiera. Lebo UEFA reagovala na negatívne hlasy po stretnutí Francúzska so Švajčiarskom a deň po ňom oznámila, že tu bude nový trávnik. V stredu večer sa na tej „oráčine“ odohral duel E-skupiny Taliansko – Írsko a už vo štvrtok nastúpili mechanizmy. Stihli všetko za jeden deň, v piatok sa ešte vo veľkom kontrolovalo, aj preto osemfinalisti trénovali vo svojich bázach – Slováci vo Vichy, Nemci v Evian-Les-Bains. Pred predzápasovou tlačovkou si naň šlipli tréner Ján Kozák aj Peter Pekarík, po pár minútach už mohli novinárom unisono povedať: ”Úžasné, čo sa dá dokázať za jeden deň. Do nášho zápasu bude určite v perfektnom stave.” Hmmm, takže človeku napadne: muselo dôjsťk takej hanbe?! Nemala sa zásadná a primárna vec, akou je hracia plocha, pripraviť a preveriť dostatočne včas a dôsledne, aby sa počas turnaja nemuselo nič meniť? Takto bola zbytočná búrka v pohári.

A že je to tentoraz iné, ako pri zápase našich s Rusmi, dokazuje aj fakt, že hoci je na nedeľu v čase zápasu hlásený dážď, organizátori – aspoň podľa správ z predzápasových porád – nerátajú so zatiahnutím strechy. Spomeňte si, vtedy zavretá bola a celý štadión pôsobil tak trochu ako veľká hala.

Spoza rieky Moravy došli povzbudivé slová! Keďže Vrbov tím cestoval domov už po základnej skupine, český denník Sport oslovil svojich čitateľov s otázkou, komu budú teraz fandiť? Prezentoval šestnástku mužstiev – ešte pred začiatkom osemfinále – k slovenskému výberu doslova napísal: ”Takmer všetci hráči Kozákovho tímu sa narodili ešte v Československu. Teda ako naši spoluobčania, Kozáčika, Ďuriša, Hrošovského, Greguša dobre poznáme z českej ligy. Keby dosiahli veľký úspech, bol by to tak trochu aj český úspech, nemyslíte si? Bude Škrťo šampión, Hamšo je šampión... Držiac sa tímovej hymny od rappera Majka Spirita na Eure zatiaľ srdnato bojujú. Na čo to bude stačiť?” Oslovil ešte Vlada Rusnáka, riaditeľa satelitnej televízie Nová DIGI TV, slovenského manažéra, pracujúceho v Česku, ale s rodinou stále žijúceho v rodnej vlasti. Ten na otázku, komu budú Česi teraz fandiť, povedal: ”V českej najvyššej súťaži hrá päť slovenských hráčov zo slovenskej reprezentácie, máme dve veľké futbalové hviezdy Mareka Hamšíka a Martina Škrtela, ktorí se dokázali presadiť v európských veľkokluboch. Je tu pravdepodobnosť, že se Slováci časom dostanú mezi toptímy minimálne v Európe. Takže niektorí Česi určite, aj zo známosti niektorých hráčov, práve Slovákom.”

A v sobotu večer bol priebežný stav hlasovania takýto: Slovensko 24 percent, Chorvátsko 13, Maďarsko 10, Wales 8, Anglicko 7, Poľsko 6, Nemecko 5, Portugalsko 5, Belgicko 5, Taliansko 3, Španielsko 3, Francúzsko 3, Írsko 3, Island 3, Švajčiarsko 1, Severné Írsko 1.

Hmmm, kacírska otázka – keby bola situácia opačná, koľkí by sme držali palce Rosickímu a spol?

A ešte jedna holá štatistická vec: zápasom s Ruskom zaokrúhlili až piati hráči svoje reprezentačné štarty: Kozáčik má v tejto chvíli na konte 20, Mak 30, Kucka 50, Pekarík 70 a Hamšík 90. Duelom s Nemeckom si začnú teda pripisovať čiarky do ďalšej desiatky, Marek už má na dohľad stovku, čo je pre 28-ročného futbalistu skvelá cifra. Ako bolo napísané, 17-ka sa už stala legendou. A ešte ďaleko nie je na konci toho, čo chce a môže dosiahnuť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: