Správy

Vo Višňovom nové ihrisko, v Medzibrode zase šatne a sociálne zariadenia

Starosta Medzibrodu hovorí o využiteľnosti nových šatní a sociálnych zariadení.
Starosta Medzibrodu hovorí o využiteľnosti nových šatní a sociálnych zariadení. (Zdroj: SFZ)
Branislav Sarňák|6. apr 2019 o 09:00
Starosta Medzibrodu hovorí o využiteľnosti nových šatní a sociálnych zariadení.
Starosta Medzibrodu hovorí o využiteľnosti nových šatní a sociálnych zariadení. (Zdroj: SFZ)

VIŠŇOVÉ/MEDZIBROD (SFZ) – Višňové, konkrétne akadémia Juventus Žilina, a Medzibrod boli obce, ktoré sa z regiónu Stredoslovenského futbalového zväzu zapojili do projektu Podpory rekonštrukcie a výstavby futbalovej infraštruktúry. 

Vo Višňovom sa tešia z novej hracej plochy. „Nachádzalo sa tu staré ihrisko, ktoré obec a ani tunajší klub nevyužíval a my sme snívali o vlastnom stánku. Zapojili sme sa do výzvy Slovenského futbalového zväzu a po splnení kritérií nás vybrali. Dnes sme vo finálnej fáze, čakáme už len kým sa ujme tráva a budeme ju mocť začať využívať,“ povedal nám pri obhliadke ihriska vo Višňovom manažér akadémie Juventus Žilina Stanislav Lagovský. Slovenský futbalový zväz na rekonštrukčné práce prispel sumou 30 000 eur. „Ihrisko prešlo rekultiváciou, v rámci ktorej sa urobila nová závlaha, naviezla sa ornica a dali sme na ňu výsev. Už iba čakáme, kým sa ihrisko dostane do stavu, keď sa bude môcť začať využívať. Ten čas by mohol nastať koncom leta a možno aj skôr,“ priblížil. Ihrisko vo Višňovom budú využívať mládežnícke kategórie, v ktorých je viac ako 200 detí. „Už sa tešíme na to, keď tu budú naše mladežnícke kategórie trénovať a hrať zápasy,“ zakončil Lagovský.

SFZ prispel na práce vo Višňovom sumou 30 000 eur.
SFZ prispel na práce vo Višňovom sumou 30 000 eur. (Zdroj: archív Juventus Žilina)

V Medzibrode sa vďaka projektu Podpory rekonštrukcie a výstavby futbalovej infraštruktúry postavili nové šatne a sociálne zariadenia. Slovenský futbalový zväz prispel na práce finančnými prostriedkami vo výške 30 000 eur. „Nové šatne budú využívať najmä naše mládežnícke kategórie. V našej obci máme tri takéto kategórie – prípravku, mladších žiakov a starších žiakov. Stavebné práce trvali približne tri mesiace a nezastihli nás žiadne komplikácie. Šatne a sociálne zariadenia slúžia svojmu účelu,“ konštatoval starosta obce Medzibrod Pavol Svetlík. Jeho a aj obyvateľov teší kultúrnejšie prostredie v športovom areáli. „Od začiatku sme mali veľký záujem zveľadovať náš športový areál, pracujeme na tom už niekoľko rokov, odekedy vyšla výzva od Slovenského fubalového zväzu. Bolo to v roku 2016. Som rád, že sme sa mohli do projektu zapojiť a teší ma výsledok, ktorý sme dosiahli,“ teší sa Svetlík.

SFZ prispel na práce v Medzibrode sumou 30 000 eur.
SFZ prispel na práce v Medzibrode sumou 30 000 eur. (Zdroj: SFT)

Okrem týchto dvoch obcí sa rekonštrukčné alebo stavebné práce realizovali na ďalšej stovke štadiónov z regiónu Stredoslovenského futbalového zväzu. Celkovo sa do projektu Podpory rekonštrukcie a výstavby futbalovej infraštruktúry sa zapojilo 408 miest a obcí na Slovensku. Zlepšujú sa tým tréningové podmienky pre mládež. Finančné prostriedky na projekt pridelila pre SFZ Vláda Slovenskej republiky prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vo výške 6 miliónov eur. Finančná podpora na jeden projekt zo strany zväzu sa pohybuje od 10 000 do 50 000 eur, pričom povinné spolufinancovanie predstavovalo minimálne 25 percent z celkovej sumy rozpočtu projektu. Cieľom projektu je, aby sa v kluboch, obciach a mestách vybudovali nové tréningové ihriská, umelé osvetlenie a zavlažovanie alebo sa rekonštruovali hracie plochy, či zázemie samotných štadiónov a ihrísk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: