Správy

U17 – Tréner Branislav Fodrek pred 1. kolom kvalifikácie ME: Pravda bola, je a bude na ihrisku

Peter Šurin|14. okt 2021 o 10:00
Ešte pred tréningom v Šamoríne dáva tréner Branislav Fodrek pokyny.
Ešte pred tréningom v Šamoríne dáva tréner Branislav Fodrek pokyny. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

ČILISTOV (SFZ) – Vo štvrtok ráno už mali pobalené, o siedmej sa vydali na cestu. Cez Viedeň a Istanbul do Minsku, pretože v Bielorusku absolvuje reprezentačná sedemnástka 1. kolo kvalifikácie ME svojej vekovej kategórie. „Cieľ je jasný, nemusíme ho nikomu zdôrazňovať,“ povedal po prianí šťastnej cesty tréner Branislav Fodrek.

Táto dobrá partia chalanov (ročník narodenia 2005) má za sebou špecifickú etapu. V kategórii U16 neodohrala ani jeden oficiálny zápas, pretože v období korony to jednoducho nebolo možné. „Mali sme spoločné mládežnícke zrazy, zamerané na jednotlivé hráčske pozície, takže chlapcov som spoznal a videl, ale sami sme boli vlastne až teraz v lete,“ skonštatoval tréner.

Jeho tím sa zúčastnil na Bannikovovom memoriáli (7. miesto) s bilanciou 1 – 1 – 2, generálkou bol dvojzápas v Bosne a Hercegovine (0:0, 2:0). „Nikdy sme neboli kompletní, respektíve v takom zložení, v akom ideme na kvalifikáciu, ale zdravotné obmedzenia patria k futbalu,“ pokračoval v myšlienkach Fodrek. Zranenia, covid aj prestup do zahraničia ovplyvňovali predchádzajúce nominácie. „Máme tu hráčov, ktorí sú v tejto kategórii práve v tejto chvíli u nás najlepší,“jednoznačný postoj trénera nedovolil pochybnosti. A to napriek tomu, že z plánov musel vynechať okrem dlhodobo absentujúcich Blaška a Marcelliho aj žilinského Valka (pre covid), ktorého nahradil Závacký, priamo počas zrazu na zásah lekárskeho tímu musel vymeniť dvojicu z Trenčína Praženka (choroba) – Pávek (sval), na ich miesta povolal Homolu (Slovan) a Košúta (Ružomberok). „Ísť mohli len stopercentne zdraví,“ platí jasné pravidlo.

Našimi súpermi v 1. kole kvalifikácie sú v poradí Bielorusko, Arménsko, Anglicko. „Výkonnostné koše pri žrebe naznačujú dosť. Kľúčový pre splnenie cieľa by mal byť prvý zápas, ale rovnako uvažujú aj domáci Bielorusi, teda že cesta ďalej vedie skôr cez nás ako cez Anglicko.“Ideálne noty: vyhrať dve prvé stretnutia a do duelu s Anglickom ísť s postupovou istotou a ľahkou hlavou. „Pre chalanovi  je to prvý turnajový vrchol v ich kariére, nervozita v nich asi je, ale sú šikovní, vedia, o čo hráme,“ pokojný nadhľad Braňa Fodreka pomáha celému tímu. Celá partia, vrátane realizačného tímu, si v pondelok po tréningu zahral footgolf v Tomášove, víťazom sa stal – hlavný tréner... „Uznajte, s mojimi skúsenosťami aj s footgolfom by bolo zlé, ak by som skončil niekde v poli štartujúcich,“ žmurkol Fodrek a prinútil nás pripomenúť si jeho štart v národnom tíme na MS v tomto športe pred piatimi rokmi. Skončil vtedy z 230 štartujúcich na 10. priečke!

Tréner priznal, že základnú zostavu na kvalifikačný vstup už nosí v hlave, samozrejme, že s ňou nevyjde už teraz pred verejnosť. „V sobotu sa nás nikto nebude pýtať, aká bola príprava, čo sme urobili pred tým, ako sme dali dokopy tento tím. Pravda bola, je a bude na ihrisku.“ Zdravé sebavedomie, potrebné šťastie a dobré zápasy, chlapci! Vráťte sa s postupom.

Postup do ďalšej kvalifikačnej fázy, tzv. Elite Roundu si vybojujú prví dvaja z každej skupiny, tá sa hrá v marci budúceho roku, finálový turnaj ME 17 je naplánovaný na máj 2022 do Izraela.

PROGRAM ZÁPASOV

16.10. Bielorusko 17 - Slovensko 17 (Borisov, 16:00)
19.10. Arménsko 17 - Slovensko 17 (Minsk, 14:00)
22.10. Anglicko 17 - Slovensko 17 (Borisov, 16:00)

NOMINÁCIA

BRANKÁRI: Jakub Badžgoň (MŠK Žilina), Michal Lukáč (DAC 1904 Dun. Streda)
OBRANCOVIA: Dávid Petrik
 (MFK Zemplín Michalovce), Martin Rýzek (Spartak Trnava), Adam Zajac (KGHM Zaglebie Lubin), Adam Oravec (MŠK Žilina), Michal Svoboda (S.P.A.L.), Juraj Košút (MFK Ružomberok), Martin Homola (Slovan Bratislava)
STREDOPOLIARI: Filip Mielke
 (FK Železiarne Podbrezová), Maximilián Marko (ŠK Slovan Bratislava), Matej Šimun (MŠK Žilina), Tadeáš Hájovský (AS Trenčín), Milan Šimon Rehuš (TSG 1899 Hoffenheim), Matúš Holíček (Crewe Alexandra FC)
ÚTOČNÍCI: Zoran Záhradník 
(MFK Zemplín Michalovce), Jakub Murko (AS Trenčín), Andy Masaryk (Slovan Bratislava), Leo Sauer (MŠK Žilina), Samuel Závacký (AS Trenčín)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: