Správy

Spoločné vyhlásenie SFZ a partnerov v boji proti manipulácii športových súťaží

(Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)
Lucia Petrincová|25. sep 2020 o 08:00
(Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

BRATISLAVA (SFZ) – Zástupcovia Slovenského futbalového zväzu s Národnou kriminálnou agentúrou a ďalšími partnermi podporili spoločné vyhlásenie proti manipulácii športových súťaží v rámci projektu IntegriSport Erazmus+.

Na spoločnom stretnutí na pôde SFZ sa zúčastnili zástupcovia NAKA, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Úradu pre reguláciu hazardných hier, Antidopingovej agentúry SR a cez telemost organizátor projektu Norbert Rubicsek z nadácie CSCF. „V mene Slovenského futbalového zväzu sme radi, že sme mohli urobiť takéto vyhlásenie a prehĺbiť spoluprácu s organizáciami, ktoré majú rovnaký cieľ ako my a tým je boj s korupciou v rámci športu. A zároveň ako zväz, ktorý je v tejto oblasti najskúsenejší, máme vlastný preventívny program, sme pripravení poskytnúť všetky naše skúsenosti a znalosti v tejto oblasti. Chceme tak podporiť boj proti nekalým praktikám v športe v rámci Slovenska a rovnako aj ostatné zložky v našom spoločnom úsilí,“ vysvetlil manažér intergrity futbalu Jakub Čavoj.

„Šport a športové súťaže sú prostriedkom spoločenskej interakcie, zdrojom veľkých emócií, napätia, či obsahovej nepredvídateľnosti za predpokladu, že prebiehajú čestne a v súlade so športovou integritou. Tento sociálny, integračný a zdraviu prospešný aspekt športu, spojený s kultiváciou ľudského bytia však čoraz častejšie ohrozujú neetické praktiky a kriminálne delikty prenikajúce do sféry športu a športových súťaží. Manipulácia športových súťaží a s ňou súvisiace úplatkárstvo, ovplyvňovanie zápasov, doping, stávkové podvody, pranie špinavých peňazí, ovplyvňovanie usporiadania športových podujatí, či medzinárodná zaangažovanosť zločineckých skupín, patria k najväčším hrozbám, ktoré zásadným spôsobom narúšajú hodnoty integrity a zásadu fair play v športe,“ píše sa vo vyhlásení proti manipulácii športových súťaží.

Spoločné_vyhlásenie_IntegriSport.pdf

V rámci Európy sa do projektu zapojilo sedem krajín a v každej z nich je partnerom strešný subjekt – u nás je to Národná kriminálna agentúra. Okrem Slovenska sa do IntegriSport Erazmus+ zapojil aj Cyprus, Maďarsko, Fínsko, Holandsko, Litva a Portugalsko.

„Sme radi, že sme súčasťou tohto projektu a teraz v rámci neho budeme participovať na vzdelávaní príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry, ľudí z prostredia prokuratúry a súdov, aby sme prehĺbili ich znalosti v tejto oblasti, zlepšili spoluprácu a pripravili sa na boj proti korupcii v športe,“ uzavrel manažér integrity futbalu Jakub Čavoj.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: