Správy

SLOVNAFT CUP – O trofej zabojuje 226 klubov, hrať sa bude aj predkolo

Branislav Sarňák|8. júl 2021 o 08:00
Ostatným víťazom Slovenského pohára - Slovnaft Cupu sa stali hráči ŠK Slovan Bratislava.
Ostatným víťazom Slovenského pohára - Slovnaft Cupu sa stali hráči ŠK Slovan Bratislava.

BRATISLAVA (SFZ) – Štart nového 53. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu sa blíži. Do jeho edície v sezóne 2021/22, ktorá sa začne predkolom 25. júla, sa prihlásilo 226 mužstiev, od Fortuna ligy po až po víťazov oblastných pohárov.

Do pohára sa prihlásilo 23 klubov z Bratislavského futbalového zväzu, 61 zo Západoslovenského futbalového zväzu, 66 zo Stredoslovenského futbalového zväzu, 50 z Východoslovenského futbalového zväzu, 12 fortunaligistov a 14 druholigistov. „Spolu je to 226 klubov a nás na Slovenskom futbalovom zväze teší, že napriek pandémii sa do nadchádzajúceho ročníka pohára prihlásili iba o tri tímy menej ako v minulosezónnej edícii. Bohužiaľ, niekoľko prihlášok sme museli aj zamietnuť, nakoľko tie prišli už po uzávierke alebo až po samotnom vyžrebovaní,“ ozrejmil vedúci oddelenia riadenia súťaží Miroslav Richtárik.

Pri tvorbe tohtosezónneho pavúka museli zástupcovia Slovenského futbalového zväzu myslieť na to, že okrem 26 nasadených tímov z dvoch najvyšších súťaží v 2. kole, sú nasadené aj ďalšie kluby, a to z regionálnej úrovne, ktoré ostatný ročník Slovenského pohára nemohli pre pandemické opatrenia dohrať. Do 3. kola 53. ročníka ide priamo FC Pata a do 4. kola TJ Rovinka, FC Slovan Galanta, OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom, ŠK Sásová, ŠK Belá, OŠK Bešeňová, TJD Príbelce, MŠK Slavoj Spišská Belá, Slávia TU Košice, 1. MFK Kežmarok, MŠK Spišské Podhradie, MŠK Tesla Stropkov a FC Rohožník, ktorý si medzičasom vybojoval miestenku v druhej najvyššej súťaži.

Kapitáni Vasil Božikov (vľavo) a Jakub Paur po finále Slovnaft Cupu 2020/21.
Kapitáni Vasil Božikov (vľavo) a Jakub Paur po finále Slovnaft Cupu 2020/21.

Nasledujúci ročník Slovnaft Cupu bude pozostávať z predkola a 8. kôl – od prvého po finále. V predkole si zmeria sily 178 klubov z regionálnych a oblastných zväzov. Ďalších 9 mužstiev z 3. líg ZsFZ, SsFZ a VsFZ, s najlepším umiestnením v príslušnej tabuľke z minulej sezóny, bude nasadených do 1. kola. V ňom proti sebe nastúpi 89 postupujúcich z predkola a spomínaných 9 mužstiev podľa tabuľkového umiestnenia, spolu teda 98 klubov.

V 2. kole, do ktorého je nasadených 25 mužstiev z dvoch najvyšších súťaží na Slovensku (druholigový FC Rohožník nasadený až do 4. kola – pozn.), sa zároveň predstaví 49 postupujúcich z 1. kola. Celkovo teda 74 mužstiev.

Do 3. kola, v ktorom je z dôvodu už spomínaných minulosezónnych pandemickým opatrení nasedený FC Pata, sa prebojuje 37 víťazov z 2. kola.

V 4. kole sa k 13 nasadeným mužstvám od minulého roka - TJ Rovinka, FC Slovan Galanta, OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom, ŠK Sásová, ŠK Belá, OŠK Bešeňová, TJD Príbelce, MŠK Slavoj Spišská Belá, Slávia TU Košice, 1. MFK Kežmarok, MŠK Spišské Podhradie, MŠK Tesla Stropkov a FC Rohožník, pripojí 19 postupujúcich z 3. kola, čiže spolu 32 tímov.

Do osemfinále, sa prebojuje 16 víťazov 4. kola, v štvrťfinále si zahrajú 8 postupujúci z osemfinále, do semifinále, ktoré sa bude hrať na dva zápasy, získajú miestenku štyria najúspešnejší zo štvrťfinále. Vo finále na seba narazia víťazi semifinále.

„Predkolo a prvé kolo je založené na regionálnom princípe, to znamená, že sa medzi sebou stretnú spravidla len mužstvá z jedného regiónu. Dvojice si žrebujú samotné regióny, následne sa vytvára pavúk, ktorý je platný aj pre ďalšie dve kolá. Od štvrtého kola sa už každé ďalšie žrebuje samostatne,“ uviedol Miroslav Richtárik.

Mužstvá, ktoré sa zapoja do predkola, respektíve do 1. kola, dostanú zápasové lopty – domáci klub päť a hosťujúci tri.

Žreb predkola Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2021/22.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: