Správy

SFZ – V Košickej futbalovej aréne kontrolný deň, prezident Kováčik: Pre nás je to absolútna priorita

(Zdroj: TASR, Autor: František Iván)
SFZ|24. sep 2020 o 10:30
Zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, prezident SFZ Ján Kováčik a predseda predstavenstva Košickej futbalovej arény a.s. a viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda počas prehliadky Košickej futbalovej arény v Košiciach.
Zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, prezident SFZ Ján Kováčik a predseda predstavenstva Košickej futbalovej arény a.s. a viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda počas prehliadky Košickej futbalovej arény v Košiciach. (Zdroj: TASR, Autor: František Iván)

KOŠICE (SFZ) – Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik absolvoval v stredu v spoločnosti primátora Košíc Jaroslava Polačeka a viceprimátora Košíc a predsedu predstavenstva Košickej futbalovej arény, a.s. Marcela Gibódu kontrolný deň na stavbe nového štadióna.

Práce na Košickej futbalovej aréne sa uskutočňujú v rámci projektu Rekonštrukcie, modernizácie a výstavby futbalových štadiónov. Projekt zahŕňa stavbu nových tribún, hracej plochy so zavlažovaním a vyhrievaním, sociálnych zariadení pre divákov, umelého osvetlenia, turniketového a kamerového systému či parkovacích plôch. Prvé zápasy by sa mohli v Košickej futbalovej aréne odohrať v úvode sezóny 2021/2022.

Štadión bude po úplnom dokončení (realizácia 2.a 3. etapy výstavby) spĺňať štandard kategórie UEFA 4. „Pre nás je to absolútna priorita. Som rád, že pán štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár to vníma podobne a vyvíja veľkú aktivitu, aby sa to podarilo. Je naším záujmom, aby bol košický štadión kompletne dostavaný. Keď sa však nedá všetko dostavať naraz, tak je dôležité určiť priority. Určite by nebolo dobré, keby tento projekt ostal nedostavaný, pretože máme skúsenosti z podobných projektov a vieme, že v takom prípade sa v dostavbe pokračuje iba veľmi ťažko,“ povedal prvý muž slovenského futbalu Ján Kováčik počas kontroly stavby.

(Zdroj: TASR, Autor: František Iván)

SFZ z Projektu rekonštrukcie, modernizácie a výstavby futbalových štadiónov poskytol Košiciam štyri milióny eur. „Poznám projekt a viem, že to bude veľmi kvalitný a účelový štadión. Verím, že sa na ňom bude dobre cítiť reprezentácia a aj košický klub,“ konštatoval Kováčik.

Na dostavbu nového štadióna je podľa predsedu predstavenstva Košickej futbalovej arény, a.s. Marcela Gibódu potrebných približne päť miliónov eur. „Takáto žiadosť už bola adresovaná aj vláde SR a boli sme požiadaní o rozloženie týchto výdavkov. Je to pre to, aby sa ministerstvo vedelo pozrieť na výdavky a aby bolo jasné, že tieto sú adekvátne a v primeranej miere. Po uplynulej návšteve pána Husára cítim určitý posun. Vidno záujem, aby peniaze nešli iba na západ Slovenska, ale aj na východ. Faktom je, že na východ od Popradu nebude žiadny štadión, ktorý by mohol hostiť reprezentáciu,“ vravel Gibóda.

V Košiciach by sa následna mohli hrať aj medzištátne zápasy. „Určite budeme chcieť vykompenzovať dlhoročný deficit reprezentačných zápasov na východe Slovenska. K Bratislave a Trnave určite zaradíme aj Košice a budú sa tu hrávať zápasy A-mužstva, dvadsaťjednotky, ale aj mládežníckych kategórií,“ dodal prezident SFZ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: