Správy

SFZ – Jesenný odborný seminár o zvyšovaní komfortu a bezpečnosti na štadiónoch: Veľa o pyre, ale nielen o tom

Peter Šurin|25. nov 2022 o 08:30
Tradične vo Vyhniach sa konal jesenný odborný seminár bezepečnostných manažérov a hlavných organizátorov klubov 1. a 2. ligy pod gesciou Petra Franceho (vľavo), bezpečnostného manažéra SFZ, a Mareka Majerčáka, koordinátora SFZ pre styk s fanúšikmi.
Tradične vo Vyhniach sa konal jesenný odborný seminár bezepečnostných manažérov a hlavných organizátorov klubov 1. a 2. ligy pod gesciou Petra Franceho (vľavo), bezpečnostného manažéra SFZ, a Mareka Majerčáka, koordinátora SFZ pre styk s fanúšikmi. (Zdroj: SFZ, Autor: PETER ŠURIN)

VYHNE (SFZ) – „Sme bohatší,“ pobavil všetkých pri svojom privítaní prítomných bezpečnostných manažérov a hlavných usporiadateľov klubov I. a II. ligy bezpečnostný manažér SFZ Peter France.  „Bohatší o ďalšie skúsenosti zo zápasov u nás aj v zahraničí, z domácej súťaže aj medzinárodných pohárov,“ objasnil svoju myšlienku. „Duel Slovana s Ferencvárosom v predkole Ligy majstrov bol učebnicou aj testom zároveň.“

Hoci v úvode zaznelo aj, že „nemali sme veľké incidenty a to je len dobre,“ debatovať bolo o čom. Pre tento ansámbel typická a tradičná téma: pyrotechnika na štadióne.

Všeobecná zhoda prítomných – ostrieľaných dlhoročných mazákov aj v tejto oblasti ešte predsa len menej skúsených, aj keď za novicov ich nemožno označiť – bola, že „pyro sa dostane do areálu aj napriek kontrolám.“ Pretože „ako sa pri tejto problematike posúvame my, rozmýšľajú nad stále novými a sofistikovanejšími spôsobmi aj tí, ktorí pyrotechniku chcú mať na tribúne,“otvoril debatu France.

Pripomenul, že pred časom sa riešil alkohol na štadióne či výtržnosti chuligánov a že všetko toto patrí do balíčka takzvaného komfortu na futbalových štadiónoch. Sú navzájom prepojené a pri snahe dostať na tribúny čo najviac ľudí všetkých vekových skupín, keď „nám záleží skutočne na každom jednom divákovi, je treba nájsť správny spôsob na udržanie úrovne štadiónov a to znamená nechybovať napríklad pri vybavení sektora hostí aj ženskými toaletami.“

Ale späť k pyrotechnike. Na seminári zazneli konkrétne fakty: napríklad, že Trenčín zaplatil za dymovnice, svetlice a petardy v zápase mládežníckej Ligy majstrov 3750 eur, pretože „po správe delegáta sa UEFA neklaše a trestá.“

Alebo že pri ligovom zápase Žilina – Trnava sa organizátori zhostili svojej úlohy dobre, hoci „spôsob, ako sa pyrotechnika dostala do areálu štadióna, nás poučil, že nesmieme nič podceniť,“ potvrdil bezpečnostný manažér MŠK Martin Ukrop a opísal, ako sa organizátormi nechcené predmety v areále objavili. Nasledoval potrebný zásah, po ňom „šiesti Slováci  a štyria Poliaci dostali zákaz vstupu na náš štadión,“ zdupľoval sankciu, ktorá je pre fanúšikov zásadná.

Ani jesenný duel Trnava vs. Slovan – hoci ho nesprevádzal škandál ako na jar – nebol úplne bezproblémový. Pyrotechnická prehliadka odhalila na Štadióne Antona Malatinského nástražné predmety na diaľkové odpálenie. „Až keď privolaný policajný pyrotechnik vyhodnotil, že už nie sú nebezpečné, dala polícia súhlas na odohratie zápasu. Pritom ľudia sa už usádzali na tribúnach po stovkách,“ opisovali zložitú situácie striedavo France a zástupcovia Spartaka.

Ďalšia hrozba spoza hraníc je moment vôbec nie nový, považoval sa však vždy za prejav chrapúnstva. Lenže v dnešnej dobe, keď sa slušnosť v živote spoločnosti krčí zatlačená hlboko v kúte, sa plíži aj k nám. Teda, že v noci pred zápasom sa pri hoteli, v ktorom spí tím hostí, odpáli niekoľkokrát ohňostroj či sa nechajú vybuchovať petardy. Aby sa hráči nevyspali do ružova a podali zlý výkon. „Mám takú skúsenosť zo zápasu Eindhoven – Glasgow Rangers. UEFA to všetko dostala v správe,“ hovoril Peter France.

Dobrá debata, výmena názorov, ďalšie a ďalšie skúsenosti si menili takmer štyri desiatky futbalových profíkov, ktorí by pokojne mohli založiť Klub 500. Lebo mnohí z nich fungujú pri organizácii zápasov desať, dvanásť, pätnásť rokov a počas každého pripravia do tridsať domácich stretnutí. Rekordérom je Feri Švec, dnes 77-ročný doyen, ktorý je účastníkom zápasov v Košiciach 42 rokov... 

Niektorí z účastníkov seminára ešte neboli na svete, keď on s tým začínal. Takže plaketa ako vyjadrenie vďaky za dlhoročnú službu slovenskému futbalu bola pre neho úplne zaslúžená. Rovnako ako pre ďalších matadorov, obdržali ju Martin Bernát, Dušan Bánovský, Zoltán Herdics, Vojtech Czibor, Tomáš Puha, Vlado Stupala, Tóno Zvarík, Marián Luscon, Pavol Kocan... „Táto komunita je pevná, pretože je postavená na odbornosti a férovosti každého jedného. A na tom postavené kamarátstvo nič nepokazí,“ uzavrel jesenný seminár Peter France.

Už teraz je jasné, že na jar 2023 bude zas o čom hovoriť: do pľacu hodená téma komfort aj pre usporiadateľa. Budeme pri tom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: