Správy

SFZ – Hodúr rozpráva v kluboch svoj príbeh: Nepremýšľal som nad tým, kam to môže zájsť

Branislav Sarňák|27. sep 2019 o 07:30
Prednášku proti manipulovaniu zápasov si vypočuli aj hráči Spartaka Trnava.
Prednášku proti manipulovaniu zápasov si vypočuli aj hráči Spartaka Trnava. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

BRATISLAVA (SFZ) - Slovenský futbalový zväz v spolupráci s Úniou ligových klubov školí hráčov najvyššej súťaže, ako predísť ovplyvňovaniu zápasov. Na prednáškach sa zúčastňuje aj Ivan Hodúr, ktorý v minulosti manipuloval zápasy. Na besedách hovorí futbalistom o týchto skúsenostiach a negatívnych dôsledkoch. Vo štvrtok si prednášku vypočuli v Spartaku Trnava a Slovane Bratislava.

Rusov: Verím, že si to každý zoberie k srdcu

V roku 2013 hral s Hodúrom za FC Spartak Trnava brankár Dobrivoj Rusov, ktorý si teraz s trnavskými spoluhráčmi vypočul príbeh rodáka zo Šale. „Istotne ho nebudem súdiť, Ivan si prežil v živote svoje. Možno mal na to svoje dôvody… Verím, že sa už dokázal vrátiť do života. Doposiaľ sme sa na to pozerali zhora, ale teraz nám ukázali, ako to reálne funguje. Bola to pre nás prevencia a dostali sme dôležité informácie. Verím, že si to každý zoberie k srdcu,“ zaprial si Rusov, ktorý uvítal, že sa Hodúr odvážil postaviť sa pred publikum a rozprávať o svojich chybách. „Bol to veľmi dôležitý bod prednášky a pre mňa aj zážitok. Je to jasný príklad a výstraha pre hráčov. Pripomínal by som to chalanom každý deň, aby sa tomu vyhli,“ zakončil Rusov.

Prednášku proti manipulovaniu zápasov si vypočuli aj hráči Spartaka Trnava.
Prednášku proti manipulovaniu zápasov si vypočuli aj hráči Spartaka Trnava. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

Kampaň s názvom Fortuna liga hrá fér zastrešujú zo SFZ Jakub Čavoj a Jozef Hosmaj. Tí najskôr hráčom ozrejmia, ako dochádza k manipulácii zápasov, ako sa vyhľadávajú hráči, ktorí by mohli ovplyvniť zápasy a ako reagovať, keď futbalista dostane podobnú ponuku. Súčasťou prednášok sú aj priame prípady, ktoré sa vo svete športu stali. O svojich skúsenostiach rozpráva aj bývalý futbalista Ivan Hodúr, ktorý počas pôsobení v FC Nitra (2011) a v FC DAC 1904 Dunajská Streda (2013) pomáhal s manipulovaním šiestich zápasov. V roku 2014 dostal trojročnú podmienku, trojročný probačný dohľad a pokutu tritisíc eur. SFZ mu zakázal akúkoľvek činnosť spojenú s futbalom na 25 rokov. 

„Môj príbeh rozprávam najmä pre mladých futbalistov, ktorí začínajú zarábať viac peňazí tak, ako niekedy ja. Bohužiaľ, vtedy som sa vydal na zlé chodníčky, aby nezopakovali moje chyby,“ ozrejmil Ivan Hodúr. „Čo sa týka manipulácie, boli to ľahko zarobené peniaze. Nepremýšľal som nad tým, až kam to môže zájsť. Zničilo mi to celú kariéru. Neoplatí sa dávať dokopy s ľuďmi, ktorí chcú manipulovať, zobralo mi to všetko. Bol to vlak, z ktorého sa už ťažko vystupovalo,“ povzdychol si.

Niekdajšieho reprezentanta teší odozva hráčov, ktorí za ním po prednáškach chodia a zaujímajú sa o neho. „Podporujú ma, že som sa vydal na túto cestu. Som rád, že aspoň niekomu môžem pomôcť. Chalani, čo som s nimi niekedy hrával, sa pýtajú na môj osobný život,“ vravel Hodúr.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: