Správy

MUŽI A - Vzájomné zápasy Slovenska s Bieloruskom

Peter Zeman|25. sep 2022 o 10:31
Ján Ďurica v súboji s kapitánom Timofejom Kalačevom v kvalifikačnom zápase ME 2016 Bielorusko – Slovensko 1:3.
Ján Ďurica v súboji s kapitánom Timofejom Kalačevom v kvalifikačnom zápase ME 2016 Bielorusko – Slovensko 1:3. (Zdroj: TASR)

BAČKA TOPOLA (SFZ) - Slovenskí sokoli odohrali doteraz s Bieloruskom štyri vzájomné stretnutia s bilanciou 3 výhry a 1 prehra, s celkovým skóre 8:2.

POD ZOBOROM ROZDIELOM TRIEDY

Vôbec prvý vzájomný zápas dnešných súperov sa hral v marci 1996 v Nitre. Mužstvo vedené trénerom Jozefom Jankechom prechádzalo prestavbou kádra po tom, čo po domácej prehre 0:2 s Rumunskom stratilo šance na postup na Euro 1996. Príležitosť tak dostali menej skúsení hráči. Reprezentačnú premiéru si odkrútili Szilárd Németh, Dušan Tóth a brankár Miroslav Seman, pre Karhana, Jurigu a Ujlakyho bol duel proti Bielorusom len štvrtým vystúpením v najcennejšom drese. V dvadsiatom prvom zápase Slovákov v ére samostatnosti sme dosiahli dovtedy najvyššie víťazstvo v pomere 4:0. K Trnavčanom Šimonovi, J. Timkovi a Ujlakymu, sa pridal premiérovým reprezentačným gólom Juriga, pre Miloša Gloneka bol duel na štadióne pod Zoborom rozlúčkou s najcennejším dresom.

V BIELORUSKU VEĽKÝ KROK SMEROM K ME 2016

Na najmodernejší bieloruský štadión pricestoval náš tím tri dni po euforickom domácom víťazstve nad Španielskom. Slováci nadviazali v Žiline na trojbodový zápis z Kyjeva po výhre 1:0 nad Ukrajinou a na začiatku kvalifikácie sa ocitli na čele kvalifikačnej tabuľky. Šesť nečakaných bodov bolo treba potvrdiť na pôde Bieloruska a zverenci tréner Kozáka úlohu zvládli bravúrne. Napriek vyrovnávajúcemu gólu Kalačeva v 79. minúte na 1:1 dokázali pridať vo zvyšku stretnutia ďalšie dva góly a vybojovať dôležitú výhru 3:1. Tréner Kozák mohol po zápase skonštatovať: „Oba tímy chceli zvíťaziť, ale záver so šťastným koncom patril nám. Hamšík ukázal veškosť hráča a zaslúžene strelil dva góly.“ Gólovú poistku pridal v nadstavenom čase Stanislav Šesták.

Víťazstvo 3:1 v Bielorusku zabezpečil dvojgólový Marek Hamšík.
Víťazstvo 3:1 v Bielorusku zabezpečil dvojgólový Marek Hamšík. (Zdroj: TASR)

V ŽILINE ODLOŽENÉ POSTUPOVÉ OSLAVY

Odveta bola na programe o rok neskôr, v októbri 2015 a všetko smerovalo k oslavám premiérového postupu Slovákov na európsky šampionát. Bielorusi však boli proti. V 34. minúte prekonal brankára Kozáčika Stanislaw Dragun a potom tím trénera Alexandra Chackeviča vytrvalo bránil a napriek veľkému tlaku Slovákov vybojoval historicky prvé víťazstvo nad naším tímom. Postupové oslavy na európsky šampionát tak vypukli až po nasledujúcom, víťaznom dueli Slovákov v Luxemburgu, nad domácim Luxemburskom sme zvíťazili 4:2.

BIELORUSI „DOMA“ V NOVOM SADE

V ostatnom vzájomnom stretnutí sa stretli tímy Slovenska a Bieloruska v júni tohto roka a tím trénera Tarkoviča si pripísal na štadióne v Novom Sade tri body do tabuľky aktuálnej edicíe Ligy národov po výhre 1:0. Pôvodne sme mali v tomto termíne hostiť Bielorusov doma, v dôsledku politickej situácie si súperi hostiteľské garde vymenili a hralo sa na neutrálnej pôde v Srbsku. Prvýkrát čakal na reprezentáciu súťažný štvorzápas a to v priebehu jedenástich dní. Premiérový a zároveň víťazný gól strelil v Novom Sade Tomáš Suslov a pre stredopoliara holandského Groningenu to bol ďalší kariérny míľnik. Skóroval štyri dni pred svojimi 20. narodeninami a stal sa tak len 8. hráčom v histórii Slovenska, ktorý skóroval pred dovŕšením 20. narodenín.

SUMÁR VZÁJOMNÝCH ZÁPASOV

27.03.1996 SLOVENSKO – BIELORUSKO 4:0 / Nitra / Prípravný zápas
12.10.2014 BIELORUSKO – SLOVENSKO 1:3 / Borisov / Kvalifikácia ME 2016
09.10.2015 SLOVENSKO – BIELORUSKO 0:1 / Žilina / Kvalifikácia ME 2016
03.06.2022 BIELORUSKO – SLOVENSKO 0:1 / Nový Sad / Liga národov 2022/23

Tomáš Suslov po víťaznom góle v zápase v Novom Sade.
Tomáš Suslov po víťaznom góle v zápase v Novom Sade. (Zdroj: TASR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: