Správy

MUŽI A – V optimálnej nominácii na Rusko a Chorvátsko päť návratov a novic Almási

Peter Šurin|28. sep 2021 o 12:45
Tréner Štefan Tarkovič povolal premiérovo do reprezentácie Ladislava Almásiho.
Tréner Štefan Tarkovič povolal premiérovo do reprezentácie Ladislava Almásiho. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

BRATISLAVA (SFZ) –  V nominácii na októbrový kvalifikačný dvojzápas MS 2022 (s Ruskom 8. 10. v Kazani a s Chorvátskom 11. 10. v Osijeku) je 27 hráčov, medzi nimi je päť vracajúcich sa do reprezentácie po pauze (Greif, Pauschek, Hubočan, Rusnák, Haraslín) a jeden úplný nováčik, Ladislav Almási. „Považujem túto nomináciu za optimálnu,“ zvýraznil reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.

DVA DÔVODY PRE ŠÍRKU ZOZNAMU. Tréner vysvetlil, prečo je na hráčskej listine až 27 futbalistov. „Prvým je, že až šesť hráčov má na konte žltú kartu, medzi nimi aj Pekarík a Koscelník, a keďže očakávame náročný zápas s Ruskom, môže to ovplyvniť zostavu pre druhý duel v Chorvátsku.“ Druhým je koronová situácia, máme s tým  vlastné skúsenosti aj zo septembrového asociačného termínu. „Ak by sme potrebovali donominovať  do kádra, chceme sa vyhnúť prípadným problémom, súvisiacim s covidom.“

VPLYV ZRANENÍ. Viacerí reprezentanti sa boria so zraneniami, ich mená sú tak väčšinou medzi náhradníkmi. Týka sa to Maka, Holúbeka a Hromadu, úplne mimo nominácie ostal tentoraz Weiss. „So všetkými hráčmi sme v kontakte, máme prehľad o ich aktuálnom stave,“ preto vyzerá nominácia práve takto.

LOBOTKA CHCE PRÍSŤ. „Hovorili sme spolu, prejavil záujem, chce prísť, rozhodujúci bude názor našich reprezentačných lekárov. Cením si tento jeho prístup,“ reagoval tréner na meno stredopoliara Neapola (viac aj o tejto téme v priloženom videu).

ZAUJÍMAVÉ MENÁ: ALMÁSI A RUSNÁK. Útočník Baníku Ostrava (22) strelil v lige už štyri góly. „Máme ho podrobne odskautovaného, mužstvo ho môže využiť. Bude s nami prvý raz, ak si to zápas bude vyžadovať, zapojí sa,“ vysvetlil nomináciu Almásiho, ktorý je typický útočný hrot, čo dáva možnosť  aj na iný herný štýl, reprezentačný tréner.
Do kádra sa vrátil Albert Rusnák ml, z amerického Realu Salt Lake City. „Vidím ho ako alternatívu na podhrotovú pozíciu, pravidelne hráva, má aj streleckú formu.” Marek Hamšík sa v reprezentácii posunul v zostave o úroveň nižšie, takže je možné, aby mal aj Rusnák priestor.

OKTÓBROVÝ CIEĽ. Tréner je v názore na bodový zisk z dvojzápasu konzistentný: „Aby sme aj po tomto dvojzápase boli v hre o postup na šampionát.“ Prvým súperom je Rusko, ktoré sme na jar doma zdolali. „Každý zápas má svoju históriu. Na lavičke má nového trénera, v septembri získalo v kvalifikácii sedem bodov, hráči majú vždy veľké sebavedomie.“ Záver tejto jeho výpovede: „Áno, môže to byť kľúčový dvojzápas, môže rozhodnúť. Chceme ostať aj po ňom v hre.“

NOMINÁCIA

BRANKÁRI: Marek Rodák (FC Fulham), Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Dominik Greif (Mallorca), František Plach (Piast Gliwice)
OBRANCOVIA:
 Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Lukáš Pauschek, Vernon De Marco (obaja Slovan Bratislava), Martin Valjent  (Mallorca), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Dávid Hancko (Sparta Praha)
STREDOPOLIARI: Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Watford), Marek Hamšík (Trabzonspor), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Erik Jirka (Real Oviedo), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ivan Schranz (Slavia Praha)
ÚTOČNÍCI: Róbert Boženík (Fortuna Düsseldorf), David Strelec (Spezia Calcio), Ladislav Almási (Baník Ostrava)

NÁHRADNÍCI

Brankári: Dominik Holec (Sparta Praha), Samuel Petráš (MŠK Žilina), obrancovia: Boris Sekulič (Chicago Fire), Norbert Gyömbér (US Salernitana), Lukáš Štetina (Sparta Praha), Tomáš Huk, Jakub Holúbek (obaja Piast Gliwice), Róbert Mazáň (AEL Limassol), stredopoliari: Peter Pokorný (Real San Sebastian), Branislav Niňaj (Sepsi OSK), Erik Sabo (Rizespor), Jakub Považanec (FK Jablonec), Jakub Hromada (Slavia Praha), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Róbert Pich (Slask Wroclaw), Christián Herc (Grasshopper Zürich), Adrián Kaprálik, Matúš Rusnák (obaja MŠK Žilina), David Hrnčár (ŠK Slovan Bratislava), útočník: Samuel Mráz (ŠK Slovan Bratislava)

REALIZAČNÝ TÍM
HLAVNÝ TRÉNER:
 Štefan Tarkovič
ASISTENTI TRÉNERA: Marek Mintál, Samuel Slovák
TRÉNER BRANKÁROV: Miroslav Seman
KONDIČNÝ TRÉNER: Martin Rusňák
VIDEOANALYTIK:
 Michal Slyško
TECHNICKÝ VEDÚCI: Róbert Tomaschek
LEKÁRI: Ján Baťalík, Vladimír Pener
FYZIOTERAPEUTI: Marián Drinka, Peter Hečko, Martin Nozdrovický
MASÉR: Mário Prelovský
KUSTÓDI: Ján Beniak, Marek Košáň


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: