Správy

MUŽI A – Už bez Hamšíka s dvoma nováčikmi na 10-dňovú štreku so 4 zápasmi

Peter Šurin|23. máj 2022 o 12:30
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič vyhlásil jasne: „Cieľ je postup do B-divízie Ligy národov.“
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič vyhlásil jasne: „Cieľ je postup do B-divízie Ligy národov.“ (Zdroj: SFZ, Autor: TASR/JAROSLAV NOVÁK)

BRATISLAVA (SFZ) – Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič oznámil 26-člennú nomináciu na júnový asociačný zápas, v rámci ktorého odohrá Slovensko štyri zápasy Ligy národov v štyroch krajinách. „Je to veľmi ťažká porcia, ale máme jasný cieľ a ten je nemenný. Postup o divíziu vyššie,“ povedal tréner na úvod.

BEZ HAMŠÍKA! Krátko pred začiatkom tlačovej konferencii vyšla správa, čerpajúca z profilu Mareka Hamšíka na sociálnych sieťach, že dlhoročný kapitán národného tímu sa rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru. „Nebolo to jednoduché, dlho som rozmýšľal, no po pätnástich rokoch som sa rozhodol uzavrieť významnú a nádhernú časť mojej futbalovej kariéry. Bola to dlhá a krásna cesta, na ktorú som veľmi pyšný. Som až dojatý, že som mohol byť pri všetkých najväčších úspechoch slovenskej reprezentácie. Bolo pre mňa veľkou cťou viesť vo viac ako päťdesiatich dueloch národný tím Slovenska aj ako kapitán. Reprezentovať moju krajinu som vždy bral ako obrovskú česť, zodpovednosť a snažil sa vždy vydať zo seba všetko pre našich fanúšikov. Ďakujem všetkým trénerom, spoluhráčom a realizačným tímom, s ktorými som mal tú česť pracovať a spolu sme sa snažili robiť všetko pre úspech slovenského futbalu,“ uviedol slovenský rekordér v mnohých smeroch. 

Na tieto slová nadviazal Štefan Tarkovič. „Patrí mu náš rešpekt a obdiv. Ľudsky ho plne chápem, niečo mi naznačoval už vo februári, postupne spel a dospel k tomuto rozhodnutiu. Ako športová a ľudská osobnosť bude chýbať, jeho schopnosti, jeho skúsenosti. Končí sa éra Hamšíka a Škrtela, otvára sa možnosť pre iných.“ (viac vo videu)

NOMINÁCIA NA JÚNOVÉ ZÁPASY. Pre zdravotné problémy v nej nie sú Holec, Vavro, Hromada a Zreľák, Dúbravka dochytal sezónu pod injekciami a jeho telo si pýta pauzu. „Vzhľadom na náročnosť programu, ktorú zvyšuje aj cestovanie a presuny, je v nominácii 23 hráčov plus traja brankári. Stratégiu máme premyslenú, ak by bolo treba, môžeme siahnuť do kádra dvadsaťjednotky, ktorá má v prvom spoločnom hracom termíne dôležitý a neľahký zápas na Malte, potom ešte prípravu s Rumunskom. Ak bude treba donominovať, je tu možnosť využiť kapacity tohto kádra,“ povedal tréner áčka.

DVAJA NOVÁČIKOVIA. Medzi 26 povolanými hráčmi sú dvaja reprezentační novici. Brankár Dominik Takáč a obranca Juraj Chvátal. „Myslím si, že toto je správna cesta, kvalitu z našej domácej ligy presunúť do reprezentácie,“ ozrejmil Tarkovič svoje úvahy. Podľa neho je Takáč v optimálnej forme, Chvátal sa v Olomouci vyhral, obstojí na oboch stranách obrany  a mohol by byť prínosom. (viac vo videu)

ĎALŠIE ZAUJÍMAVÉ MENÁ. V nominácii je opäť Gyömbér („hrá vo veľkom štýle, jeho tímu vyšla záchrana v lige, boj o zotrvanie je ostrý, hráč je zocelený mentálne aj fyzicky“) aj Kucka („po zranení už celý týždeň trénoval“), naopak nie je v nej Mak („je zdravý, po skončení sezóny si hľadá nový klub, nemá teraz zápasovú prax“) ani Strelec („veľa toho nenahral, je k dispozícii dvadsaťjednotke, tá má vážnu úlohu pred sebou, je možnosť využiť ho pre jej splnenie“).

PROGRAM. Zraz tímu je 29. mája v Šamoríne, už od stredy sa zíde štrnástka hráčov pod vedením realizačného tímu na tréningovom kempe. „Sú to tí, ktorým a skôr skončil ligový program a my ich potrebujeme udržať v prevádzkovej teplote na zápasovú záťaž,“ zdôvodnil Štefan Tarkovič (viac vo videu).

NOMINÁCIA NA JÚNOVÉ ZÁPASY 

BRANKÁRI: Marek Rodák (FC Fulham), František Plach (Piast Gliwice), Dominik Takáč (Spartak Trnava)
OBRANCOVIA: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Koscelník (Slovan Liberec), Juraj Chvátal (Sigma Olomouc), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Martin Valjent (RCD Mallorca), Milan Škriniar (Inter Miláno), Norbert Gyömbér (US Salernitana), Dávid Hancko (Sparta Praha), Vernon de Marco Morlacchi (Slovan Bratislava)
STREDOPOLIARI: Patrik Hrošovský (KRC Genk), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Juraj Kucka (FC Watford), Christián Herc (Grasshopper Club Zürich), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Ivan Schranz (Slavia Praha), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Albert Rusnák (Seattle Sounders), Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Martin Regáli (MFK Ružomberok)
ÚTOČNÍCI: Ladislav Almási (Baník Ostrava), Róbert Boženík (Fortuna Düsseldorf)

NÁHRADNÍCI
Brankári: Ľubomír Belko (MŠK Žilina), Ivan Krajčírik (MFK Ružomberok), hráči v poli: Lukáš Pauschek (ŠK Slovan Bratislava), Boris Sekulič (Chicago Fire), Kristián Koštrna (Spartak Trnava), Jakub Holúbek (Piast Gliwice), Michal Sipľak (Cracovia Krakov), Branislav Sluka (MTK Budapešť), Alexander Mojžiš (MFK Ružomberok), Jakub Grič (Spartak Trnava), Peter Pokorný (San Sebastian), Ján Greguš (San Jose Earthquakes), Róbert Pich (Slask Vroclav), Ján Bernát (KVC Westerlo), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Erik Sabo (Rizespor), Jakub Kadák (AS Trenčín), Erik Jirka (Real Oviedo), Dávid Hrnčár (Slovan Bratislava), Adrián Kaprálik (MŠK Žilina), Matej Trusa (Viktoria Plzeň), David Strelec (Spezia Calcio), Tomáš Bobček (MFK Ružomberok)

REALIZAČNÝ TÍM
Hlavný tréner: Štefan Tarkovič
Asistenti trénera: Marek Mintál, Samuel Slovák
Tréner brankárov: Miroslav Seman
Kondičný tréner: Martin Rusňák
Videoanalytik:
Michal Slyško
Technický vedúci: Róbert Tomaschek
Lekári: Ján Baťalík, Vladimír Pener
Fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, Martin Nozdrovický
Masér: Mário Prelovský
Kustódi: Ján Beniak, Marek Košáň

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: