Správy

MUŽI A – Tréner Tarkovič reagoval na futbalové témy, došlo aj na spomienky

Peter Šurin|18. máj 2022 o 11:40
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič v debate s novinármi, bol čas aj na spomienky a úsmevné príbehy.
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič v debate s novinármi, bol čas aj na spomienky a úsmevné príbehy. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

BRATISLAVA (SFZ) – Futbalový kolotoč sa krúti na plné obrátky. V máji finišujú domáce ligy, vrcholia európske poháre, o slovo sa hlási reprezentácia. „Tréner nemá nikdy úplne voľno,“ s nadhľadom a malým zveličením komentoval tieto časy tréner národného tímu Štefan Tarkovič.

V stredu si dal kávu, pohár vody a za hrsť tém so zástupcami médií. „O tom, ako bude vyzerať nominácia, plán na júnovú porciu medzištátnych zápasov v Lige národov aj okolnosti okolo hráčov, budem podrobne informovať na budúci týždeň, na tradičnej tlačovke,“ naznačoval, naznačoval, naznačoval, ale k podrobnejším otázkam k tejto téme sa aj tak nevyhol. Dnešné futbalové dianie je také prepletené, že jednoducho nebolo možné v debate nezavadiť o Hamšíkov titul v Turecku, Suslovov zdravotný stav, Dudove peripetie s nezvládnutými prejavami nespokojnosti, Lobotkov parádny gól – prvý za Neapol, Rusnákov triumf v Lige majstrov zóny CONCACAF a zopár ďalších.

„To, že sa zmenilo poradie zápasov s Bieloruskom je logisticky náročnejšie, ale musíme sa s tým vysporiadať. V júni precestujeme viac ako 4500 kilometrov, tak to je a nebudeme vzdychať,“ zhrnul tréner dvoma vetami udalosť, ktorá pred pár týždňami hýbala chodbami v Nyone. „Budeme potrebovať každého jedného stopercentne pripraveného hráča, s tým počítam.“ Z konkrétnych mien bez otáznika zaznelo len jedno, Adam Zreľák má únavovú zlomeninu, nemožno s ním počítať.

Krížia sa záujmy reprezentačné áčko a dvadsaťjednotky? „Hrací termín 3. júna majú oba tímy. Každý z nich má svoj cieľ, hovorili sme s kolegom Kentošom a ešte budeme, určite sa dohodneme, všetci chceme, aby sme boli úspešní na oboch frontoch,“ komentoval situáciu Tarkovič.

Priestor dostali aj spomienky – na situácie, udalosti i napríklad tréningové podmienky v minulosti. A k nim neodmysliteľne patria trénerské legendy Adamec, Malatinský, Zachar, Prochotský boli opäť omieľaní v mnohých príbehoch, osobne zažitých aj už históriou prifarbených. Objavili sa však na tomto fóre aj úplné tematické novinky: vplyv argentínskeho stratéga Marcela Bielsu, takzvaný „beh k neznámemu cieľu“ Igora Nováka, hra s hráčmi na hlavné mestá Jána Haspru ml. Verte, svojské trénerské metódy, ktoré poslucháčov pobavili, ale v koži futbalistov, čo si ich litrami potu odmakali,  by nechcel byť asi nik...

Horúcou témou bolo a je utorkové oznámenie Martina Škrtela, že končí s hráčskou kariérou. „Prečítal som si titulok, že odišiel niekto ako kráľ, podľa pesničky Ivana Táslera. Trefné. Bol prínosom pre náš klubový aj reprezentačný futbal, som naozaj rád, že som bol súčasťou jeho kariéry. Patrí mu moje i naše poďakovanie.“

Pokračovanie debát bude teda v pondelok na nominačnej tlačovke. To už však bude atmosféra oveľa sústredenejšia, téma zásadná. A potom pokračovanie tvrdej roboty. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: