Správy

MUŽI A – Najprv tréningový kemp, potom už cestovno-zápasová fuška

Peter Šurin|25. máj 2022 o 18:45
„Vitaj,“ tréner Štefan Tarkovič uviedol do tímu nováčika Dominika Takáča.
„Vitaj,“ tréner Štefan Tarkovič uviedol do tímu nováčika Dominika Takáča. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

ŠAMORÍN (SFZ) – „Som rád, že si tu,“ úsmev a podanie ruky. „Ja ešte viac,“ ešte väčší úsmev a pevný stisk podávanej ruky. Tento dialóg sa udial v stredu v priestoroch, vyčlenených pre futbalovú reprezentáciu, v hoteli X- Bionic. Jeho aktérmi boli tréner národného tímu Štefan Tarkovič a nováčik, brankár Dominik Takáč.

Ako tréner avizoval, situáciu s hráčmi, ktorí ukončili klubovú sezónu pred 15. májom, sa rozhodol riešiť tréningovým kempom. „Päť tréningových jednotiek, ale individuálne začlenených. Chlapci sú v rozdielnej fyzickej forme, jedni boli vyťažení až do konca a naplno, iní toho odohrali menej, k tomu si každý z nich nesie so sebou celosezónne zdravotné vysvedčenie,“ vysvetlil tréner zmysel štvordňového sústredenia. Lebo...

Lebo od nedele to už bude normálny zraz. „Zasa úplne normálny asi nie. Predsa len nás v júnovom asociačnom termíne čakajú štyri súťažné zápasy. Nikdy predtým sa nič také nestalo, o to väčší dôraz musíme dať na plánovanie doslova každého detailu,“ pripomenul tréner fakt, ktorý sa nepáči ľuďom z realizačných tímov naprieč Európou. Lenže je taká doba.

Dvaja najskúsenejší, vľavo Vladimír Weiss, vpravo Juraj Kucka, si pred tréningom splnili aj mediálne povinnosti.
Dvaja najskúsenejší, vľavo Vladimír Weiss, vpravo Juraj Kucka, si pred tréningom splnili aj mediálne povinnosti. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

Keďže žreb nám prisúdil za súperov tímy Azerbajdžanu a Kazachstanu a vojnové diania na Ukrajine zas zasiahlo do pozície Bieloruska, s ktorým sme si preto vymenili poradie zápasov, v júni sa sokoli nalietajú viac, ako by bolo zdravé. „Spočítali sme si to, bude to dokopy do 13 500 kilometrov,“ vyrazil dych poslucháčom Tarkovič. Znamená to pre servisný tím pripraviť presuny, hotely, zabezpečiť tréningové možnosti a „nám z realizačného tímu nastaviť biorytmus hráčov najlepšie, ako sa dá, s využitím všetkých vhodných možných a dostupných prostriedkov. Preto sme sa ako realizačný tím zišli už v utorok a rozobrali sme si, čo treba urobiť, čo zabezpečiť, čomu sa vyhnúť – ak sa dá – čo nezanedbať. Dlhý zoznam,“ skonštatoval hlavný kouč.

Jurajovi Chvátalovi hotelové reprezentačné oblečenie svedčalo.
Jurajovi Chvátalovi hotelové reprezentačné oblečenie svedčalo. (Zdroj: SFZ, Autor: ROMAN FERSTL)

Medzi jednotlivými myšlienkami sa vítal s prichádzajúcimi hráčmi. Boli sme svedkami krátkeho dialógu s Takáčom, objatia s Kuckom, podania rúk a vystískania s Haraslínom... Tréner si odškrtával zo zoznamu postupne mená Rodák, Takáč, Suslov, Weiss, Boženík, Haraslín, Duda, De Marco, Koscelník, Kucka, Chvátal. Ďalšími na papieri sú Schranz, vo štvrtok má doraziť Almási. Otáznik je v tejto chvíli nad Hanckom, rodinné starosti, či skôr radosti.

Na prítomných bola viditeľná pohoda, na oboch nováčikoch vyslovene radosť. „Odmena najväčšia, fakt. Takže aspoň na chvíľku aspoň v jednom zápase naskočiť...“ zaželal si Juraj Chvátal. Trénerom uvítaný brankár Dominik Takáč priznal, že sa bude pozorne pozerať, učiť sa a trpezlivo čakať. „Ak som v niečom fakt dobrý, tak v trpezlivom čakaní,“ priznal 195 cm vysoký mladík s takým úprimným úsmevom, že nik nezapochyboval.

Fajn, chalani, poďme teda na to.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: