Správy

MUŽI A – Jirka po stopách Dubovského: V Oviede chcem byť úspešný ako on a futbalovo rásť

(Zdroj: Instagram Erik Jirka, Autor: archív ej)
Branislav Sarňák|21. júl 2021 o 09:00
(Zdroj: Instagram Erik Jirka, Autor: archív ej)

BRATISLAVA (SFZ) – Slovenský futbalový reprezentant Erik Jirka mení klub. Doposiaľ kmeňový hráč srbskej Crvenej Zvezdy prestúpil do druholigového španielskeho tímu Real Oviedo.

„Vyniká fyzickou silou, rýchlosťou a pozičnou hrou v krídelnom priestore,“ takto charakterizovali zástupcovia Ovieda Erika Jirku, s ktorým uzavreli zmluvu na dva roky s možnosťou predĺženia o ďalší jeden rok. „Počas prestupového obdobia mi zavolal manažér, že by mali v Oviede záujem o moje služby. Vedel som, že je to veľký klub s bohatou históriou a svojimi ambíciami, tak sme na ich ponuku prikývli,“ priblížil pre futbalsfz.sk Erik Jirka ako sa spojili jeho cesty s Realom Oviedo.

Náš krídelník sa prvýkrát v novom klube ukázal v pondelok. „Najskôr ma čakala lekárska prehliadka, ktorú som absolvoval v tamojšej klinike. Po nej sme podpísali zmluvu, zúčastnil sa tlačovej konferencie, pozrel si štadión, tréningové centrum a stihol som už aj trénovať s novými spoluhráčmi. Prvé pocity sú skvelé, stal som sa súčasťou, ako som už spomenul, klubu s veľkou históriou,“ povedal Jirka, ktorý v uplynulej sezóne hosťoval v druholigovom španielskom tíme CD Mirandes a pred tým aj v srbskom Radnički Niš a poľskom Górniku Zabrze. „Po hosťovaniach som si už chcel nájsť stály klub. Som rád, že sa mi podarilo podpísať kontrakt s Oviedom a budem sa snažiť dokázať, že sem patrím,“ uviedol odchovanec Spartaka Trnava.

Jirka počas obhliadky štadióna Realu Oviedo.
Jirka počas obhliadky štadióna Realu Oviedo. (Zdroj: Instagram Real Oviedo, Autor: Real Oviedo)

Proti novému zamestnávateľovi odohral v minulom ročníku jedno stretnutie. V 2. kole bol pri remíze 1:1 na ihrisku počas celého duelu, v 41. kole, keď sa zrodil rovnaký výsledok, bol medzi náhradníkmi. „Oviedo sa prezentuje moderným futbalom, hrá na rýchle protiútoky, je to nepríjemný tím v útočnej fáze a verím, že aj ja mu pomôžem svojou rýchlosťou, dravosťou a ťahom na bránku,“ konštatoval trnavský rodák. V uplynulej sezóne nastúpil v 32 zápasoch a strelil päť gólov – proti Tenerife, Málage, Cartagene a dva proti Las Palmas.

Jirka bude druhým slovenským futbalistom, ktorý si bude obliekať dres Realu Oviedo. „Hral tu aj Peter Dubovský a v klube stále na neho radi spomínajú. Veď v ňom bol päť rokov a fanúšikom robil radosť v každom zápase a všetci vedia, čo tu dokázal. Som šťastný a hrdý, že môžem byť druhým Slovákom v takom veľkom klube. Chcem byť úspešný ako on a chcem ďalej futbalovo rásť,“ vyhlásil 23-ročný krídelník.

Oviedo v uplynulej sezóne skončilo na 13. mieste, o tri priečky za CD Mirandes. „Plány sú, aby sme sa s klubom dostali do najvyššej súťaže. Budem robiť všetko pre to, aby sa nám to podarilo,“ zaželal si Erik Jirka, ktorý v júnovom asociačnom termíne bol súčasťou kempu A-tímu Slovenska pred majstrovstvami Európy. V prípravnom zápase proti Bulharsku (1:1) si pripísal aj premiérový štart za sokolov.

Jirka počas premiéry za A-tím Slovenska.
Jirka počas premiéry za A-tím Slovenska. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: