Správy

MATCH-FIXING - V tomto roku absolvovalo školenie o manipulovaní zápasov 1 650 futbalistov

Branislav Sarňák|17. apr 2018 o 13:30

BRATISLAVA (SFZ/brs) – Slovenský futbalový zväz pokračuje v školení futbalových klubov a ich hráčov proti nečestnému ovplyvňovaniu výsledkov zápasov. Zástupcovia SFZ pred jarnou časťou urobili prednášky o match-fixingu pre všetky kluby 1. ligy U15 a všetky mužstvá 2. ligy mužov.

BRATISLAVA (SFZ/brs) – Slovenský futbalový zväz pokračuje v školení futbalových klubov a ich hráčov proti nečestnému ovplyvňovaniu výsledkov zápasov. Zástupcovia SFZ pred jarnou časťou urobili prednášky o match-fixingu pre všetky kluby 1. ligy U15 a všetky mužstvá 2. ligy mužov.

Spolu absolvovalo od začiatku roka školenie po celom Slovensku viac 1 650 hráčov vo veku od 14 rokov až po dospelých. Hlavnou témou sú teoretické a praktické poznatky o match-fixingu a prevencia pred manipuláciou futbalových zápasov, aké druhy manipulácie existujú, techniky manipulátorov, prevencia a predpisy súvisiace s touto problematikou. „Aj touto cestou by som rád ocenil prístup a spoluprácu klubov. Školenia brali s plnou vážnosťou a snažili sa zabezpečiť účasť všetkých hráčov aj napriek tréningovému procesu, ktorý mali na programe. Celkovo sa školenie stretlo s pozitívnou odozvou. Najmä tréneri a vedenie oceňovali, že sa zväz venuje aj takýmto mladým hráčom a varuje ich pred možnými hrozbami a radí im, ako v prípade potreby reagovať a akému životnému štýlu sa vyhýbať,“ povedal Jakub Čavoj asistent oddelenia integrity futbalu SFZ.

Hráči oceňujú školenia

Pre každý klub si zástupcovia SFZ pripravili dve prednášky. Školenie absolvovali v roku 2016 aj mužstvá Fortuna ligy a v lete 2017 tímy U19 a U17 1. ligy dorastu. A ako na to reagovali samotní hráči? „V niektorých kluboch najmä pri dospelých bolo vidieť, že nie sú nadšení, že budú počúvať nejaké teoretické prednášky a všeobecné frázy. Musím však povedať, že v každom klube po pätnástich minútach prednášky, nastala úplne iná situácia a hráči počúvali s veľkým zaujatím o praktických príkladoch a technikách manipulátorov. Po prednáškach viacerí z nich ocenili takýto druh školenia,“ vravel Čavoj.

Ohroziť si môžu celú kariéru

Orientovať sa v problematike match-fixingu je pre hráčov veľmi dôležité. Veď ovplyvňovanie zápasov môže futbalistom zničiť celú ich kariéru. „Aj na základe prípadov, ktoré sa riešia a zo skúseností zo zahraničia vieme, že prevencia najmä u mladých hráčov je veľmi dôležitá. Aj do budúcna plánujeme pokračovať s podobnými školeniami a budeme sa nimi snažiť zasiahnuť čo najväčší počet ľudí z prostredia futbalu. Pre nás je veľmi dôležité hráčom vysvetliť, aké im v tejto súvislosti hrozia problémy, a že im manipulácie zápasov môžu zničiť celú kariéru.“

Prednášky pre reprezentantky i policajtov

Prevenciu o ovplyvňovaní duelov absolvovali v Senci aj futbalistky do 19 rokov zo Slovenska, Nemecka, Anglicka a Izraela, ktoré odohrali Elite Round. Okrem futbalistov absolvujú prednášky aj študenti vysokej školy Akadémie Policajného zboru v Bratislave. „Sme otvorení spolupráci v tejto oblasti. Samozrejme, uvítame akékoľvek informácie v súvislosti s možnou korupciou a manipuláciou zápasov vo futbale. Informácie aj pre verejnosť v oblasti boja proti manipulácii zápasov nájdete na našej stránke: http://www.futbalsfz.sk/sfz-integrita-uvod,“ uviedol Čavoj, ktorý dodal: „Naším cieľom je získavať čo najviac relevantných podnetov v súvislosti s prípadmi manipulácií zápasov. Ten, kto má nejakú vedomosť, poprosím poslať informáciu na adresu integrita@futbalsfz.sk aj anonymne, prípadne telefonicky na 0907 808 007.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: