Kde sa budú hrať ME ženských devätnástok?

Oliver Lányi Lányi|7. jún 2016 o 02:00

BRATISLAVA (SFZ/KRISTÍNA HLOŽKOVÁ/DOMINIKA GREŠŠOVÁ/OLIVER LÁNYI/PETER HABŠUDA) – Majstovstvá Európy žien do 19 rokov, ktoré sa budú hrať na Slovensku, sú predo dvermi. Pätnásť zápasov je rozložených do štyroch miest, aké sú dejiská tohto podujatia?

SENEC

Senec je 18-tisícovým okresným mestom nachádzajúcim sa 25 kilometrov od Bratislavy, obľúbeným turistickým centrom, najmä v letných mesiacoch. Najväčším lákadlom sú Slnečné jazerá, ktoré sú známe široko ďaleko. Každé leto tu môžete vidieť stovky nielen miestnych, ale aj turistov zo zahraničia. Blízko jazier sa nachádza Aquapark, veľmi obľúbený, veď kto by nechcel vyskúšať 14 toboganov? Ak by ste mali vody dosť, využiť môžete zmodernizovaný amfiteáter alebo kino.

Mesto organizuje rôzne populárne akcie: Senecké leto, ktoré otvára letnú turistickú sezónu už od roku 1990, patrí k najväčším udalostiam roka, v roku 2016 stanovili jeho začiatok na 16. jún, tradične množstvo skvelých hudobných skupín a výborná zábava. Nasleduje Veľký letný karneval. Počas tejto akcie prechádzajú ľudia odetí v maskách pešou zónou až po Slnečné jazerá Juh.

FUTBAL

Najpopulárnejší šport na svete začína v Senci odznova. Od budúcej sezóny už v meste neuvidíme klub ŠK Senec. Mužstvá prípravkárov, žiakov aj dorastencov dohrávajú svoje zápasy na ihriskách vo Veľkom Bieli, Kráľovej pri Senci a Tomášove. Všetky hráčske kategórie budú od budúcej sezóny pôsobiť v Gabčíkove, kde už hrávajú muži. Tam sa futbal presúva v dôsledku združovania financií majiteľa klubu Oszkára Világiho, keďže preň senecký klub nie je prioritou. V meste ho nahradí MŠK Senec, ktorý vznikol pred rokom a pol.

ŠK SENEC

Vznikol v roku 1994 ako občianske združenie a v roku 2014 sa pretransformoval do akciovej spoločnosti ŠK Senec. Momentálne pôsobí v 2. najvyššej slovenskej súťaži (DOXXbet liga). Svoje domáce zápasy hrával na štadióne NTC Senec. Ďalej pod klub spadali ihriská pri strednej odbornej škole na Montostroji a vo Veľkom Bieli, využívané bolo tiež ihrisko v Reci, ktoré patrí obci a Sencu bolo prenajímané. Klub nikdy nehral prvú ligu a za najväčší úspech mužov sa považuje práve účasť v 2. lige. Na druhej strane, mládežnícke mužstvá boli o niečo úspešnejšie, keďže všetky pôsobili v 1. lige.

MLÁDEŽNÍCKY ŠPORTOVÝ KLUB

Je to novovzniknutý futbalový tím v Senci, ktorý momentálne tvoria mužstvá prípravky a mladších žiakov. Od budúcej sezóny sa plánuje založenie mužstva dospelých, ktorí budú musieť začať od znova v poslednej súťaži. Ďalej je na pláne prihlásenie dvoch mužstiev prípravky, mladších a starších žiakov. Filozofiou klubu je preferovanie domácich futbalistov. V snahe o transparentnejšie a prehľadnejšie vedenie futbalu v Senci by klub mohol zmeniť názov na mestský športový klub. Hlavným podporovateľom MŠK je mesto Senec.

Chceme vytvoriť zážitkový klub. Naším motívom je zabaviť deti a robiť pre ne zážitkový futbal. Počet titulov či vyhraných trofejí, to je len čerešnička na torte. Motívom pre nás nie je iba vyhrávať trofeje, chceme sa zabávať,“ tvrdí jeden zo zakladateľov MŠK Senec a viceprimátor mesta Senec, Dušan Badinský.

MEGATURNAJ V SENCI

Tento rok najväčší nekomerčný turnaj mladých futbalistov v Senci neuvidíme, keďže sa organizátori nedohodli na prenájme vedľajšieho ihriska na NTC Senec. Prenajímatelia uviedli dôvod, podľa ktorého by v dôsledku konania ženských majstrovstiev Európy ihrisko pravdepodobne nevydržalo ďalšiu športovú udalosť, ktorou mal byť práve tradičný Megaturnaj. Organizátori trvali na tom, aby bola akcia konaná v meste Senec, no keďže sa strany nedohodli, Megaturnaj sa tento rok konať nebude.

ŽENSKÉ ME DO 19 ROKOV

Senec je jedným zo 4 hostiteľských miest (ešte Senica, Myjava, Zlaté Moravce) tohtoročných majstrovstvá Európy žien do 19 rokov. Mesto súhlasilo so spoluúčasťou na tomto podujatí a berie ho ako výbornú príležitosť zviditeľniť sa.

ŠTADIÓN

Názov NTC Senec, rok otvorenia 2003, kapacita 3264 divákov.

Tento komplex, ktorý je považovaný za jeden z najvýznamnejších projektov SFZ, je tvorený celkovo troma hracími plochami. Trávnatá plocha pokrýva hlavné ihrisko a tréningovú plochu, na treťom ihrisku sa nachádza umelá tráva.

Slávnostného otvorenia štadióna pred sa trinástimi rokmi zúčastnili vtedajší prezident FIFA Sepp Blatter a bývalý prezident UEFA Michel Platini. Štadión okrem domáceho futbalového klubu využívajú aj slovenské reprezentácie.

ZLATÉ MORAVCE

Medzi hostiteľov turnaja patrí aj 13-tisícové okresné mesto, ležiace 30 kilometrov východne od Nitry. Vzniklo na mieste, kde sa stretávajú pohoria Tribeč a Pohronský Inovec s Podunajskou nížinou. Je známe ako pôsobisko najbúrlivejšieho zo štúrovcov, Zlaté Moravce dali slovenskému národu Janka Kráľa a futbalu ViOn.

KLUB

Rok 1995 vznikol klub, ktorý zakladali nadšenci z neďalekých Machuliniec na čele s Viliamom Ondrejkom. Jeho stavebná firma sa stala najdôležitejším sponzorom klubu, ktorý sa boril vodami najnižších súťaží, a o pár rokov neskôr sa spojil s mestským kolegom, takže spoločnými silami ťahali zlatomoravský futbal k národnej elite, hoci spočiatku sa nikto zo zainteresovaných neodvážil nahlas hovoriť o 1. lige. Ako povedal syn majiteľa klubu Martin Ondrejka,v súčasnosti ekonomický riaditeľ ViOn-u, prvým snom bolo hrať najvyššiu krajskú súťaž, teda 3. ligu. Túto métu však prekročili obrím krokom a už šiestu sezónu sa držia medzi futbalovou elitou Slovenska.

Vyše 21-ročná púť tohto tímu sprevádzajú aj ďalšie súvislosti, ViOn nemá mužstvo len vo Fortuna lige, „béčko“ je etablované v IV. lige, „céčko“ sa usadilo v dedinke Hostie v okresnej VII. lige. „Nikdy sme neboli megalomanský klub. Kompenzovali sme to vzťahom s hráčmi, pomáhali sme im pri riešení ich problémov, mnohí sa u nászviditeľnili a následne putovali do väčších klubov. Chceme hrať futbal pre ľudí a pre radosť. Stabilita a rodinné prostredie, aby sa v Moravciach hráči cítili dobre, sú pre nás najdôležitejšie,“ vysvetlil hlavný financmajster vo ViOn-e. „Klub je jediný dominantný reprezentant mesta a okolia, je to najväčšia reklama pre región.“ Miestni futbaloví nadšenci by jeho slová zaručene potvrdili.

Okrem iného, klub okolo Viliama Ondrejku vybudoval aj Požitavskú futbalovú akadémiu, kde dostávajú šancu nádeje zo širokého okolia.

SEN

Snívame, že raz získame titul. Pohár sme už vyhrali, pred ôsmimi rokmi, získali sme miestenku vo vtedajšom Pohári UEFA, kde sme v 1. kole postúpili po výhre nadkazašským Almaty a v 2. kole sme vypadli s neskorším víťazom súťaže Zenitom Petrohrad. Pre nás to bol sen: mužstvo z druhej ligy vyhralo pohár, historicky postúpilo do najvyššej súťaže a hralo Pohár UEFA, jednoducho veľa splneného naraz,“ Ondrejka vrátil do minulosti. „Ak mám povedať ešte vyšší cieľ, tak vyhrať ligu...“

ŠTADN A TURNAJ

V klube sú otvorení možnosti ukázať ľuďom špičkový mládežnícky futbal. Útulný štadión s kapacitou necelých 4000 miest je na to ako stvorený. ME žien do 19 rokov preň nie sú premiérou na poli reprezentačného futbalu. V roku 2013 sa tu konal európsky šampionát hráčov do 17 rokov, na ktorm štartoval napríklad aj Alen Halilović, vtedy talent Dinama Záhreb, ktorý vlani prestúpil do Barcelony. Nebol jediným popredným chorvátskym hráčom, ktorý okúsil trávnik v Zlatých Moravciach, zahral si tu aj Ivan Rakitič, ďalší člen Barcelony.

Zlaté Moravce na istý čas stali domovom reprezentačnej dvadsaťjednotky, ktorá tu odohrala niekoľko priateľských stretnutí., svoj tréningový kemp tu mali aj reprezentanti Malajzie. A 26. marca 2008 bol štadión ViOn-u dejiskom oficiálneho medzištátneho zápasu áčok Slovensko – Island.

MYJAVA

Myjava je malé okresné mestečko, ležiace v Trenčianskom kraji, vzdialené asi 50 km od Trenčína a 100 km od hlavného mesta Bratislavy. Podľa mnohých zdrojov bola založená v roku 1586, žiadna listina, ktorá by tento fakt dokazovala, však nie je zachovaná. Myjava má približne 12 000 obyvateľov. Prví obyvatelia Myjavy boli južní Slovania, ktorí utekali pred nájazdmi Turkov.

Práve tu svojho času pôsobil Ľudovít Štúr, výrazná osobnosť slovenských dejín, v myjavskom okresne, konkrétne v Brezovej pod Bradlom, sa narodil Milan Rastislav Štefánik, ďalšia vľeká persóna nšaich dejín.

Väčšinu územia zaberá Myjavská pahorkatina, ajj preto si na svoje prídu hlavne milovníci prírody. Myjava už dlhé roky patrí medzi bašty slovenského folklóru, v meste sa nachádzajú štyri folklórne súbory,j v okolí mesta pôsobí mnoho ďalších súborov. Konajú sa tu mnohé festivaly, primátor mesta upriamuje pozornosť na Festival slávnosti bratstva Čechov a Slovákov, ktorý sa koná počas šampionátu. Okrem folklóru sú Myjavčania známi aj výrobou kvalitnej kopaničiarskej slivovice.

KLUB

TJ Spartak Myjava vznikol 8. augusta 1920, v súčasnosti pôsobí v najvyššej súťaží Fortuna liga. Klubu sa nie vždy darilo tak, ako dnes, nie tak dávno bol na predposlednej priečke v 3. lige. Zásadné veci sa začali diať v sezóne 2007/08, kedy Spartak na jar neprehral ani jeden zápas a vytiahol sa na 3. miesto. V nasledujúcom ročníku aj vďaka návratu bývalých hráčov postúpil do 2. ligy, tam sa však dlho nezdržal, keďže už v sezóne 2011/12 si vybojoval miestenku do najvyššej súťaže. Do Myjavy sa postupne vrátila silná generácia hráčov, na čele s vtedajším kapitánom Černáčkom, mužstvo šlo ako rozbehnutá lokomotíva. „Našou ambíciou nebolo hrať prvú ligu,“ vyjadril sa prezident klubu Halabrín.

No Myjava sa v lige rýchlo udomácnila a nedávno skončený ročník priniesol zdolanie ďalšej méty, účasť v európskom pohári. „Verím, že toto ľudí presvedčí, že práca, ktorá sa tu okolo futbalu deje, má zmysel.“ Napriek všetkému pozitívnemu, čo sa Myjave podarilo za posledné roky dosiahnuť, trápi ľudí z vedenia klubu zníženie návštevnosti na domácich zápasoch. Preto robia všetko preto aby sa priaznivci na štadión vrátili.

ŠTADIÓN

Myjava hráva domáce zápasy na malom, ale útulnom štadióne s kapacitou 2700 divákov. Ten prešiel v minulosti viacerými rekonštrukciami, takže dnes je v podstate úplne nový, až na tzv. starú tribúnu. A to sa s prácami ešte neskončilo, počas šampionátu bude fungovať veľkoplošná obrazovka a nový kamerový systém. Okrem toho plánujú v blízkej budúcnosti dostavať ešte jednu tribúnu a zveľadiť sektor pre hosťujúcich fanúšikov. Po dokončení týchto úprav by mal už štadión vyhovovať na organizáciu akéhokoľvek veľkého športového podujatia, čo potvrdil aj prezident klubu.

REPREZENTÁCIA

Majstrovstvá Európy žien do 19 rokov nebudú prvou medzinárodnou akciou, ktorá sa na tomto štadióne uskutočňuje. Myjava bola dejiskom nedávno skončeného turnaja Slovakia cup, je domovom reprezentačnej „dvadsaťjednotky,“ ktorá sa tu cíti naozaj výborne. Európsky šampionát je ďalšia výzva, pre domácich usporiadateľov, zväzových organizátorov i fanúšikov.

SENICA

Mesto patrí pod Trnavský kraj, žije tam okolo 30 000 obyvateľov na rozlohe 50,32 km4.

Pri prezentovaní mesta určite nemožno zabudnúť na Kunovskú priehradu, ktorá ročne priláka najviac turistov. Je tu možné prenajať si vodné bicykle, loďky aj celý športový areál, kde sa dá hrať minigolf, tenis, volejbal. „Senica sa nachádza vo veľmi peknomregióne, v ňom je viacero miest, ktoré stojí za to vidieť, zrúcanina hradu či pekná príroda. Zaujímavým špecifikom je krásny golfový rezort,“ radí hovorca futbalového klubu FK Senica Filip Holec.

FUTBAL

Mesto je sídlom klubu FK Senica. A či možno záhorackú metropolu nazvať futbalovým mestom? ”Seničania sú zvyknutí na dobrý futbal a odkedy sa mužstvo vrátilo medzi futbalovú elitu do prvej ligy dokazujú, že Senica je právom naozaj futbalovým mestom.“

Klub založený v roku 1921 má obrovskú históriu. Prvý názov znel Železná únia Senica, od ktorého ešte aj dnes jadro fanúšikov odvodzuje svoj názov. Dôležitým medzníkom bol rok 1939, kedy klub musel opustiť svoje ihrisko, lebo okolnosti svetovej vojny ho odtiaľ vytlačili a futbal v meste na čas prestal existovať. Po oslobodení sa dali ľudia okolo futbalu znova dohromady a postupne vrátili klub na miesta, ktoré mu v slovenskom prostredí patrili – II. liga, SNFL, od sezóny 2009/10 hrá v najvyššej súťaži.„Prioritou klubu je všestranná výchova hráčov ako osobností nielen pre futbal. Momentálne má FK okolo 300 členov a v posledných mesiacoch sa zameriavame, aby sme v budúcnosti pripravili čo najviac hráčov pre A-mužstvo. Tréneri áčka dostali priestor na koncepčnú prácu, ktorej špičkou práce má byť návrat k priečkam, zaručujúcim opätovný štart v pohárovej Európ,“ hovorí Holec.

ŠTADIÓN

Nachádza sa na Sadovej ulici 639/22, otvorili ho v októbri 1962. Je zrekonštruovaný, má kapacitu 5070 miest, väčšina je krytá, v priestoroch areálu je 100 parkovacích miest pre osobné autá.

ME ŽIEN 19

Očakáva sa, že ženský futbal neostane na Záhorí bez odozvy. Už na gymnáziu som dral lavice s našimi súčasnými reprezentantkami Majkou Korenčiovou či Veronikou Klechovou a nielen ony dve, ale aj ďalšie futbalistky, ktoré som mal možnosť vidieť hrať, sú dôkazom, že ženský futbal má u nás svoju kvalitu. Možno v našom prostredínie je taký populárny, ale som presvedčený, že aj vďaka tomuto turnaju povedomie o ňom porastie , zvýši sa jeho popularita a zabojuje o väčšiu pozornosť,“ povedal Filip Holec. ”Je pre nás cťou a zároveň zodpovednosťou podieľať sa na organizovaní tohtopodujatiaSme radi, že na našom štadióne privítame účastníkov európskeho turnaja, náš domovský stánok je veľmi útulný, moderný a zaslúži si pozornosť ako hostiteľ vážnej medzinárodnej akcie, veď spĺňa náročné kritéria UEFA. Je to tiež skvelá možnosť propagácie klubu aj mesta.“

Nachádzate sa tu: