Správy

FUTSAL – Ženská reprezentácia vstúpi dnes do kvalifikácie o postup na ME 2023

Peter Zeman|11. máj 2022 o 10:18
Ženská futsalová reprezentácia na zraze v Piešťanoch pred odchodom na kvalifikačný turnaj o postup na ME 2023.
Ženská futsalová reprezentácia na zraze v Piešťanoch pred odchodom na kvalifikačný turnaj o postup na ME 2023. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

BRATISLAVA (SFZ) – Ženská futsalová reprezentácia SR vstúpi dnešným duelom s domácim Gibraltárom do 1. fázy kvalifikácie o postup na ME 2023. V rámci B-skupiny Preliminary Round sa stretne v štvorčlennej skupine v dňoch 11.-14. mája postupne s Gibraltárom, Belgickom a Moldavskom.

Od štvrtka (5.5.) do pondelka (9.5.) sa zišli slovenské futsalistky na reprezentačnom zraze v Piešťanoch v rámci prípravy na predkolo kvalifikácie o postup na budúcoročné Euro. V piešťanskej Diplomat Aréne absolvovali deväť tréningov, včera sa výprava letecky presunula po trase Schwechat – Malaga do Španielska a následne do dejiska kvalifikačného turnaja, do Gibraltáru. „Zraz splnil naše očakávania, dievčatá naznačili herný progres už v prípravných dvojzápasoch proti Švédsku a Slovinsku, som spokojný s ich prístupom, vnútorným nastavením a som presvedčený, že na turnaji odovzdajú svoje maximum,“ povedal po pondelkovom tréningu kouč ženskej reprezentácie Roman Sedlárik.

V Piešťanoch na zraze mal k dispozícii 20-členný káder, do Gibraltáru odcestovalo včera 14 dievčat. „Teší ma, že všetky sú zdravotne v poriadku, tie, ktoré prišli na zraz s drobnými zraneniami, dali dokopy lekári. Aká je hlavná devíza tohto tímu? Zdravý kolektívny duch a odhodlanie dosiahnuť výsledok, pre ktorý si na kvalifikačný turnaj ideme,“ naznačil cieľ tréner Sedlárik.

V rankingu UEFA figurujú najvyššie Belgičanky (na 14. mieste), Slovenky sú aktuálne na 16. priečke, Gibraltár na 19. a Moldavsko na 23. mieste. „Čakajú nás vyrovnané zápasy, najťažší duel nás čaká pravdepodobne s Belgickom, ale naším cieľom je jednoznačne zvíťaziť vo všetkých troch dueloch a zabezpečiť si postup do hlavnej fázy kvalifikácie,“ dodal tréner Sedlárik.

Tréner ženskej futsalovej reprezentácie Roman Sedlárik.
Tréner ženskej futsalovej reprezentácie Roman Sedlárik. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

Slovenky štartovali premiérovo v kvalifikácii o postup na Euro 2019 a ich stropom bolo predkolo. V bojoch o Euro 2021 sa prebojovali do 2. fázy kvalifikácie, no postup na záverečný turnaj zostal nenaplneným snom. Dnes im teda poprajeme do tretice všetko dobré. Bohaté skúsenosti aj z predošlých kvalifikácií má kapitánka tímu, brankárka Jana Červíková. „V reprezentácii SR som od samých začiatkov, v predošlých kvalifikačných cykloch sa nám nepodarilo vybojovať účasť na Eure, stále však napredujeme a trúfam si povedať, že súčasný káder disponuje najvyššou kvalitou, akú som počas môjho pôsobenia v repre zažila,“ povedala po pondelkovom tréningu brankárka, ktorá kombinuje futsal s futbalom.

Obidva športy majú svoje špecifiká, futsal je technickejší, dynamickejší, snažím sa preniesť z palubovky nadobudnuté skúsenosti na zelené trávniky a naopak. Teraz sa koncentrujem naplno na duely v Gibraltári. Súperky v skupine sú pre nás tak trochu neznáme, aj keď sme ich videli v akcii a vieme čo nás čaká. Do zápasov ideme s pokorou, ale tiež so zdravým sebavedomím a túžbou uspieť vo všetkých zápasoch,“ povedala brankárka, ktorá len pred niekoľkými dňami hájila žilinské farby vo finále Slovenského pohára žien vo futbale v Dubnici nad Váhom.

Slovenky odohrali v príprave dvojzápasy doma so Švédskom v Leviciach, v ktorých zaknihovali prehru 2:6 a výhru 7:2, v aprílovom termíne podľahli v slovinskom Podčetrteku domácim 2:3 a v odvete zvíťazili 7:1. Postup do 2. fázy kvalifikácie (Main Round) si v aktuálnej kvalifikácii zabezpečia víťazné tímy štvorčlenných skupín a otvára sa priestor aj pre postup z 2. miesta. Ďalšie informácie doplnil vedúci tímu Marek Kováčik: „Do Main Roundu postúpi okrem víťazných tímov aj najlepšie družstvo umiestnené na 2. mieste. Nie je vylúčené, že po odhlásení Ukrajiny a Ruska z kvalifikácie, posunie UEFA do 2. fázy aj ďalšie dva tímy z 2. miest. Na to sa však nemôžeme a nechceme spoliehať. Cieľom tohto tímu je zabezpečiť si priamy postup z 1. miesta.“

Pre úplnosť dodajme, že na víťaza B-skupiny čakajú v hlavnej fáze kvalifikácie atraktívne družstvá Španielska, Fínska a Švédska. Úvodný zápas Preliminary Round v Gibraltári odohrá tím trénera Sedlárika už dnes, o 18:00 proti domácej reprezentácii Gibraltáru.

Kapitánka ženskej futsalovej reprezentácie brankárka Jana Červíková.
Kapitánka ženskej futsalovej reprezentácie brankárka Jana Červíková. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

PROGRAM ZÁPASOV:

11.05.2022 Gibraltár - Slovensko (18:00)
12.05.2022 Belgicko – Slovensko (14:00)
14.05.2022 Moldavsko - Slovensko (18:00)

KÁDER SLOVENSKO ŽENY FUTSAL – KVALIFIKÁCIA ME 2023

BRANKÁRKY:
Jana Červíková (ŠK Makroteam Žilina)
Petra Tišliarová (SLC Banská Bystrica)
Sofia Dupkalová

HRÁČKY:
Diana Macková (FK Ekoprim Prešov)
Nikola Rybanská (Copyleaders Prievidza)
Jana Majtényiová (Copyleaders Prievidza)
Tamara Gembická (SLC Banská Bystrica)
Patrícia Mudráková (ŠK Makroteam Žilina)
Klaudia Tyčiaková (SLC Banská Bystrica)
Viktória Hanková (ŠK Slovan Bratislava)
Stanislava Líšková (ŠK Makroteam Žilina)
Dominika Kucharčíková (ŠK Makroteam Žilina)
Barbora Valová (ŠK Makroteam Žilina)
Lenka Wienerová (OZ futsal Košice)

REALIZAČNÝ TÍM:

Hlavný tréner: Roman Sedlárik
Asistent trénera: Milan Herko
Tréner brankárok: Henrich Burghardt
Vedúci tímu: Marek Kováčik
Lekár: Martin Nemochovský
Masérka: Terézia Palkovičová
Vedúci výpravy: Tomáš Takáč

(Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: