Správy

VI. liga dorast sk. A: Dolná Krupá a Zeleneč hodnotia jesennú časť sezóny

Emanuel Cuninka|3. dec 2016 o 01:00

Trnavská časť VI. ligy dorast nemá po jesennej časti jednoznačného favorita súťaže. Na prvom mieste zimuje Dolná Krupá, ktorá zvládla jesennú časť bez prehry, hneď pod ňou sa umiestnil Zeleneč, ktorý má o tri body menej a na treťom mieste sú Malženice, ktoré na prvé miesto strácajú šesť bodov. Už teraz je jasné, že v jarnej časti súťaže sa tieto tri mužstvá budú biť o prvenstvo v tabuľke. Ako hodnotia sezónu a aká ich čaká zimná príprava, nám porozprával tréner Dolnej Krupej Miroslav Garažia a tréner  Zelenča Juraj Pavelek. 

OŠK Dolná Krupá, Miroslav Garažia

Zimujete na čele tabuľky, ako by ste zhodnotili jesennú časť súťaže?

Zhodnotil by som to tak, že táto jesenná časť chlapcom vyšla. Všetky tímy, s ktorými sme hrali sú celkom vyrovnané, ale predsa je tam Zeleneč a Malženice a tie sa s nami budú stále biť o prvé miesto v tabuľke. Tieto dva tímy beriem ako najväčšiu konkurenciu zo súťaže.

Počas jesennej časti ste ani raz neprehrali, raz ste remizovali so Zavarom. Bol to pre vás ťažký zápas?

Nedá sa povedať, či bol ťažký alebo ľahký, všetky zápasy sú dosť náročné a ťažké. Úspech spočíva v tom, aby sa chlapci vedeli motivovať a táto remíza, si myslím, je podpísaná na tom, že sa chlapci nevedeli motivovať a sústrediť na zápas. To bolo asi celé.

Ako bude vyzerať vaša zimná príprava?

Momentálne to nie je riadne trénovanie ako si predstavujem, nie sú to tie tréningy ako sme boli  zvyknutí cez súťaž, ale nerobíme ešte úplne zimnú prípravu. Chlapci si chodia raz do týždňa zahrať futbal, aby sme nevyšli z cviku, aby sme zdokonalili a zlepšili základné veci, ktoré sa snažíme uplatňovať vo futbale. Zimnú prípravu začneme robiť v polovičke januára. Ďalšia vec, ktorou sa chlapci dokázali motivovať, respektíve sme ich dokázali motivovať my, ja ako tréner, asistent trénera, vedúci a aj klub, je zimné sústredenie, na ktoré sa chystáme vo februári, a ktoré u nás dorastenecký tím doteraz nemával. Takže týmto sme sa snažili chlapcov vyhecovať k takým výkonom a dúfam, že to tak bude aj naďalej pokračovať.

Ako by ste zhodnotili úroveň vašej dorasteneckej ligy?

Ja som aj celkom sklamaný, že sa s týmito nižšími dorasteneckými súťažami nič nerobí. Malo nás byť v súťaži desať mužstiev, ale Voderady odstúpili, takže je nás tým pádom len deväť, čo je podľa mňa strašne málo zápasov a samozrejme prípravy medzi jarnou a jesennou časťou sú veľmi dlhé a stáva sa, že následkom toho chlapci vypadnú z rytmu. Je to problém, ktorým by sa mali kompetentní určite zaoberať, pretože časom sa môže stať, že mládež stratí úplne záujem o futbal, čím vznikne problém s dopĺňaním kádra v „A“ mužstvách.

Kde je podľa vás problém a v čom vidíte riešenie?

Dorastenecká kategória je iná ako ostatné mládežnícke kategórie, preto je aj najproblémovejšia. Viem to porovnať, pretože som trénoval aj žiakov, a tam keď tréner niečo zavelí, tak to platí, tréner tam má najväčšie slovo. Ale u dorastu sa musí komunikácia trochu zvažovať, aby sa niektorí chlapci neurazili, pretože dospievajú, sú v puberte a podobne. Ako som spomínal najdôležitejšia je motivácia. Možno by bolo lepšie, keby sa urobí jedna súťaž v rámci oblasti, v ktorej by bolo viacej tímov, hrávalo by sa viacej zápasov a bola by aj lepšia kvalita súťaže. My osobne sme aj veľmi sklamaní, že sa na zväze opomenula dorastenecká kategória v zimných halových turnajoch, pretože prípravka bude mať turnaj, rovnako aj žiaci a muži, ale dorast nie. My by sme si veľmi radi zahrali na podobnom turnaji tiež.

Bude vašim cieľom do jarnej časti udržať si prvé miesto a vybojovať si postup?

Áno, ale to je opäť jedna z vecí, ktorá je pre mňa veľké sklamanie.  Aj keď vyhráme súťaž, ideme robiť baráž, kde jeden zápas bude rozhodovať o celej našej snahe počas sezóny. Ako napríklad Malženice minulú sezónu, ktoré vyhrali súťaž, ale nepostúpili kvôli prehre v zápase s Kopankou. A tu zostáva otázka, ak prehráme jeden zápas, kvôli ktorému nepostúpime, dokážem potom chalanov motivovať k dobrým výsledkom aj v nasledujúcej sezóne?

Martin Baštrnák je zatiaľ najlepším strelcom súťaže s 13-timi gólmi, ktoré nastrieľal počas jesennej časti. Aký je to hráč?

Je to hráč, vyslovene zakončovateľ, o tom samozrejme hovoria aj jeho strelecké šance, ktoré mal a aj góly, ktorých zatiaľ nastrieľal najviac v súťaži. Ale nemôžeme vyzdvihovať len útočníka, podstata u mňa ako u trénera je, že aj keď máme jedného zakončovateľa, ktorý je najlepší strelec v súťaži, ale na neho „maká“ ďalších 10 hráčov. To znamená, že keď Martin dá gól, tak ten gól patrí aj brankárovi. Takýmto štýlom by som to definoval a takýmto štýlom vediem aj chlapcov k tomu, aby sa nestavali, že prečo musí byť Martin práve ten zakončovateľ, prečo nemôžem ja a podobne. Každý máme šancu, Martinovi to sype, všetci pracujeme na tom, aby sme sa dobre umiestnili v tabuľke a som rád, že práve Martinovi vyšla úspešná polovica sezóny.

 

ŠK Slávia Zeleneč, Juraj Pavelek

Po jesennej časti súťaže ste obsadili druhé miesto, ako ste spokojný s doterajšími výkonmi?

Ja osobne som spokojný so sezónou, pretože všetko, čo sme si s chlapcami pred začiatkom sezóny stanovili, sa nám zatiaľ podarilo splniť. Našou ambíciou bolo skončiť do tretieho miesta, momentálne sme druhí, takže u nás je určite spokojnosť.

Na konte máte jednu prehru s Dolnou Krupou, jednu remízu s Malženicami, kto z týchto súperov je pre vás väčšou hrozbou?

Ťažko povedať, každé mužstvo má iný systém hry, ale myslím si, že oba tímy sú herne na rovnakej úrovni. S obomi sme zakopli, aj keď napríklad s Malženicami sme mohli dať do polčasu tri góly, ale bohužiaľ nedali sme.

Ako bude prebiehať vaša zimná príprava?

Teoreticky sme skončili, ale dal som chlapcom návrh, ak by mali záujem, máme možnosť využiť multifunkčné ihrisko u nás v Zelenči, s tým, že keby na tieto tréningy chodia, ťahali by sme celý december a potom aj v kuse až do prípravy každý štvrtok. Chalani sa vyjadrili, že majú záujem, tak momentálne chodíme trénovať tam a od pondelku budeme mať k dispozícii aj telocvičňu  v Hrnčiarovciach. Som veľmi rád, že chalani majú záujem trénovať a chodia na tréningy. Oficiálnu prípravu začíname 7. januára, pôjdeme aj na sústredenie do Belušských Slatín, chodievame spoločne prípravka, žiaci, dorast aj „A“ mužstvo. Takže všetky štyri kategórie pôjdeme na štyri dni.

Aké sú vaše ciele do jarnej časti súťaže? Budete si chcieť udržať druhé miesto, prípadne predbehnúť Dolnú Krupú?

Určite sa budeme snažiť udržať si druhé miesto, ale chceli by sme pomýšľať aj nad prvou priečkou, pretože si myslím, že mužstvo na to máme. Keby sa nám to nepodarí teraz,  na druhý rok určite, lebo máme dosť mladý káder, toto mužstvo bude ešte dva roky pokope, takže tam to vidím veľmi dobre do budúcnosti.  Prvé miesto je našou ambíciou, ale keď sa nám to podarí, tak sa podarí, ak nie, nič sa nedeje, hráme ďalej.

Dá sa predpokladať, že zápasy s Malženicami a Dolnou Krupou boli asi vaše najťažšie zápasy, ale ktorý zo zápasov by ste označili za svoj najvydarenejší?

Áno, pri zápasoch s Malženicami a Dolnou Krupou som bol sklamaný. Najvyššie sme vyhrali v Košolnej, kde sme nastrieľali 11 gólov, Zavaru sme dali 10 gólov, ale tých radím medzi kvalitné mužstvá, sú na štvrtej priečke v tabuľke. Osobne som bol sklamaný z Brestovian, lebo tí majú tiež dobré mužstvo a tým sme dali 6 gólov. Ale neteší ma keď vyhráme vysoko nad inými mužstvami, pretože tréneri na dedinách to teraz majú s mládežou ťažké, chodí ich málo na tréningy a celkovo na futbal.  Ja som rád, že u nás sa stretávame 15-16 chlapci na tréningoch. Najviac ma teší, že chalani chcú trénovať a hrať. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: