Správy

V. liga žiaci sk. B: Drahovce a Pastuchov hodnotia jesennú časť sezóny

Emanuel Cuninka|30. dec 2016 o 01:00

Po jesennej časti súťaže sa v tejto skupine na čele tabuľky umiestnili Pečeňady, ktoré zvládli prvú polovicu sezónny bez jedinej prehry a získali tak 32 bodov. Druhé miesto obsadili Drahovce, ktoré strácajú na prvé Pečeňady štyri body. Tretia Chtelnica a štvrtý Prašník získali rovnaký počet bodov, a to 27. O bod menej majú Dechtice a zimujú tak na piatom mieste. V jarnej časti súťaže môžu jednotlivé mužstvá ešte poriadne zamiešať karty. Spokojnosť so sezónou nám zhodnotili tréneri Drahoviec a Pastuchova.

 

OFK Drahovce, Martin Rusnák

Drahovce sa tešia dobre rozbehnutej sezóne, v ktorej sa im zatiaľ podarilo získať 28 bodov a obsadiť tak druhé miesto: „S umiestnením sme veľmi spokojní, chlapci odviedli veľmi dobrú robotu. Nejde len o výsledky, každému trénerovi, tak ako aj mne, ide najmä o to, aký výkon chlapci podávajú. A ja som bol veľmi spokojný,“ hodnotí Rusnák.

 

Keďže majú v Drahovciach dobre našliapnuté, tréner sa netají tým, že by chceli v jarnej časti zabojovať o prvé miesto: „Určite sa budeme snažiť obsadiť prvé miesto, je to náš najvyšší možný cieľ, ktorý môžeme v tejto sezóne dosiahnuť. Keď už ju máme takto výborne rozbehnutú, tak by sme to chceli vyskúšať.“ Zároveň však Rusnák priznáva, že prvé Pečeňady pre nich predstavujú konkurenciu: „Tiež majú veľmi šikovných chlapcov, videl som ich hrať, takže sú pre nás určite konkurenciou.“

 

Najvyššie skóre v jesennej časti Drahovce uhrali s Dolným Lopašovom, a to 30:0, ale za najlepší zápas ho nepokladajú: „Dolný Lopašov má aj mladších hráčov, čo je bežné v týchto kategóriách. Boli tam určite lepšie zápasy. Keď to mám posúdiť, tak skôr keď hráme s ťažšími súpermi je vidieť ten rozdiel. A takýto zápas sa dá ľahšie hodnotiť, ako keď hráme s ľahšími súpermi,“ vraví Rusnák.

 

Čo sa týka nastrieľaných gólov, Drahovce svojim súperom uštedrili 91 gólov, čím sa stali najlepším mužstvom v útoku: „Podľa mňa máme veľmi dobrý útok, aj čo sa týka útočnej fázy aj prechodov do útoku. Myslím, že vynikáme hlavne v tomto,“ priznáva Rusnák. Rovnako sa aj hráč Martin Janovský stal so 40 gólmi najlepším strelcom súťaže: „Martin je v podstate už kompletný hráč, sem tam už nastúpil aj v zápasoch za dorast. Vidím v ňom veľký potenciál, je výborný na lopte, nebojí sa a dúfam, že o pár rokov ho uvidím hrať možno aj v nejakej vyššej súťaži,“ opisuje tréner.

 

Počas zimnej prípravy sa chcú v Drahovciach zamerať najmä na kondičnú stránku: „Musíme potrénovať hlavne kondíciu chalanov, doteraz sme robili všetko najmä s loptami  a na kondíciu nebolo moc času.“ Počas zimnej prípravy ponúkol Oblastný futbalový zväz Trnava možnosť žiackym mužstvám prihlásiť sa na halový turnaj, ktorú však v Drahovciach nevyužili. Podľa slov trénera im to z časového hľadiska nevychádza, ale túto možnosť hodnotia ako pozitívnu myšlienku.

 

TJ Družstevník Pastuchov, Ondrej Koutný

Pastuchov sa po jesennej časti umiestnil v strede tabuľky s 19 bodmi. Podľa predsedu klubu, ktorý je zároveň aj trénerom žiakov, sú so siedmym miestom spokojní: „S výsledkami sme spokojní. My máme priemerne tak 12-13 stabilných hráčov od žiakov a dopĺňame ich s chlapcami z prípravky. Navyše sme začali robiť projekt, v ktorom si dohadzujeme prípravkárske zápasy, nakoľko nemáme prihlásenú prípravku do súťaže. Takže ak je voľno v prípravkárskej súťaži, tak sa dohodneme s mužstvom, ktoré stojí a odohráme si s nimi zápas mimo súťaže, aby to tých chlapcov bavilo. Takže v Pastuchove máme okolo 10 prípravkárov a 13 žiakov a takto to spájame. V ďalšej sezóne by sme chceli prípravku prihlásiť.“

 

Podobne ako aj v iných mužstvách sa spájanie prípravkárov a žiakov, a s tým súvisiaci vekový rozdiel odzrkadľuje, či už v tréningovom procese alebo v samotnom zápase: „Je to určite problematickejšie, lebo napríklad taký ôsmak je vyspelejší, vyšší a tí menší chlapci majú pred staršími rešpekt, boja sa, často uhýbajú. Preto je dôležitá prípravka, kde sa chlapci trochu ostrieľajú, naberú skúsenosti a potom keď naskočia do toho kolobehu, keď starší chlapci od žiakov odídu a oni ich vystriedajú, tak sú skúsenejší. Bohužiaľ nám to nevychádza, máme skoky v jednotlivých ročníkoch, takže musíme spájať starších a mladších hráčov,“ priznáva Koutný.

 

Za najvydarenejší zápas považujú práve ten s lídrom súťaže: „Najlepšie je keď sa vyhráva, ale dobrý zápas bol aj v Pečeňadoch, a to sme prehrali 0:1. Ale celý zápas to vyzeralo dobre, potom si Pečeňady vypracovali jednu strelu na bránu a dali nám gól. Ale odohrali sme viacero dobrých zápasov. Je iné keď chlapci celý zápas bojujú a prehrajú, ako keď to odfláknu a dostaneme 7:0. Vtedy to človeka zamrzí,“ hodnotí tréner Pastuchova. Za najmenej vydarený považuje zápas s Bojničkami, kde hrali veľmi slabo a súperi z každej strely skórovali.

 

Koutný prezrádza, že v jarnej časti by sa radi umiestnili do štvrtého miesta, pretože každé mužstvo je poraziteľné, ide najmä o formu, ale samozrejme ho teší keď futbal deti baví: „Ide hlavne o to, aby získali svoj pohľad na futbal, aby vedeli kto má akú pozíciu v mužstve, aby ich to ťahalo na tréningy. Je potrebné im vždy niečo nové do tréningu vsunúť, nejakú súťaživosť ale aj hravosť, aby nezažívali tréning čo tréning stereotyp. My máme tréningové sety, takže využívame všetko od palíc, cez kruhy  až po kužele.“  Zároveň priznáva, že máva na tréningu okolo 23 hráčov aj s prípravkou a niekedy na to sám nestačí. Preto je vďačný, keď  mu vypomáha kolega Bohuš Valko.

 

V Pastuchove v rámci zimnej prípravy budú využívať telocvičňu: „Vždy sa dohodnem s pani riaditeľkou a podľa počasia využívame telocvičňu. Keďže mám na tréningu veľa detí, je nemožné aby sme si zahrali v telocvični futbal, tak robíme gymnastiku, cviky na nohy a snažíme sa vylepšiť celú pohybovú štruktúru. Zameriavame sa na dynamiku, rýchlosť, techniku a samozrejme plánujeme aj niekoľko prípravných zápasov. Momentálne máme pauzu, aj keď deti by už chceli trénovať aj teraz, ale aj ja si potrebujem oddýchnuť, takže koncom januára plánujeme začať.“

 

Rovnako aj v Pastuchove sa tešia záujmu dievčat o futbal: „Jedno dievča si vyvrtlo koleno, takže nehráva. Ale dievčatá u nás hrávajú pravidelne. Momentálne tu máme Kristínu Latákovú a ešte jedno malé dievča v prípravke. Dievčatá sa snažia, patria do kolektívu a sú súčasťou futbalu, dokonca by som povedal, že sú také vodcovské osobnosti,“ hodnotí Koutný.

Nachádzate sa tu: