Úradné správy

Aktualizované usmernenie SFZ k vyhláške Úradu verejného zdravotníctva účinné od 3.mája

3. máj 2021 o 08:16

AKTUALIZOVANÉ USMERNENIE (účinné od 3. mája 2021)

k vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej  republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia  k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí č. 199/2021 uverejnenej vo  Vestníku vlády SR dňa 29.4.2021 v spojení s vyhláškou  Úradu verejného  zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri  ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích  ciest č. 175/2021 uverejnenej vo Vestníku vlády SR dňa 15.4.2021

vydané dňa 2.5.2021

Hlavné zmeny oproti úprave v týždni od 29.4.2021 – 2.5.2021

-  zmena v zákaze vychádzania podľa nového uznesenia vlády SR č.  229/2021 - v okresoch v druhom a nižšom stupni varovania (červené  a ružové okresy) nie sú počas dňa žiadne obmedzenia vo vychádzaní  a zákaz vychádzania je s výnimkami určený len od 21:00 hod. do 01:00  hod. ďalšieho dňa)

-  okresoch v treťom varovania (bordové okresy - okres Ilava, okres  Kysucké Nové Mesto, okres Lučenec, okres Martin, okres Myjava, okres  Poltár, okres Považská Bystrica, okres Trenčín, okres Turčianske  Teplice, okres Tvrdošín) sa nič nemení oproti opatreniam  z predchádzajúceho týždňa a na uplatnenie výnimky zo zákazu vychádzania  je potrebný 7 dňový test, resp. jeho alternatívy

-  v červených a ružových okresoch sa menia tieto podmienky:

·  znižuje veľkosť sektoru z 800m2 na 300m2

·  zakotvuje sa možnosť vytvárať sektory aj v interiéri

·  na športovisko sa nemusíte preukazovať negatívnym testom.

Slovenský futbalový zväz (ďalej len „SFZ“) vydáva k vyhláške Úradu  verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú  opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok  a hromadných podujatí č. 199/2021 uverejnenej vo Vestníku vlády SR dňa  29.4.2021 (ďalej len „vyhláška č. 199/2021“) v spojení s vyhláškou   Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú  opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných  dýchacích ciest č. 175/2021 uverejnenej vo Vestníku vlády SR dňa  15.4.2021 (ďalej len „vyhláška č. 175/2021“) nasledovné usmernenie:

SFZ rešpektuje všetky opatrenia, nariadenia a právne predpisy, ktoré  prijali štátne orgány a inštitúcie s cieľom ochrany verejného zdravia v  súvislosti so znížením rizika šírenia ochorenia COVID-19 a bude sa nimi  riadiť.

  1. Východiská a právna úprava vyhlášok ÚVZ SR

V súlade s § 4 ods. 1 vyhlášky č. 199/2021 sa všetkým fyzickým  osobám, fyzickým osobám – podnikateľom a právnickým osobám zakazuje  usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej,  spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 6 osôb. Výnimky z tohto zákazu sú definované v § 4 ods. 2 citovanej vyhlášky, pričom výnimku majú v súlade s:

-   § 4 ods. 2 písm. a) vyhlášky aj hromadné podujatia jednorazovej  povahy, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného  podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo  antigénového testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako 12 hodín a  ktoré budú ohlásené na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného  zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, pričom je potrebné  uviesť presný čas a miesto jeho konania s tým, že za jednorazové  podujatie možno považovať podujatie s maximálnou dĺžkou 48 hodín,

-  § 4 ods. 2 písm. h) vyhlášky aj hromadné podujatia nevyhnutné na  priebeh najvyššej futbalovej súťaže FORTUNA ligy a II. futbalovej ligy,  na ktoré sa toto usmernenie nevzťahuje,

-  § 4 ods. 2 písm. j) vyhlášky športové podujatia trvajúce dlhšie  ako 4 dni, pričom pri nástupe na hromadné podujatie musia všetci  účastníci a osoby zabezpečujúce priebeh podujatia disponovať negatívnym  výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 24 hodín a  opustia hromadné podujatie, iba ak budú disponovať výsledkom RT-PCR  testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 12  hodín. Počas výkonu hromadného podujatia nemôže dochádzať ku kontaktu  účastníkov hromadného podujatia alebo osôb zabezpečujúcich priebeh  hromadného podujatia s osobami, ktoré nie sú účastníkmi hromadného  podujatia alebo osobami zabezpečujúcimi priebeh hromadného podujatia.  Konanie hromadného podujatia musí byť najmenej 24 hodín pred jeho  začiatkom ohlásené príslušnému regionálnemu úradu verejného  zdravotníctva. Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže  podľa § 48 ods. 7 zákona v rámci svojho územného obvodu z dôvodu  epidemiologickej situácie nariadiť ďalšie prísnejšie opatrenia pre  organizáciu podujatia.

Zároveň podľa § 4 ods. 3 vyhlášky č. 199/2021 sa pre výkon hromadných  podujatí v interiéri aj exteriéri ustanovujú  ďalšie opatrenia, v rámci  ktorých je nevyhnutné pri účasti na verejnom hromadnom podujatí a pri  príchode a odchode z priestorov hromadného podujatia zabezpečiť  dodržiavanie rozostupov 2 m medzi osobami, čo však neplatí pre osoby  vykonávajúce športovú činnosť a zároveň sa podľa § 4 ods. 3 písm. l)  vyhlášky č. 199/2021 v prípade hromadného podujatia športového charakteru sa do počtu osôb nezapočítava jedna osoba trénera.

Novinkou je, že v súlade s § 4 ods. 3 písm. m) vyhlášky v prípade  hromadného podujatia športového charakteru na športovisku môže byť toto,  ak to jeho veľkosť dovoľuje, rozdelené na oddelené a vyznačené sektory;  športoviskom sa rozumie vyznačený alebo ohradený priestor, ktorý môže  byť celý využívaný v jednom čase jednou osobou alebo skupinou osôb; v  prípade interiérového športoviska ide o jeden vzdušný stavebne oddelený  priestor, ktorý je krytý. Na jednom športovisku sa môže nachádzať jedno  alebo viacero ihrísk, alebo športových plôch; pre sektory musí platiť  nasledovné:

1. osoby v jednotlivých sektoroch sa nesmú premiešavať,

2. musia využívať vlastné pomôcky, náčinie, náradie či materiál,

3. každý sektor musí byť vedený iba odlišnou osobou trénera,

4. medzi sektormi musí  byť zachované pásmo o minimálnej šírke 4 metre,

5. ak sa hromadné podujatie organizuje v ružových alebo červených okresoch, musí byť rozloha jedného sektoru minimálne 300 m2,

6. ak sa hromadné podujatie organizuje v bordových okresoch, musí́ byť rozloha jedného sektoru minimálne 800 m2,

7. ak je športovisko rozdelené na  sektory, pravidlá konania hromadného podujatia športového charakteru,  vzťahujúce sa na športovisko, sa vzťahujú na každý sektor samostatne.

V súlade s § 2 ods. 1 vyhlášky č. 175/2021 sa všetkým osobám  nariaďuje riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím  respirátora na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov s tým, že  v súlade s § 2 ods. 2 písm. a) a e) tejto vyhlášky sa táto povinnosť  nevzťahuje na deti do 6 rokov veku a na osoby pri výkone športu na  interiérových športoviskách.

Zároveň v súlade s § 3 ods. 1 vyhlášky č. 175/2021 sa všetkým osobám  na verejnosti v exteriéroch nariaďuje riadne prekrytie horných dýchacích  ciest (nos a ústa) použitím respirátora alebo inej preventívnej  ochrannej pomôcky, a to rúška, šálu alebo šatky. Táto povinnosť sa  v súlade s § 3 ods. 2 písm. a) a f) citovanej vyhlášky nevzťahuje na  deti do 6 rokov veku a na osoby pri výkone športu.

2. COVID semafor pre šport

V závislosti od okresu, kde sa športová aktivita organizuje, platí na  organizáciu športovej aktivity COVID semafor pre šport, ktorý nájdete  na adrese https://covidsemafor.sportcenter.sk/domov.

Za dodržiavanie podmienok je zodpovedný organizátor  športovej aktivity, ktorý je povinný zabezpečiť, aby bola športová  aktivita vykonávaná v súlade s aktuálnymi právnymi predpismi  a opatreniami príslušných orgánov.

3. USMERNENIE SFZ K TRÉNINGOVÉMU PROCESU

COVID semafor pre šport dôrazne odporúčame priebežne  sledovať, nakoľko pandemická situácia sa v závislosti od okresov v rámci  SR líši a usmernenie SFZ nemôže zohľadňovať všetky tieto odlišnosti  a ani nemá ambíciu COVID semafor pre šport nahrádzať alebo kopírovať.  V prípade odlišnej úpravy sa riaďte oficiálnym COVID semaforom pre  šport.

Vychádzajúc z vyššie uvedeného SFZ zatiaľ stále zotrváva  na POZASTAVENÍ (PRERUŠENÍ) všetkých súťaží riadených SFZ (tieto súťaže  sú pozastavené od 15. októbra 2020 vrátane a všetky neodohrané súťažné  stretnutia sú odložené na neurčito), A TO AŽ DO ODVOLANIA. SFZ odporúča všetkým regionálnym a oblastným futbalovým zväzom uplatniť rovnaký postup pre  súťaže, ktoré sú v ich riadiacej kompetencii a pôsobnosti.

Tréningový proces a športové aktivity v kluboch  (netýka sa družstiev najvyššej súťaže FL a II. futbalovej ligy), sa  riadia COVID semaforom pre šport  a týmito pravidlami:

-  nie je možné usporadúvať žiadne turnaje, športové kempy, prípravné  zápasy a pod., pričom výnimku z týchto zákazov majú hromadné športové  podujatia vymedzené vyššie podľa § 4 ods. 2 písm. h) a j) vyhlášky č.  199/2021. Za dodržania všetkých podmienok je na takýchto podujatiach  možné podávať pokrmy alebo nápoje.

TRÉNINGOVÝ PROCES

Vo všeobecnosti platia pre tréning tieto pravidlá:

-  organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa zúčastňujúcich na aktivite,

-  športový tréning prebieha na športovisku v exteriéri alebo  interiéri bez prítomnosti verejnosti, rodičov či iných osôb s výnimkou  trénera alebo osôb priamo zapojených do tréningového procesu,

-  umožňuje sa aj využívanie športovísk v areáloch škôl, ak platné  predpisy ich užívanie umožňujú, a za dodržania pravidiel vydaných  vlastníkmi, resp.  správcami uvedených ihrísk a príslušným regionálnym  úradom verejného zdravotníctva,

-  skupina ľudí aktívne zapojených do tréningovej činnosti nesmie v  rovnakom čase a rovnakom priestore športoviska presiahnuť 6 osôb/napr.  hráčov + 1 tréner, pričom zároveň musí platiť min. 15m2/športovca. Za  športovisko sa v tomto prípade považuje jeden vzdušný uzavretý priestor.  Tento priestor je možné rozdeliť na sektory, pokiaľ to jeho veľkosť  dovoľuje.

-  pre jednotlivé sektory (ktorých veľkosť záleží od miesta konania aktivity) platí nasledovné:

·  osoby v jednotlivých sektoroch sa nesmú premiešavať

·  využívať majú vlastné pomôcky, náčinie, náradie či materiál,

·  každý sektor musí byť vedený odlišnou osobou trénera,

·  medzi sektormi musí byť zachované pásmo o min. šírke 4 metre.

-  kontakt hráčov pri hre je povolený iba ak ide o rovnakú tréningovú  skupiny, inak sa odporúča dodržiavať odstup min. 2 m medzi hráčmi a  upraviť organizáciu, formy a obsah tréningovej činnosti tak, aby sa  eliminoval blízky kontakt hráčov pri hre,

-  hráči aktívne vykonávajúci športovú činnosť nie sú povinní pri výkone športovej aktivity mať prekryté horné dýchacie cesty,

-  je povinnosťou hráčov a všetkých účastníkov používať na zabezpečenie pitného režimu výhradne vlastnú označenú nádobu,

-  na ihriskách bude k dispozícii nádoba s dezinfekčným prostriedkom na dezinfekciu rúk,

-  je možné využívať súvisiace vnútorné priestory štadióna, najmä  spoločné šatne, umyvárne, sprchy a podobné zariadenia. Všetky hygienické  zariadenia musia byť vybavené dezinfekciou, tekutým mydlom  a jednorazovanými papierovými utierkami s tým, že je potrebné  minimalizovať stretávanie a zdržiavanie sa zúčastnených v spoločných  priestoroch,

-  po skončení tréningu bude vykonávaná dezinfekcia všetkých  použitých tréningových priestorov, najmä tréningových pomôcok,  dotykových plôch, kľučiek a podláh a hygienických zariadení,

-  pri striedaní skupín hráčov vykonávajúcich tréningovú aktivitu na  rovnakom športovisku tréneri zabezpečia dostatočný čas a priestor na  dodržanie bezpečnej vzdialenosti meniacich sa futbalistov a dohliadnu na  vykonanie dezinfekcie použitého športového náčinia,

-  uvedené usmernenie sú prevádzkovatelia športových zariadení  povinní umiestniť na viditeľnom mieste predmetného športového  zariadenia,

-  rozdelenie na jednotlivé sektory a testovanie sa rieši podľa  miesta tréningového procesu a aktuálneho zaradenia okresu podľa COVID  automatu.

Príklad 1:

Tréningový proces prebieha dňa 3.5.2021 v Tvrdošíne – bordový okres v treťom stupni varovania.

Podmienky:

-  u osôb, u ktorých sa to podľa uznesenia vlády SR č. 229/2021  vyžaduje ako výnimka zo zákazu vychádzania, je potrebný 7 dňový test,  alebo jeho alternatíva,

-  v prípade interiérových aj exteriérových športovísk je možné  vytvárať sektory o veľkosti 800 m2 a sektory musia byť od seba vzdialené  min 4 metre a oddelené značením, t.j. na každom ihrisku môže v rovnakom  čase trénovať  viac skupiniek ľudí v max. počte 6 + 1 za dodržania  vzdialenosti minimálne 4 metrov a zároveň plochy 800 m2,  na sektor.

Príklad 2:

Tréningový proces prebieha dňa 3.5.2021 v Nitre – ružový okres v prvom stupni varovania.

Podmienky:

-  na vstup na športovisko sa nevyžaduje test,

-  v prípade interiérových aj exteriérových športovísk je možné  vytvárať sektory o veľkosti 300 m2, ktoré musia byť navzájom vo  vzdialenosti 4 metrov a môže na nich trénovať skupina v počte 6 + 1  tréner.

SFZ situáciu monitoruje a v prípade akejkoľvek zmeny bude na ňu  operatívne reagovať. O svojich rozhodnutiach bude okamžite informovať  prostredníctvom svojho webového sídla www.futbalsfz.sk a oficiálnych sociálnych sietí.

Zdroj: SFZ



Súvisiaci obsah