Aktuálne správy

Manuál opatrení prijatých ObFZ Dunajská Streda

Ľudovit Szerencsés|6. aug 2020 o 00:00
MANUAL COVID-19.pdf


Manuál opatrení prijatých ObFZ na základe odporúčaní Ústredného krízového štábu SR v boji proti COVID-19 k stretnutiam ObFZ platný pre všetky súťaže v súťažnom ročníku 2020/2021



POŽIADAVKY K ORGANIZÁCIÍ ZÁPASOV

1. Príjazd družstiev a delegovaných osôb do areálu štadióna

a) Odporúča sa príjazd družstiev autobusom alebo autami tak, aby bol zachovaný primeraný odstup medzi hráčmi, resp. realizačnými tímami a využitie prekrytia dýchacích ciest rúškom. Autobus musí byť vydezinfikovaný pred príchodom hráčov.

b) Zabezpečenie oddeleného príchodu družstiev, resp. zabezpečenie dostatočného časového rozstupu medzi príchodmi jednotlivých družstiev.

c) V závislosti od konkrétneho štadióna zabezpečiť rozdielne vstupy do šatní, resp. dostatočný časový rozostup pri vstupe medzi jednotlivými družstvami.

d) Delegované osoby pri príchode do areálu štadióna dodržia primeraný odstup od hráčov, členov realizačného tímu, usporiadateľskej služby alebo využijú prekrytie dýchacích ciest rúškom.

2. Šatne (tímy a rozhodcovia)

V prípade možnosti využiť voľné šatne, resp. miestnosti na rozdelenie jednotlivých tímov (napr. základná jedenástka – striedajúci hráči, resp. rozhodcovia – delegáti).

3. Predzápasová rozcvička

Delegát stretnutia (v prípade majstrovských stretnutí mládeže – rozhodca) zabezpečí časový harmonogram nástupu družstiev i rozhodcov na rozcvičku a následne aj odchodu z nej, aby sa predišlo súčasnému vstupu hráčov oboch družstiev a rozhodcov do šatní.

4. Kontrola výstroja/vstup tímov na hraciu plochu

a) Predzápasovú poradu (ak počasie dovolí) previesť vo voľnom priestore s dostatočným odstupom medzi osobami.

b) Kontrolu výstroja hráčov zo strany asistentov rozhodcu pred začiatkom stretnutia je potrebné vykonať vo voľnom priestore, kde nepríde ku styku s ostatnými osobami zúčastnenými na stretnutí.

c) Hlavný usporiadateľ zabezpečí pred začiatkom stretnutia oddelený vstup tímov na hraciu plochu.

5. Vstup tímov na hraciu plochu

a) Spoločný nástup oboch družstiev na stred hracej plochy sa nevykonáva.

b) Nevykonáva sa podávanie rúk.

c) Nevykonáva sa tiež spoločné fotografovanie.

6. Technická zóna/ihrisko

a) Technické zóny musia byť pred každým stretnutím čisté = vydezinfikované.

b) Rozdelenie sedenia na lavičkách náhradníkov. Možnosť rozšírenia lavičky náhradníkov buď na tribúne, ak je priamo dostupná hracia plocha, alebo doplnením dodatočných miest (optimálne prekrytých) a následná úprava technickej zóny (zväčšenie).

7. Polčasová prestávka

Rozhodca spolu s hlavným usporiadateľom zabezpečí oddelený vstup družstiev a rozhodcov do šatní rovnako ako pred začiatkom stretnutia.

8. Odchod družstiev po stretnutí

Zabezpečiť oddelený odchod družstiev (čas a miesto) podobne ako pri príchode na stretnutie.

POŽIADAVKY SMEROM K ORGANIZÁCII ZÁPASOV NA ŠTADIÓNE/HYGIENICKÉ POŽIADAVKY

1.  Inštrukcie podať všetkým osobám, ktoré sa podieľajú na organizácii zápasu na štadióne k základným hygienickým opatreniam (dezinfekcia rúk, hygiena pri kašľaní a kýchaní, dodržanie predpísanej vzdialenosti) stanoveným prítomným lekárom, resp. zdravotníkom.

2. Minimalizovať dĺžku pobytu v šatni pred stretnutím a po stretnutí.

3. Usporiadateľská služba na vstupoch kontroluje hráčov, funkcionárov a divákov vstupujúcich na štadión, preventívne sa ich pýta na zdravotný stav.

4. V rámci možností zabezpečiť dezinfekciu rúk pri vstupe na štadión alebo do každej miestnosti.

5. Vykonávať pravidelnú dezinfekciu podlahy pred vstupom tímov.

6. V útrobách štadióna ponechať otvorené dvere, čím sa obmedzí priamy kontakt s kľučkami.

7. Všetky fľaše musia byť uzatvorené a určené pre konkrétnu osobu (označené).

8. Vyžitie spoločných priestorov (šatne, sprchy) sa odporúča iba v malých skupinách s dodržaním 2 m odstupov.

9. Klubový lekár, resp. zdravotník vykonáva svoju činnosť s prekrytím dýchacích ciest, v hygienických rukaviciach a využíva tiež dezinfekciu na ruky. Zároveň je zodpovedný za hygienu v lekárskej miestnosti.

10. Osoby, ktoré sú v priamom kontakte s viacerými hráčmi, by mali obzvlášť dodržiavať predpísané hygienické opatrenia.

11. Materiálne požiadavky domáceho/usporiadajúceho družstva:

a) dezinfekcia rúk,

b) dezinfekcia na podlahy,

c) jednorazové rúška,

d) bezkontaktný teplomer (podľa nariadenia).

DÔLEŽITÉ:

a) Verejná a mediálna pozornosť na masový futbal bude zvýšená v aktuálnej situácii s dôrazom na zodpovedné správanie smerom k hygiene a izolácii mimo hracej plochy.

b) Všetky hygienicko-epidemiologické opatrenia sú dôležité pre zabezpečenie toho, aby všetci hráči a rozhodcovia na hracej ploche mohli byť aktívni bez rizika nákazy.

DODATOČNÉ ODPORÚČANIA

Každá osoba nesie v prvom rade zodpovednosť za svoju bezpečnosť! Z tohto dôvodu je nevyhnutné pristupovať zodpovedne k nástupu na stretnutia v prípade, že sa hráč, funkcionár alebo rozhodca stretol s osobou pozitívnou na COVID-19.

ORGANIZÁTOR STRETNUTIA JE POVINNÝ REŠPEKTOVAŤ NARIADENIA ÚRADU VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA PRE PRÍPADY ZVÝŠENEJ INTENZITY HYGIENY A JEJ KONTROLY V PRÍPADE PANDEMICKÝCH OCHORENÍ.

Súvisiaci obsah