Oznamy

Projekt REŠPEKT- žiaden rozhodca, žiaden zápas.

Ľubomír Udvardy|22. apr 2022 o 14:27



Vážení športoví priatelia,

určite ste si v jesennej časti všimli viacero nových tvárí, ktoré Vám prišli rozhodovať stretnutia na Vašich štadiónoch. Tieto nové tváre vzišli z augustového školenia rozhodcov, ktoré organizovala KR a D ObFZ BA- mesto. Podobný kúsok sa podaril vo februári tohto roka a počet nových tvárí sa zdvojnásobil. Bohužiaľ, s neustálym nedostatkom rozhodcov sa bojuje na všetkých úrovniach futbalu, a preto, na tej našej najnižšej, je potrebné zháňať nových adeptov a vychovávať z nich dobrých ľudí a zároveň dobrých rozhodcov.  

Poslaním našej komisie rozhodcov je vytvárať čo najlepší servis rozhodcom v pôsobnosti oblastného bratislavského zväzu, vytvárať čo najlepší servis klubom v našej pôsobnosti a hlavne vychovať čo najviac kvalitných rozhodcov pre regionálne a republikové súťaže. Našim cieľom je dostať bratislavských rozhodcov v dlhodobom horizonte na čo najvyššiu úroveň a tak, ako pri každom futbalovom tíme, tak aj pri rozhodcoch platí - čím vyššia konkurencia, tým vyššia kvalita. 

Počas jesennej časti sme však od nových rozhodcov dostávali množstvo podnetov a sťažností, že zo strany funkcionárov, členov realizačných tímov, či hráčov chýba dostatočné množstvo empatie a pochopenia, že tí chlapci, ktorí k Vám prišli rozhodovať sú noví a tiež potrebujú priestor na zdokonaľovanie svojho rozhodcovského kumštu a umu. Na stretnutiach boli vulgárne urážaní a slovne napádaní, najmä zo strany trénerov a vedúcich. Z týchto skutočností sme boli rozčarovaní, a preto sme sa rozhodli spustiť projekt REŠPEKT- žiaden rozhodca, žiaden zápas.  

► Kto je súčasťou projektu?

Do tohto projektu sú zapojení rozhodcovia, ktorí vykonávajú funkciu rozhodcu menej ako jeden súťažný ročník a rozhodcovia, ktorí nedosiahli 18. rok svojho života, bez ohľadu na ich rozhodcovské skúsenosti. 

► O čo v projekte ide? 

Vyššie spomenutí rozhodcovia sú zo strany zväzu, samozrejme s požehnaním Výkonného výboru, viac chránení, čo znamená, že ak sa niekto zo strany funkcionárov, členov RT a hráčov dopustí pred, počas a po stretnutí správania voči týmto rozhodcom, ktoré zodpovedá disciplinárnemu konaniu, bude zo strany disciplinárnej komisie brané na zreteľ, že tieto osoby sú chránené a tresty budú oveľa prísnejšie ako za "bežné" priestupky. 

► Kde sa to dozviem, kto je chránený a že rozhodca takýto priestupok zaznamenal?

Tieto osoby sú označené zeleným terčíkom v obsadení R a D, ktoré je k dispozícii pravidelne v pondelok, pred nadchádzajúcim víkendom. Rozhodcovia sú inštruovaní, aby boli nekompromisní voči nevhodnému správaniu, všetko riadne zaznamenávali do zápisu o stretnutí, ale zároveň, aby z Vás nerobili rukojemníkov tohto opatrenia.

Na druhej strane komisia rozhodcov bude od rozhodcov vyžadovať a dôsledne kontrolovať protihodnotu vo forme profesionálneho vystupovania, vzájomného rešpektu, neustáleho vzdelávania sa v oblasti pravidiel futbalu, slušného správania a v neposlednom rade maximálnej ľudskosti. Futbal milujeme rovnako ako hráči a záleží nám na jeho rozvoji.

REŠPEKTujte tieto osoby na stretnutiach a pomôžte im s ich napredovaním, pretože my môžeme vychovať nespočetné množstvo rozhodcov, ale bez spoločného rešpektu nám možno utečie pomedzi prsty obrovský talent. Posuňme spoločne bratislavský futbal vpred vzájomným REŠPEKTOM.


Marián RUC,
Predseda KRaD ObFZ BA - mesto



Súvisiaci obsah