Vianočný rozhovor s predsedom BFZ Jurajom Jánošíkom: Všade vládne veľký hlad po futbale

23. dec 2020 o 00:00

Svet trpí. Koronavírus si vyžiadal obete na životoch, množstvo nakazených, ale druhotne ničí aj šport. Poriadnu facku dostal aj futbal. Ako tvrdo pandémia zasiahla náš najpopulárnejší šport, sme sa v našom tradičnom predvianočnom rozhovore rozprávali s predsedom Bratislavského futbalového zväzu Jurajom Jánošíkom.

Najprv otázka  na odľahčenie, koľkokrát ste boli v tomto roku testovaný na ochorenie  Covid 19?

Zatiaľ som bol testovaný dvanásťkrát, päťkrát PCR testy a sedemkrát  antigénové testy. Inak by som sa nemohol osobne zúčastniť  zápasov našej reprezentácie v semifinále baráže proti Írsku a v Lige národov proti Česku, Izraelu a Škótsku. Navštívil som aj súboje ženskej reprezentácie v kvalifikácii ME 2022 proti Lotyšsku, Islandu a Švédsku.

Ako pandémia koronavírusu ovplyvnila chod BFZ?

Na základe prijatých opatrení sme museli zrušiť plánované zasadnutia VV BFZ v októbri a novembri, ale klubom sme k dispozícii prakticky stále, denne sme v kontakte s funkcionármi klubov, hráčmi, rozhodcami. Sekretariát BFZ odvádza dobrý servis pre kluby. Ešte by som chcel touto cestou informovať, že od polovice októbra máme novú sekretárku BFZ Janku Škrekovú.

BFZ koncom mája predčasne ukončil súťažný ročník 2019/2020 a v októbri sa prerušila aj jesenná časť sezóny 2020/2021.Neobávate sa, že sa takto výrazne zníži úroveň súťaží a hlavne niektorí starší hráči ukončia aktívnu činnosť? V lete po uvoľnení opatrení sme začali nový ročník všetkých regionálnych súťaží podľa plánu. V jesennej časti tohto súťažného ročníka sa na všetkých úrovniach  od seniorov až po prípravky odohrali dve tretiny zápasov. Prijemne ma prekvapili funkcionári klubov, že by boli ochotní dohrať jesennú časť aj v decembri. Záujem o futbal stúpol. Do prerušenia súťaží navštívilo zápasy  okolo 50 000 divákov, čo predstavuje nárast o jednu tretinu ako v sezóne 2019/2020. Ja osobne som videl množstvo zápasov od III. až po VI. ligu a skutočne tribúny boli plné.

Kedy sa teda začne jarná časť III. a IV. ligy a dohrávka  odložených  štyroch kôl?

Na poslednom zasadnutí VV BFZ 14.12.2020 sme sa dohodli a schválili, že dohrávky sa odohrajú pred začiatkom jarnej časti. Všetko však záleží od vládnych opatrení.

Určite vás veľmi mrzí, že pre pandémiu koronavírusu sa nemohli zorganizovať viaceré významné halové mládežnícke turnaje?

Mládežnícke turnaje na úrovni prípraviek, mladších a starších žiakov boli zrušené. Žiaľ, neuskutočnil sa ani tradičný Bratislava CUP. Komunikovali sme s partnerskými zväzmi v zahraničí a kedže je všade rovnako vážna situácia, naše rozhodnutie podporili.  Attract Kerobaj sme zatiaľ ponechali v pôvodnom termíne – január, február 2020 a spolu s majiteľom firmy Ladislavom Jaborkom sa dohodneme na daľšom postupe do konca tohto roka.

Vynikajúcou správou je, že sa podarilo zachrániť štadión FC Ružinov pred developerskou výstavbou. Tento klub je najstarší v tejto mestskej časti a minulý rok oslávil sté výročie. Trénujú tu výhradne deti a mládež a sú veľmi úspešní – pravidelne hrávajú turnaje s tímami ako Chelsea, Bayern Mníchov, Juventus Turín – a často vyhrávajú!

Je to taký menší zázrak, že sa podarilo zachrániť tento futbalový areál. Touto cestou  by som sa chcel veľmi poďakovať starostovi mestskej časti a poslancovi BSK Martinovi Chrenovi a tiež poslancom MČ Ružinov. Štadión bude v správe tejto mestskej časti a bude slúžiť pre FC Ružinov. Som rád, že som sa ako predseda  BFZ mohol týchto rokovaní zúčastniť a prispieť tak osobne k záchrane tohto stánku.

Slovenská reprezentácia z ôsmich stretnutí v tomto roku vyhrala v riadnom hracom čase iba jedno, ale splnila hlavný cieľ, postúpiť na ME. Takže malá krajina spod Tatier si zahrá už na treťom veľkom futbalovom turnaji, čo je pekný úspech…

Je to určite úspech. Pred dôležitým zápasom v Severnom Írsku prišlo k zmene na trénerskom poste a preto som veľmi rád, že sme zápas dotiahli do víťazného konca a zúčastníme sa záverečného šampionátu.

Ako podľa vás obstojí slovenská reprezentácia v kvalifikácii o postup na MS 2022 v šesťčlennej H – skupine proti Chorvátsku, Rusku, Slovinsku, Cypru a  Malte?

Európsky futbal sa čoraz viac vyrovnáva, táto skupina nie je ľahká, ale ani neprekonateľná. Osobne som si želal, aby sme z prvého koša dostali Portugalsko, alebo Dánsko. Z tretieho koša skôr by som privítal Fínsko, či Nórsko. Skupina je už vyžrebovaná, pevne verím, že tréner Štefan Tarkovič a jeho realizačný tím urobia všetko preto, aby Slovensko postúpilo na svetový šampionát.

Ani sa vás nemusíme pýtať, aké je vaše najväčšie želanie do nového roku 2021?

V prvom rade by som chcel všetkým  zaželať  veľa spokojnosti, radosti,  šťastia a hlavne zdravia. Verím, že vyhráme nad  pandémiou koronavírusu a v novom  roku 2021 sa naplno rozbehnú futbalové zápasy vo všetkých súťažiach aj s divákmi. Tak isto si želám, aby futbal napredoval nielen v Bratislavskom regióne, ale v celej našej krajine a aby slovenská reprezentácia obstála v náročnej konkurencii na ME.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: