PREDVIANOČNÝ ROZHOVOR S PREDSEDOM BFZ JURAJOM JÁNOŠÍKOM

22. dec 2021 o 16:00

Určite ste rád, že na rozdiel od vlaňajška sa podarilo odohrať jesennú časť tohto súťažného ročníka, hoci pred jej začiatkom ste museli riešiť nepríjemnosť, keď sa ŠK Báhoň odhlásil z III. ligy. 

Sezóna 2019/2020, ktorá nebola dohratá a jej jarná časť sa zrušila – bola ozaj náročná. Výkonný výbor BFZ musel prijímať rozhodnutia doslova za pochodu podľa aktuálnej pandemickej situacie. Som veľmi rád, že aj za týchto okolnosti sa sezóna 2021/2022 začala bez problémov. Rok 2021 bol náročný nielen pre samosprávu miest a obcí, ale aj pre funkcionárov a futbalové kluby na každej úrovni. Tesne pred začiatkom súťažného ročníka musel VV BFZ riešiť odhlásenie sa ŠK Báhoň z III. ligy. Nakoniec všetko dobre dopadlo, do III. ligy postúpilo družstvo ŠK Nová Dedinka a príjemným prekvapením je ŠK Vrakuňa Bratislava, ktorá nahradila už spomínaný Báhoň. V sezóne 2021/2022 má IV.liga BFZ netradične 18 účastníkov a nováčikmi súťaže sa stali NŠK 1922 Bratislava a TJ Slovan Vištuk.

Máte dokonalý prehľad o III. a IV. lige, ako ste spokojný s úrovňou dvoch najvyšších regionálnych súťaží?

Počas jesennej časti som navštívil takmer všetky zápasy a štadióny III. a IV. ligy. Myslím si, že aj v tejto zložitej situácii sa odohrali zápasy na dobrej úrovni, veľmi ma potešila zvýšená návštevnosť divákov na zápasoch a slušné férové vystupovanie či už hráčov, trénerov alebo funkcionárov klubov.

V III. lige sa nečakaným jesenným víťazom stal FK Slovan Ivanka pri Dunaji, ktorý v aktuálnej sezóne vyhral až trinásť z pätnástich jesenných kôl. Pritom v minulom ročníku skončil až siedmy. Čo sa skrýva za jeho veľkým vzostupom výkonnosti?

Musím sa priznať, že aj mňa hra FK Slovan Ivanka pri Dunaji a jeho výsledky mierne prekvapili, ale zas na druhej strane treba povedať, že v Ivanke je dlhodobo kvalitné funkcionárske zázemie, skvelý odborník tréner Dušan Barkol, a samozrejme aj hráči a posily, ktoré prišli v lete a dobre zapadli do tímu. V Ivanke sa vytvoril skvelý kolektív nielen na ihrisku ale aj mimo neho a výborné divácke zázemie, ktoré môže byť príkladom aj pre iné kluby nielen v našom regióne.

Naopak, veľkým sklamaním je Lokomotíva Devínska Nová Ves, ktorá ako jediná na jeseň ani raz nevyhrala…

V Lokomotíve Devínska Nová Ves riešia vnútroklubové problémy, čo sa odzrkadlilo aj na výkonoch. Družstvo sa pred začiatkom súťaže výrazne neposilnilo,za klub hrajú mladí hráči, ktorí potrebujú ešte dorásť, aby ich výkony boli stabilné. Verím, že tradičný účastník III. ligy Lokomotíva Devínska Nová Ves aj vďaka prezidentovi klubu Róbertovi Kačenákovi tieto problémy prekoná. Herný prejav družstva je určite kvalitnejší ako konečné výsledky zápasov.

Zrejme vás veľmi mrzí, že pre pandémiu koronavírusu BFZ už druhý rok nemôže zorganizovať viaceré významné halové mládežnícke turnaje?

Áno, veľmi ma mrzí, že výbery mládeže sa nemohli zúčastniť na tradičných turnajoch v Belehrade, Ljublani, Krakowe. Dokonca sme museli zrušiť aj náš turnaj Danubia – Moravia Cup a presunúť ho na budúci rok. Ale aj v tejto ťažkej situácii sme sa tréningovo stihli pripraviť a absolvovať s mládežníckymi dievčenskými a chlapčenskými výbermi turnaje na Morave – Harašta Cup, kde chlapci dosiahli historický úspech a výber U17 zvíťazil. Moje poďakovanie patrí trénerom Ľubomírovi Kordaničovi, Edovi Vilčinskému a vedúcemu družstva Marekovi Porvazníkovi. Výber U17 bez hráčov akadémie vyhral aj ďalší turnaj v Česku – Memoriál J. Sommernitze vedený Marekom Porvazníkom a Reném Féderom. Výber U15 sa zúčastnil na mládežníckom Turnaji Gejzu Princa a obsadil pekné 3. miesto. Trénermi boli Michal Polčic, Jan Hullman, Maroš Skovajsa a vedúci výpravy Eduard Vilčinský. Po dlhšom čase sa nám podarilo vyhrať regionálny turnaj, kedy kategória chlapcov U14 (rok narodenia 2008) absolútne dominovala na domácej pôde v Senci. Získali sme všetky individuálne ocenenia a ani raz neinkasovali, za čo patrí chlapcom a realizačnému tímu v zložení Maroš Skovajsa, Attila Illés, Rudolf Gajdúšek a František Žák obrovské poďakovanie. Dievčatá vycestovali na Kouba Cup a v silnej konkurencii 14 výberov krajských futbalových zväzov Čiech a Moravy skončili na 4.mieste a prehrali len jeden zápas. S dievčatami pracovali ako hlavná trénerka Ivana Balážiková, asistentka Alexandra Števaňáková, vedúca tímu Gabriela Matejová, trénerka brankárok Lucia El-Dahabiová a lekár Jozef Hlavenka.

Na druhej strane je iste dobré, že poznáme už dvojice prvého kola Pohára BFZ, ktorý sa uskutoční v prvej polovici marca budúceho roka.

V sezóne 2021/2022 sa prihlasilo 14 klubov. STK vyžrebovala dvojice, ktoré by mali odohrať prvé kolo 13.3. 2022. Víťaz Pohára BFZ bude hrať už tradične Superpohár s víťazom Pohára Juhomoravského krajského futbalového zväzu, ktorý sa uskutoční na území nášho regiónu.

Od ročníka 2021/2022 mali byť iba dve III. ligy, východ a západ. Myslíte si, že reorganizácia súťaží sa uskutoční od novej sezóny 2022/2023?

 Reorganizácia súťaže seniorov a vznik dvoch III. líg bola schválená už pre súťažný ročník 2021/2022. Kvôli nedohratiu súťaží sa na konferencii SFZ schválilo, že termín sa posúva o rok. Plán je zriadiť dve III. ligy Skupina Západ a Východ, ktoré budú riadené SFZ a štyri regionálne futbalové ligy, riadené regionálnymi futbalovými zväzmi.

 BFZ dobre funguje aj preto, lebo sa môže oprieť o kvalitnú spoluprácu s BSK a výdatne mu pomáhajú aj ďalší podporovatelia?

 Čo sa týka podpory, musím spomenúť SFZ a už spomínaný BSK. Chápem, že sponzori to mali tento rok veľmi ťažké, ale dúfam, že nový rok už bude pre všetkých priaznivejší.

SFZ z postupu na Euro 2020 rozdelí v rámci projektu podpory, rekonštrukcie a dobudovania futbalovej infraštruktúry pre amatérske kluby vo výške 2 550 000 eur. A to 30 percent pre projekty v rámci Západoslovenského, Stredoslovenského, Východoslovenského futbalového zväzu a 10 percent pre Bratislavský futbalový zväz… Aj tých 255 tisíc eur je slušná finančná pomoc pre kluby z bratislavského regiónu.

Od roku 2018 prebehli tri etapy rekonštrukcie a výstavby štadiónov od III. ligy nižšie a rozdelilo sa  na všetky regionálne futbalové zväzy 9,5 miliónov eur, z toho pre BFZ v troch etapách 950 tisíc eur na modernizáciu futbalových štadiónov, ktoré patria pod BFZ a oblastné futbalové zväzy ObFZ vidiek a ObFZ mesto. Z postupu našich reprezentantov na Euro amatérsky šport získal dotáciu 2 550 000 eur, čo pre BFZ predstavuje čiastku 255 000 eur. Kluby môžu podať žiadosť o príspevok Euro z Eura na SFZ do 10. januára 2022. Minimálna dotačná čiastka je 10 tisíc eur, podmienkou je aspoň jedno mládežnícke družstvo. Všetky informácie sú zverejnené na webových stránkach SFZ a na www.futbalbfz.sk.

Do 31. decembra tohto roku má navrhnúť prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik spolu s viceprezidentom pre reprezentáciu Karolom Belaníkom meno nového trénera reprezentácie Slovenska. Kto to podľa vás bude?

Na poslednom zasadnutí VV SFZ sa riešila aj otázka trénera reprezentácie. Dnes ešte nechcem predbiehať, sám som zvedavý, aké meno bude navrhnuté na januárovom zasadnutí Výkonného výboru SFZ.

 Začiatkom roka 2022 sa uskutoční volebná konferencia BFZ, budete kandidovať na post predsedu zväzu?

Áno, 29.1.2022 sa v hoteli Bratislava uskutoční volebná konferencia BFZ, na ktorej budem kandidovať na post predsedu BFZ.

Aký máte názor na 3. skupinu C-divízie Ligy národov 2022/2023, v ktorej sa Slovensko stretne s Bieloruskom, Azerbajdžanom a z víťazom baráže medzi Kazachstanom a Moldavskom?

Myslím si, že skupina je prijateľná a pevne verím, že naši reprezentanti sa stanú jej víťazmi a postúpia do skupiny B.

Aké je vaše najväčšie želanie pred začiatkom roka 2022?

Najväčšie želanie je vyhrať nad covidom. Aby sa dokončili súťaže na všetkých úrovniach a aby bol v každom smere rok 2022 lepší ako tento.

 Milan Valko – PR manager BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: