Jubilant Ján Blecha: Môj životný turnaj pokračuje

26. nov 2020 o 00:00

Jubilant Ján Blecha: Môj životný turnaj pokračuje

Dnes, 26.novembra sa významného životného jubilea 70 rokov dožíva Ján Blecha, bývalý futbalista, tréner, rozhodca, delegát BFZ, ObFZ Bratislava-vidiek, ObFZ Bratislava-mesto, ZsFZ a držiteľ bronzového odznaku SFZ.

Pri tejto príležitosti v priestoroch miestneho úradu Záhorská Bystrica starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa odovzdal jubilantovi upomienkové dary a Ján Blecha sa zapísal do pamätnej knihy občanov. Tohto slávnostného aktu sa zúčastnili aj predseda BFZ Juraj Jánošík a vedúci sekretár BFZ Ján Farbula, ktorí mu odovzdali plaketu a dres s jeho menom  a číslom 70.Rodák zo Záhorskej Bystrice stihol vo svojom živote toho ozaj veľa. V ObFZ Bratislava-vidiek rozhodoval od roku 1975. Pískal aj súčasnému vedúcemu sekretárovi BFZ Jánovi Farbulovi. ,,Vo futbale som získal zásluhou trpezlivosti, tolerancie a vôle veľa priateľov. Spolupracoval som s mnohými uznávanými odborníkmi, vysoko si vážim najmä Dušana Radolského. Vždy som sa usiloval o to, aby za mňa hovorili moje činy. Predovšetkým ďakujem za všetko mojej manželke Marienke, hlavne za jej trpezlivosť so mnou a tiež za mnohé absencie na úkor rodiny. Riadim sa heslom, môj životný turnaj pokračuje,“  vraví absolvent stredoškolského konzervatória a od roku 1963 kapelník skupiny RAGTIME Jazz Band Bratislava.

Vyštudovaný pedagóg, ktorý takmer dvadsať rokov pracoval na Strednom odborom energetickom učilišti, sa na poste útočníka v poslednej sezóne v staršom doraste Záhorskej Bystrice stal najlepším  strelcom so 48 gólmi. ,,Tréner Miroslav Palkovič si ma vybral do seniorského tímu, v ktorom som pôsobil dva roky. Žiaľ, na vojenčine  v ČH Malacky som sa však vážne zranil a bolo po  mojej kariére,“ hovorí ďalej prezident a tréner MKF Slovan Záhorská Bystrica a tiež delegát ObFZ Bratislava-mesto. Mimochodom, ešte pred futbalom to skúšal s hokejom v bratislavskom Slovane, za ktorý odohral dve sezóny. Do tohto klubu ho vtedy odporučil legendárny Jozef Golonka.

Ján Blecha potom  trénoval mládež v  Stupave a v Slovane Patrónka.  V Stupave ako funkcionár a tréner pracoval dvadsať rokov. V roku 1985 získal kvalifikáciu trénera II. triedy. Vo svojom plodnom trénerskom živote pôsobil viac ako tridsať rokov. Je veľmi rád, že u starostu Jozefa Krúpu našiel veľké pochopenie pre futbal a aj jeho zásluhou ho postavili v Záhorskej Bystrici na nohy. ,,Je to veľmi seriózny chlap, na čom sa dohodneme, to vždy platí. Som veľmi rád,  že mi mestská časť spolu s vedúcimi funkcionármi BFZ pripravila takú peknú oslavu môjho jubilea.“ povedal oslávenec.

,,S Jankom sme manželia už 45 rokov, zažili sme aj náročné obdobia, lebo šport a hudba sú jeho najväčšími koníčkami a rodina bola až na treťom mieste. Jednako som to s ním všetko prežívala, stálo ma to veľa nervov. Nič však neľutujem, keď sme spolu už toľko rokov vydržali,“ povedala nám pani Marienka Blechová, matka dvoch synov a jednej dcéry.

,,V Záhorskej Bystrici žijem 20 rokov a rovnaký čas sa poznám aj s Jánom Blechom.  Je to úžasný človek, ale aj tvrdá hlava, ktorý keď niečo chce, tak to aj dosiahne. K tomu však treba vôľu a charakter. Som veľmi rád, že v roku 2015 spolu s Miloslavom Sajanom obnovili seniorské mužstvo v Záhorskej Bystrici. V súčasnosti hrá V. ligu a zostavili tím ľudí, ktorí majú skutočný záujem o futbal,“ vraví  Jozef Krúpa.

,,Som veľmi rád, že Janko Blecha je vo futbale a aj v hudbe stále aktívny, vďaka jeho obetavej manželke  je tam kde je. Teraz neviem, či je lepší hudobník, ako funkcionár, ale je to hlavne skvelý a férový človek,“ poznamenal Juraj Jánošík.

Dnešnému oslávencovi k veľkému životnému jubileu želáme veľa zdravia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Janko, živió!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: