Anton Valovič bol ocenený Zlatým odznakom SFZ a plaketou BFZ

Ján Farbula|4. dec 2020 o 00:00

Anton Valovič bol ocenený Zlatým odznakom SFZ a plaketou BFZ

Vo štvrtok 3. decembra sa v priestoroch miestneho úradu Karlova Ves uskutočnila veľmi pekná slávnosť. Za účasti starostky mestskej časti Dany Čahojovej, viceprimátora Branislava Záhradníka, tréner reprezentácie Slovenska Štefan Tarkovič, predseda BFZ Juraj Jánošík a vedúci sekretár BFZ Ján Farbula odovzdali pri príležitosti 60. narodením dlhoročnému skvelému mládežníckemu trénerovi a športovému riaditeľovi FKM Karlova Ves Antonovi Valovičovi zlatý odznak SFZ a plaketu BFZ.  Na slávnosti sa zúčastnili aj predseda školstva, kultúry a športu a člen VV FKM Karlova Ves Richard  Savčinský a predseda FKM Karlova Ves Pavel Derkaj.Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová privítala všetkých prítomných hostí. Vyzdvihla veľký trénersky prínos Antona Valoviča pri formovaní a raste mladých futbalistov. V tejto  náročnej práci mu významne pomáhajú aj rodičia svojou angažovanosťou. ,,Som veľmi šťastná, že v Karlovej Vsi pôsobili velikáni slovenského futbalu. Názorným príkladom je Ján Hucko, ktorý nás nedávno vo veku 88 rokov opustil a prekročil brány večnosti. Veľkou osobnosťou je aj Anton Valovič, ktorému  veľmi pekne ďakujem za všetko, čo urobil pre našu mládež. Verím, že v tomto nadšení vydrží aj v ďalších rokoch,“ povedala vo svojom krátkom príhovore Dana Čahojová.

Dojatý najskúsenejší slovenský futbalový mládežnícky tréner  sa veľmi pekne poďakoval za ocenenie a za zorganizovanie pekného stretnutia. ,,Zlatý odznak SFZ mal som si prebrať na konferencii SFZ koncom septembra v Poprade, ale pre chorobu som sa jej nezúčastnil. Do FKM Karlova Ves som prišiel pred ôsmimi rokmi na podnet pána Jozefa Čahoja. Troška som aj váhal, ale nakoniec keď som videl, aký je tu potenciál ľudí a kvalita detí, tak som jeho ponuku prijal. Za 42 rokov trénerskej práce je to moja štvrtá zastávka. Z nášho klubu vyšlo už päť mládežníckych reprezentantov a ďalší sú v ŠK Slovan. Na Slovensku je 1800 mládežníckych družstiev a FKM Karlova Ves patrí medzi 28 klubov útvarov talentovanej mládeže (ÚTM). Práca v tomto klube aj v sťažených podmienkach má význam. Máme aj veľmi šikovných trénerov, lebo piati sú absolventi Euro Pro licencie. Aj touto cestou ďakujem ľuďom, ktorí už roky pracujú v Karlovej Vsi na čele predsedom Pavlom Derkayom. Takisto oceňujem kvalitnú spoluprácu s BFZ a so SFZ,“ zdôraznil A. Valovič.

Mládežnícke výbery od 15 do 19 rokov viedol v 276 medzištátnych zápasoch proti súperom z 52 krajín. Postúpil s nimi šesťkrát na ME a vybojoval bronz a dve piate miesta. Najradšej spomína  na MS 1993 sedemnásťročných v Japonsku, kde obsadil s posledným československým výberom piatu priečku. Vo výbere vtedy mal osem hráčov zo Slovenska, z Česka bol najznámejší  Marek Jankulovski, ktorý hrával za AC Miláno

Skutočnou pikantériou je, že Dubovský, Kinder, Hamšík, Škrtel, Sz. Németh, Janočko a Vittek, ktorých Anton Valovič kratší či dlhší čas formoval, sa v minulosti stali Futbalistami roka. Škrtel bol ním štyrikrát a Hamšík dokonca osemkrát. ,,Formovanie hráča je dlhodobý proces, na jeho vývoji sa podieľajú viacerí tréneri. Musí mať šťastie na trénerov, musí byť zdravý a mať dobrého manažéra. Už pred rokmi som zostavil desatoro faktorov, ktoré zasahujú do vývoja futbalistu. Mal som dobrý odhad, lebo Hamšíka a Škrtela som  odporučil sledovať známemu manažérovi Jurajovi Venglošovi ešte počas dorasteneckých rokov. A vidíte akú veľkú kariéru spravili,“ povedal nám ešte Anton Valovič.

,,V prvom rade si treba vážiť ľudí a na Slovensku nie je ich veľa,  ktorí celý svoj život venovali mládežníckemu futbalu. Je to veľká obeta, pritom ako tréner reprezentácie si dobre uvedomujem, že ambícia každého môjho kolegu je pracovať na najvyššej úrovni v seniorskom futbale. To, čo urobil Tóno Valovič pre slovenský futbal na mládežníckej úrovni, je niečo obdivuhodné. Pre toto všetko si ho nesmierne vážim a keďže ho poznám osobne, viem aké veľké ľudské kvality sa v ňom  skrývajú. Som teda veľmi rád, že dostal toto ocenenie,“ hovorí Štefan Tarkovič.

,,Tonko Valovič je veľká futbalová osobnosť, vynikajúci tréner, skvelý, priateľský, slušný a úprimný človek. S mládežníckymi výbermi dosiahol na úrovni regiónu a slovenskej reprezentácie veľa úspechov. Vychoval mnoho hráčov, ktorí sa výrazne presadili aj na medzinárodnom poli.  Najvyššie ocenenie Zlatý odznak SFZ a plaketu BFZ si absolútne zaslúži. Som veľmi rád, že výkonný výbor SFZ jednoznačne schválil toto ocenenie Tonkovi Valovičovi. Potešilo ma, že mu ho prišiel odovzdať tréner reprezentácie Štefan Tarkovič,“ vraví predseda BFZ Juraj Jánošík.

,,Tonka Valoviča poznám tridsať rokov, jeho meno už veľmi dlho rezonuje v slovenskom futbale, lebo je to naslovovzatý odborník. Mládeži venoval obrovský kus života, dvakrát sme sa stretli na benzínovej pumpe a napokon ma prehovoril, aby som sa znova vrátil ako funkcionár do futbalového kolotoča. Podali sme si na to ruku a ťaháme to spolu. Tento šport mám stále veľmi rád, žiaľ, pandémia koronavírusu  nám dosť naše plány zmenila. Aj za sťažených podmienok sa snažíme, aby všetky naše mužstvá mali zabezpečené riadny tréningový proces,“ zdôraznil Pavel Derkay.

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: