Správy

Manželia Valentovci: „Zakaždým sa rozprávame aj o zápasoch...“

Marián Červenka|13. aug 2019 o 17:40

Rozhovor

(Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: TJ Spartak Myjava)

Na slovenských trávnikoch sa už dlhšiu dobu pohybuje zaujímavá rozhodcovská dvojica – Igor Valent a Zuzana Valentová. Manželský pár dokonca istý čas figuroval aj v rovnakej súťaži, ale dnes je to už inak. Igor postúpil do II. ligy, kde má za sebou aj premiérové stretnutie, Zuzana pre zmenu zbiera úspechy na medzinárodnej úrovni, pričom najnovšie sa môže pochváliť účasťou vo finále Majstrovstiev Európy žien do 19 rokov. Oboch sme si pozvali na rozhovor, aby sme vám sprostredkovali ich najnovšie dojmy.

Zuzana, momentálne ste označovaná za jednu z najlepších rozhodkýň. Pre vás to bol už tretí finálový turnaj. Ako hodnotíte vaše doposiaľ posledné účinkovanie v medzinárodnom fóre?

Bolo to veľké prekvapenie, keď som dostala nomináciu na finálový turnaj. Človek robí pre to veľmi veľa, nuž som bola o to šťastnejšia, že som videla ovocie svojej práce. 

Zuzana (druhá zľava) pred semifinálovým stretnutím ME žien do 19 rokov Francúzsko : Španielsko
Zuzana (druhá zľava) pred semifinálovým stretnutím ME žien do 19 rokov Francúzsko : Španielsko (Zdroj: Zuzana Valentová, Autor: UEFA)

Potešilo vás, že ste zostali až do samého konca?

Každý rozhodca sa na finálových turnajoch snaží zostať až do finále. Je to o tom, ako sa ukáže na turnaji, a možno niekedy aj o šťastí. Keď som po skupinovej fáze zostala v skupine rozhodcov pre semifinále a finále, bola som neskutočne šťastná. Účasť v samotnom finále som neočakávala, veď som bola jednou z dvoch rozhodkýň z druhej skupiny a boli tu ešte arbiterky, ktoré sú zaradené vo vyššej kategórii. A či finále potešilo? Neskutočne! Ako každý  športovec robí všetko preto, aby bol vo finále, aj u rozhodcov to tak je.

Zuzana (vľavo) po finálovom stretnutí ME žien do 19 rokov Francúzsko : Nemecko
Zuzana (vľavo) po finálovom stretnutí ME žien do 19 rokov Francúzsko : Nemecko (Zdroj: Zuzana Valentová, Autor: UEFA)

Aké máte ambície do budúcna?

Naďalej musím pokračovať vo svojej doterajšej práci. Budem dúfať v postup do vyššej kategórie a potom chcem neustále napredovať.

Igor, prejdime k vám. Ako hodnotíte postup do celoslovenských súťaží?
Je to odzrkadlenie mojej dlhoročnej práce a veľa odriekania. Už som mal možnosť okúsiť prvé stretnutie v pozícii hlavného rozhodcu, viem teda porovnať aj rozdiely. Na rozhodcov v súťažiach SFZ sú kladené vyššie nároky. 

V II. lige ste debutovali v stretnutí FC Petržalka : MŠK Žilina B. Ako sa vám rozhodovalo?

Premiéru som absolvoval s kolegami zo ZsFZ (M. Sluk, J. Košecký a T. Marsal). Pre rozhodcu ideálny zápas. Behavý a herný od prvej až do poslednej minúty. Pri kulise takmer 1000 platiacich divákov bola atmosféra na štadióne výborná. V závere stretnutia gradujúca, keďže domáci tím neustále herne tlačil a nakoniec sa mu  podarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu.

Igor Valent nariadil pri svojej premiére pokutový kop, po ktorom pečatil v 89.minúte Juraj Piroska víťazstvo domácich 3:1.
Igor Valent nariadil pri svojej premiére pokutový kop, po ktorom pečatil v 89.minúte Juraj Piroska víťazstvo domácich 3:1. (Zdroj: FC Petržalka, Autor: Tomáš Gál)

Aké máte ambície do budúcna v rozhodovaní?

Samozrejme len tie najvyššie, no na druhú stranu človek musí zostať vždy pri zemi a krôčik po krôčiku sa zlepšovať. V neposlednom rade hlavne nepoľaviť v osobnom raste!

Rozhodcovský pár je v našich končinách rarita. Aj preto by nás zaujímalo, ako vyzerá vaša domácnosť.

Ako každá iná, akurát je to náročnejšie na organizáciu času – či už na tréningy, alebo na samotné zápasy. Máme dve dcéry a tie si vyžadujú veľkú pozornosť.

Sledujete svoje výkony navzájom?

Samozrejme. Zakaždým sa rozprávame aj o zápasoch, ktoré nás čakajú. Teraz je to už trochu iné, keďže už nepôsobíme v rovnakej súťaži. 

Preberáte zápasové situácie spolu?

Obaja máme na niektoré veci svoj názor. Keď mal Igor premiéru v druhej lige, na samotný zápas som sa bola pozrieť a aj po ňom sme strávili veľa času rozoberaním niektorých situácií. 

Počas voľného času sledujete futbal?

Máme toľko veľa aktivít, že niekedy na to jednoducho nie je čas. Ale, samozrejme, keď je v TV zapnutý futbal, pozeráme ho spolu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: