Aktuality

SPOMIENKA NA FUTBALOVÚ OSOBNOSŤ

Ján Miroľa|21. sep 2020 o 00:00

V ťažkých časoch „koronakrízy“ mnohí upúšťajú od organizovania akcií rôzneho charakteru. Žiaľ, týka sa to aj športovcov, futbal nevynímajúc. Je preto chvályhodné, že máme medzi sebou v našom regióne aj takých funkcionárov, ktorí nepopustili... Z Vyšnej Šebastovej všetkým odkázali, že ctia tradíciu a sú jednoznačne futbalovou obcou.

Ich odkaz sa týka spomienky na Júliusa Chromého, ktorého jedenáste výročie úmrtia si pripomínali minulý mesiac. Na sobotňajšom memoriáli nastúpili v predzápase proti sebe jedenásťroční domáci chlapci proti rovesníkom z Kapušian. Hostia zvíťazili 5:3. Na podujatie boli pozvaní aj bývalí hráči Petrovian, ktorí si v takpovediac hlavnom stretnutí zmerali sily so „starými pánmi“ z „Vyšného Šebeša“. Súboj nemal víťaza, skončil sa nerozhodne 2:2. Potom už nasledoval oddych, občerstvenie na doplnenie kalórií. A samozrejme, aj debata o bývalom obetavom hráčovi a činovníkovi...

Kto bol Július Chromý?

Hráč, tréner, predseda klubu, vedúci mužstva, manažér, psychológ, sponzor... A mnoho ďalších funkcií je spojených s jeho osobou, ktorá patrí neodmysliteľne k histórii futbalu vo Vyšnej Šebastovej. Narodil sa 11. januára 1939. V roku 1956 stál pri zrode prvého organizovaného futbalového oddielu - ako funkcionár, ale aj ako hráč. Spolu s rovesníkmi rozdával radosť z tejto kolektívnej hry všetkým navôkol. Ako sám vravel, „kto raz privoňal k futbalu a atmosfére okolo neho, ten zostane navždy jeho fanúšikom.“ Počas svojho pôsobenia v klube, ktorému ostal verný až do konca života, sa snažil dosahovať čo najväčšie úspechy. Meno obce sa aj vďaka nemu dostalo do povedomia celého vtedajšieho Československa. Spolupracoval s mnohými významnými futbalovými osobnosťami. Ako sa hovorí, všetci mali rovnakú krvnú skupinu. Bol ocenený štátnym vyznamenaním Za rozvoj telesnej výchovy v Československu. A nato hrdí „Šebeščani“ nezabúdajú. Svoje obrovské zanietenie a lásku k futbalu si udržiaval počas celého života. Jeho meno, v spojení s usilovnou prácou, jemu vlastnou oddanosťou a odhodlaním, ostane navždy príkladom pre terajších i budúcich funkcionárov - vo Vyšnej Šebastovej aj všade inde. Július Chromý zomrel 16.8.2009, jeho odkaz je však aktuálny dnes a bude aj v budúcnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: