Články a novinky ObFZ

Z HISTÓRIE FUTBALU V ObFZ MICHALOVCE (V.)

Ján Mano|16. máj 2020 o 00:00

NECHCÚ BYŤ NOVÁČIKOM LEN DO POČTU

Naposledy sa krajská futbalová „jednotka“ - I.B. trieda – hrala v Pozdišovciach pod kopcom Úboč pred vyše dvadsiatimi rokmi. Potom štartovali so striedavými úspechmi v okresnej súťaži. V ostatných piatich rokoch ustúpili z bývalých pozícii. Až v práve skončenej sezóne si vybojovali právo štartu v I. triede ObFZ ako víťazi II. B triedy ObFZ s náskokom 12 bodov pred druhými Bánovcami n/O. V jarnej časti sa im snažili „strpčovať život“ ambiciózne Moravany, ale ich nápor odrazili a tak sa právom tešia na jesennú premiéru v elitnej súťaži.

Počas ostatných piatich rokov to v pozdišovskom futbale skutočne vrelo. S jeho úrovňou nebol spokojný ani výbor, ani fanúšikovia. Radikálny obrat nastal pred dvoma rokmi, keď bol zvolený nový výbor TJ. Boli v ňom Ing. Ján Mráz (predseda), Ján Anguš (tajomník), Jozef Balog, Ing. Dušan Drábik, Dušan Čižmárik, Ján Poľaško, Ján Suško, Ján Pavlík a Jaroslav Čenčarik. Okrem nich to boli desiatky bývalých hráčov a podnikateľov, ktorí sa pričinili o comeback so šťastným koncom. 

Pred rokom obnovili Pozdišovskú tradíciu, ktorá má korene v minulosti. Miestna vojenská posádka im ponúkla možnosť štartu hráčov – vojakov. Tentoraz sa obrátili do Michaloviec. Podarilo sa im získať vojakov základnej služby, ktorí „v civile“ hrali v Miklušovciach, Kračúnovciach, Zelenčí (pri Trnave), ale aj v trebišovskom ligovom doraste. Celkove sa na súpisku Pozdišoviec dostalo 8 mien vojakov. Spolu s nimi angažovali aj trénerskú dvojicu Mašlanka – Petrus, ktorí vniesli do mužstva vojenskú disciplínu, kondíciu a hlavne nové futbalové varianty v hre. Zo začiatku nebol tento krok vítaný. Domáci futbalisti to považovali skoro za diskrimináciu, ale neskôr pochopili zámery vedenia klubu a trénerov, a nakoniec profitovali na tom aj oni.

Celý pozdišovský futbal dostal v minulom roku pomocnú ruku z miestneho obecného úradu. Občania Pozdišoviec si v posledných komunálnych voľbách zvolili za starostu obce Ing. Jána Čižmárika. Ten má autoritu nielen medzi občanmi ale aj na ihrisku medzi hráčmi, ktorými obhajuje farby Pozdišoviec. Popri starostovaní je tiež členom základného kádra nováčika I. triedy ObFZ Michalovce. Problematický ostáva názov klubu. Oficiálny názov je TJ Benzinol Pozdišovce, ale názov Benzinol je už minulosťou, nahradil ho Slovnaft. Práve s touto firmou bude rokovať výbor TJ o ďalšej spolupráci.

Štyri kolá pred skončením súťaže dvojica Mašlanka – Petrus odovzdala trénerskú taktovku bývalému hráčovi Zemplína Michalovce – Štefanovi Kondorovi. Ten už viedol prípravu na sezónu 1999/2000. Vhod mu prišiel návrh michalovského FK Zemplín VTJ, resp.jeho prezidenta Antona Titku, na transformáciu TJ Benzinol Pozdišovce na jeho rezervu. Vinou zložitej administratívy tento zámer nebol v tomto prípravnom období zrealizovaný. Výsledný efekt však áno. FK Zemplín VTJ umožní hosťovanie 3-4 svojim mladým, talentovaným hráčom práve v Pozdišovciach. Ani funkcionári Benzinolu však nezaháľali. Podarilo sa im získať bývalého ligového dorasteneckého brankára Adriána Luterána, ktorý by mal vystužiť zadné rady mužstva a vniesť konkurenciu. V Pozdišovciach by radi videli aj laškovského Chochola a jedného obrancu z Topolian. Samozrejme, nejde len o hráčov, ale o celý komplex opatrení, ktoré by mali obom predpokladaným partnerom pomôcť. Uvažuje sa, že na ihrisku v Pozdišovciach by mohol byť hlavný stan mládežníckych kolektívov Zemplína. Vybavenie sociálnych objektov tomu dáva dobré predpoklady, vrátane kvalitnej hracej plochy. Športoví priaznivci z Pozdišoviec a okolia by tak mali možnosť vidieť futbalovú mlaď priamo v akcii.

Tréner Štefan Kondor bude mať v novej sezóne k dispozícii týchto hráčov: Ihnacík, Luterán, Maderič do brány – Kornúc, Čurma, Kráľ, Mihalčin, O. Čižmárik, J. Čižmárik, Čižmár, Kicoš, Danko, Urban, Bližniak, Ondruš, Čonka, Onderička, Ivan, Szucz, Hudáček a Kyseľa do poľa.

V Pozdišovciach si nekladú ciele, ktoré sú nereálne. Chcú hrať príťažlivý futbal a skončiť v hornej polovici šestnásťčlenného pelotónu. Nastávajúca sezóna bude náročná, pretože z „jedničky“ vypadne viac družstiev, pretože od roku 2000 v nej bude štartovať iba 14 družstiev.


(Zdroj: kronika futbalu: Šport Expres)

Súvisiaci obsah