ÚS 2019/2020

Úradná správa ObFZ Dunajská Streda č. 32-2019/2020 zo dňa 17.6.2020

Ľudovit Szerencsés|18. jún 2020 o 00:00

Športovo-technická komisia

ŠTK ObFZ Dunajská Streda oznamuje FK, že Aktív ŠTK sa uskutoční dňa 10.7.2020 (piatok) o 17.30 h v Dunajskej Strede, v Kongresovej sále Obchodno-informačného centra, Alžbetínske námestie 1203/7. Účasť funkcionárov klubov na Aktíve je povinná!

Proti rozhodnutiam je možné sa odvolať podľa čl. 87 SP SFZ.


Predseda ŠTK ObFZ Dunajská Streda

Richard Földes


Komisia rozhodcov

KR oznamuje R a DZ, že licenčný seminár a fyzické previerky sa uskutočnia dňa 19.6.2020 (piatok) v čase od 17.00 h písomný a videotest a od 19.00 h fyzické previerky.

R sa dostaví v úbore vhodným k fyzickým previerkam. Donesú so sebou písacie potreby a PF.

Zraz je o 16.45 h vo veľkej zasadačke Obchodno-informačného centra, Alžbetínske námestie 1203/7 v Dunajskej Strede, kde sa konajú písomné a videotesty.

Fyzické previerky sa uskutočnia na atletickej dráhe ZŠ Gy. Szabóav Dunajskej Strede. Ich úspešné absolvovanie je podmienkou pre zaradenie na nominačnú listinu R ObFZ v súťažnom ročníku 2020/2021. R je povinný si na fyzické previerky priniesť potvrdenie o LEKÁRSKEJ PREHLIADKE, že je po zdravotnej stránke spôsobilý vykonať fyzické previerky a vykonávať funkciu rozhodcu. Bez tohto potvrdenia nebude môcť R absolvovať fyzické previerky!

KR žiada R a DZ aby si svoje pracovné povinnosti zariadili tak, aby sa mohli zúčastniť seminára a fyzických previerok.

Súhrnný prehľad zmien Pravidiel futbalu 2020/2021:

Pravidlo 1 – Hracia plocha

Bránkové žrde a bránkové brvno smú byť kombináciou štyroch základných tvarov.

Pravidlo 10 – Určenie výsledku stretnutia

Žlté karty (ŽK) a verbálne napomenutia (varovania) udelené v priebehu stretnutia sa neprenášajú do kopov na bránku zo značky pokutového kopu (viď tiež zmeny Pravidla 14, týkajúce sa kopov na bránku zo značky pokutového kopu).

Pravidlo 11 – Hráč mimo hry

Pre aplikáciu Pravidla 11 – Hráč mimo hry sa zakázaná hra rukou brániaceho hráča považuje za „úmyselné hranie“.

Pravidlo 12 – Zakázaná hra a nešportové správanie

  • Hra rukou
  1. hranica medzi plecom a ramenom je definovaná ako spodná časť podpazušia;
  2. náhodná hra  rukou  útočiaceho  hráča  (alebo jeho spoluhráča)  je  považovaná  za priestupok, ak k nemu dôjde bezprostredne (okamžite) pred dosiahnutím gólu alebo v jasnej gólovej príležitosti;
  • Brankár môže obdržať ŽK alebo byť vylúčený z hry (ČK) za „zakázané“ dotknutie sa lopty druhýkrát pri nadviazaní na hru skôr, ako sa jej dotkne iný hráč      (napríklad pri kope od bránky, voľnom kope a pod.), aj keď sa jej dotkne rukou/ramenom;
  • Akýkoľvek priestupok (nie iba zakázaná hra), ktorým sa ovplyvní alebo zmarí sľubná útočná akcia, by mal viesť k udeleniu ŽK;
  • Hráč, ktorý nerešpektuje predpísanú vzdialenosť 4m pri rozhodcovskej lopte, by mal byť napomenutý ŽK;
  • Ak rozhodca uplatňuje výhodu v hre alebo umožní „rýchle“ vykonanie voľného kopu za priestupok, ktorým bola „ovplyvnená alebo zmarená sľubná útočná      akcia“, potom sa za tento priestupok ŽK neudeľuje.

Pravidlo 14 – Pokutový kop

  • Priestupok brankára  nebude  potrestaný, ak  je  pokutový kop  kopnutý mimo priestoru bránky  alebo sa  lopta odrazí  od bránkových  žrdí  alebo bránkového brvna (bez dotyku brankára), okrem priestupku, ktorým ovplyvní vykonávateľa pokutového kopu;
  • Brankár je verbálne napomenutý (varovaný) za prvý priestupok, napomenutý ŽK bude za akýkoľvek ďalší priestupok (priestupky);
  • Vykonávateľ  pokutového kopu je potrestaný, ak brankár a vykonávateľ pokutového kopu sa dopustia priestupku v presne rovnakom čase.

VAR protokol

Iba jeden TV signál je požadovaný pre VAR – iba pre preskúmanie.

Pojmy v Pravidlách futbalu

  • Do tejto časti bola zahrnutá definícia držania ako priestupku;
  • Pozícia hráča pri nadviazaní na hru je pozícia jeho nôh alebo akejkoľvek časti tela, ktorou sa dotýka zeme (okrem uvedeného v Pravidle 11 – Hráč mimo      hry).

Objasnenie

Ak pri nadviazaní na hru kopom od bránky alebo voľným kopom brankár nohou nadhodí loptu a jeho spoluhráč mu ju hlavou alebo prsami vráti a brankár ju chytí do rúk, kop sa opakuje, ale nie je za to udelená žiadna disciplinárna sankcia (okrem prípadu, ak by sa to stalo opakovane, a teda išlo by o sústavné priestupky).


Poverený predseda KR ObFZ Dunajská Streda

Vojtech Fekete


Súvisiaci obsah