SFZ – NOVELIZOVANÝ SÚŤAŽNÝ PORIADOK PRINÁŠA RIEŠENIE PRI NEDOHRATÍ SEZÓNY

Tomáš Gemza|6. aug 2020 o 12:00

BRATISLAVA (SFZ) – Pred novou sezónou 2020/21 prešiel Súťažný poriadok futbalu (SP) novelizáciou. Tie najzásadnejšie zmeny sa týkajú najmä nového článku 7a, teda ak nie je možné dohrať sezónu pre mimoriadnu situáciu, ale aj článku 20 o uzatvorení dohody o striedavom štarte mužov, článku 28 o podmienkach pre stretnutia mládeže a článku 47 o štarte hráča vo vzťahu k súpiske.

Sezónu 2019/20 poznačila koronaprestávka, po ktorej sa nedohrali súťaže regionálnych a oblastných futbalových zväzov. Fortuna liga spolu s druhou najvyššou súťažou sa dohrávali v skrátenom formáte. Aktualizovaný SP v článku 7a už zakotvuje, ako v podobných mimoriadnych situáciách postupovať. „Súťažný ročník sa musí bez ohľadu na počet odohratých stretnutí i v prípade mimoriadnej situácie skončiť k 30. júnu a to na všetkých úrovniach majstrovských súťaží okrem dvoch najvyšších mužských. V tých je riadiaci orgán oprávnený súťažný ročník predĺžiť. To však musí byť v súlade s odporúčaniami a pravidlami UEFA a FIFA,“ povedal vedúci oddelenia riadenia súťaží SFZ Miroslav Richtárik.

Článok 7a ďalej hovorí, že riadiaci orgán môže rozhodnúť o pokračovaní prerušenej súťaže z dôvodu mimoriadnej situácie. Každé družstvo v súťaži môže mimo termínovej listiny odohrať jeden zápas aj v pracovný deň v priebehu 21 kalendárnych dní. To sa nevzťahuje na dve najvyššie mužské súťaže.

Ak sa v ročníku neodohrá z dôvodu mimoriadnej situácie aspoň polovica stretnutí, riadiaci orgán anuluje výsledky. Ak sa v ročníku odohrá aspoň polovica stretnutí, ale sezóna sa pre mimoriadnu udalosť nedohrá, riadiaci orgán určí víťaza, postupujúce družstvo, zostupujúce družstvo a tie zaradí do príslušnej súťaže. „Riadiaci orgán určí postupujúce družstvo a víťaza, len ak by takéto družstvo skončilo na postupujúcom mieste i v prípade, že by sa dohrala celá majstrovská súťaž (má už nedostihnuteľný bodový náskok – pozn.). Zostupujúce družstvo určí, len ak je možné z nižšej súťaže určiť postupujúce družstvo,“ uvádza sa v SP. „Ak sa v súťažnom ročníku neodohrala aspoň polovica stretnutí, súťaže riadiaci orgán anuluje a zachová sa stav zo začiatku sezóny (nikto nepostúpi a nikto nezostúpi). Ak z nižšej súťaže je možné určiť postupujúceho, ale vo vyššej súťaži sa neodohrá aspoň polovica zápasov, čiže sa anuluje, z nižšej súťaže nepostúpi žiaden klub (SP čl. 7a/6 – pozn). Ak sa v nižšej a vyššej súťaži v sezóne odohrala aspoň polovica stretnutí a v nižšej súťaži je možné určiť postupujúceho, z vyššej súťaže zostúpi klub na poslednom mieste bez ohľadu na to, či by vo zvyšných kolách, ktoré sa už neodohrajú, mohol teoreticky niekoho v tabuľke predbehnúť,“ ozrejmil šéf súťaží.

Aktualizáciou prešiel aj článok 20 o uzatvorení dohody o striedavom štarte hráčov. Po novom môžu uzatvoriť dohodu o striedavom štarte hráčov dva kluby rozdielnej úrovne v prvých štyroch najvyšších súťažiach, namiesto doterajších troch. Platnosť dohody je na jeden súťažný ročník. „Medzi klubom vyššej a klubom nižšej úrovne môže byť rozdiel najviac dvoch súťaží (klub Fortuna ligy môže uzatvoriť dohodu o striedavom štarte maximálne s klubom III. ligy a klub II. ligy s klubom maximálne IV. ligy – pozn.),“ konkretizuje SP.

Článok 28 a jeho bod 8 hovorí o podmienkach striedavého štartu hráčov vo vekových kategóriách žiakov a dorastu. Povoľuje sa striedavý štart aj pre hráčov zo súťaží riadených SFZ. Klub môže uzavrieť v jednom súťažnom ročníku maximálne päť takýchto dohôd pre jedno svoje družstvo. „Hráč, ktorý má striedavý štart, je oprávnený štartovať v druhom klube len vo svojej vekovej kategórii, do ktorej patrí (ak hráč patrí do žiackej kategórie, počas striedavého štartu v druhom klube môže hrať len za žiakov – pozn.). Zároveň hráč klubu vo vyššej súťaži nesmie štartovať za klub v nižšej súťaži, ak za klub vyššej súťaže odohral v jednotlivej časti súťaže (jeseň, jar) viac ako polovicu stretnutí. Hráč s dočasným transferom nie je oprávnený hrať na základe dohody o striedavom štarte hráča,“ píše sa v SP. „Cieľom tejto myšlienky bolo vytvoriť možnosť aj pre hráčov pôsobiacich v súťažiach riadených SFZ (I. a II. dorastenecká liga a I. liga žiakov – pozn.), ktorí pravidelne nehrávajú a nie sú vyťažovaní vo svojich tímoch, aby sa mali možnosť uplatniť v druhom klube, kde by mohli dostať väčší herný priestor,“ doplnil Richtárik.

Vo vekovej kategórii dorastu môže byť dohoda o striedavom štarte uzatvorená medzi klubom vyššej súťaže a klubom nižšej súťaže, medzi ktorými môže byť rozdiel najviac dvoch súťaží (napr.: klub I. dorasteneckej ligy môže uzavrieť dohodu maximálne s klubom III. dorasteneckej ligy – pozn.).

Vo vekovej kategórii žiakov môže byť dohoda o striedavom štarte uzatvorená medzi klubom vyššej súťaže a klubom nižšej súťaže, medzi ktorými môže byť rozdiel najviac jednej súťaže (napr.: klub I. žiackej ligy môže uzavrieť dohodu maximálne s klubom II. žiackej ligy – pozn.). „Družstvo nižšej súťaže, v ktorom hrali hráči na základe dohody o striedavom štarte, nemôže postúpiť do súťaže, v ktorej pôsobilo družstvo klubu, ktorého hráči hrali za družstvo nižšej,“ píše sa v SP.

SP a článok 47 upravuje, že za jedno družstvo môžu nastúpiť maximálne piati hráči, ktorí nie sú občanmi členského štátu Európskej únie, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska alebo kandidátskych štátov Európskej únie, ktoré majú zabezpečené právo voľného pohybu osôb a služieb v Európskej únii. „Pôvodné znenie sa týkalo výlučne hráčov Európskej únie, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska. Predmetná zmena vychádzala z návrhu Únie ligových klubov, ktorá predložila dostatočný počet argumentov na jeho zmenu, tak sme nemali problém rozšíriť okruh štátov okrem uvedených aj o kandidátske štáty Európskej únie, ktoré majú zabezpečené voľné právo pohybu osôb a služieb v Európskej únii,“ ozrejmil vedúci legislatívno-právneho oddelenia SFZ Lukáš Pitek.

novela-sp-2020-21-7-2020.pdf
sp-final-07_2020.pdf

Súvisiaci obsah

  • Jedenástka sezóny 2022/2023
    Tomáš Gemza26.02.2024
    Jedenástka sezóny 2022/2023V Hoteli Termál*** vo Vyhniach sa v piatok 23. februára 2024 uskutočnil galavečer spojený s vyhlásením najlepších futbalistov, trénerov a mládežníkov ObFZ Žiar nad Hronom predchádzajúcej sezóny 2022/2023.
    Tomáš Gemza26.02.2024
  • SFZ: Potrebný manuál pri prestupe amatéra v zimnom období
    19.01.2024
    SFZ: Potrebný manuál pri prestupe amatéra v zimnom obdobíBRATISLAVA (SFZ) – Prvý mesiac v roku je obdobím, keď sa dejú zmeny v klubových kádroch, funkcionári a tréneri riešia pohyb v šatniach, hráči sa presúvajú z jednej adresy na druhú.
    19.01.2024
  • SFZ – Dobrú novelizovanú podobu Súťažného poriadku preverí život
    30.06.2023
    SFZ – Dobrú novelizovanú podobu Súťažného poriadku preverí životBRATISLAVA (SFZ) – Súťažný poriadok je všeobecne záväzná norma o riadení súťaží po športovo-technickej stránke. Upresniť a sprísniť ho môžu rozpisy súťaží jednotlivých zväzov.
    30.06.2023
  • SFZ - Verzia RaPP pre 21. storočie, víťazom je futbal
    06.06.2023
    SFZ - Verzia RaPP pre 21. storočie, víťazom je futbalBRATISLAVA (SFZ) – Zapotili sa, to je pravda. Členovia pracovnej skupiny, zaoberajúcej sa novelami troch zásadných dokumentov, odviedli solídnu robotu. Veď len samotný Registračný a prestupový poriadok SFZ (RaPP), riešiaci problematiku naprieč futbalovým hnutím cez všetky stupne súťaží a vekových kategórií, je poriadne široká sféra záberu.
    06.06.2023
  • Výbery sa pripravujú na vrcholy sezóny
    Tomáš Gemza19.04.2023
    Výbery sa pripravujú na vrcholy sezónyVýbery ObFZ Žiar nad Hronom kategórií U12 a U11 sa od 27. marca pripravujú na vrcholy sezóny, medzioblastný turnaj U12 a Stredoslovenský pohár U11.
    Tomáš Gemza19.04.2023
  • GRASSROOTS - Školenia trénerských licencií SFZ Grassroots Leader
    15.03.2023
    GRASSROOTS - Školenia trénerských licencií SFZ Grassroots LeaderBRATISLAVA (SFZ) - Školenie Grassroots Leader je určené pre učiteľov v materských školách a na 1. stupni ZŠ, pre vychovávateľky, učiteľov na základných školách, pre študentov vysokých škôl s pedagogickým zameraním, pre trénerov, aktívnych aj bývalých hráčov, ale aj pre rodičov a futbalových nadšencov.
    15.03.2023
  • Jedenástka sezóny 2021/2022
    Tomáš Gemza30.01.2023
    Jedenástka sezóny 2021/2022Vo vyhnianskom Hoteli Termál sa v piatok 27. januára 2023 uskutočnil galavečer spojený s vyhlásením najlepších futbalistov, trénerov a mládežníkov ObFZ Žiar nad Hronom predchádzajúcej sezóny 2021/2022. Nezabudlo sa ani na jubilantov.
    Tomáš Gemza30.01.2023
  • Online školenie „SFZ Grassroots leader“ pre budúcich trénerov detí
    18.07.2022
    Online školenie „SFZ Grassroots leader“ pre budúcich trénerov detíBRATISLAVA (SFZ) - Školenie je určené pre učiteľov v materskej škole a na 1. stupni ZŠ, pre ďalších pedagógov na ZŠ, rodičov, trénerov, aktívnych aj bývalých hráčov a všetkých futbalových nadšencov, ktorí majú záujem pracovať v rámci projektu „Dajme spolu gól“ na pozícii trénerov detí. s licenciu „SFZ Grassroots leader“. Licenciu môžu nadobudnúť prostredníctvom online školenia v rozsahu 20 vyučovacích hodín na webovom sídle SFZ. V rámci kontinuálneho vzdelávania je od 1. augusta 2022 školenie odporúčané tiež držiteľom licencií UEFA A, B a C v súvislosti s predlžovaním ich trénerských licencií.
    18.07.2022
  • SFZ: Nové usmernenie k organizácii tréningového procesu a súťaží
    25.02.2022
    SFZ: Nové usmernenie k organizácii tréningového procesu a súťažíNOVÉ USMERNENIE k organizácii tréningového procesu a súťaží (vrátane turnajov) vo futbalových kluboch (s výnimkou klubov Fortuna ligy a II. futbalovej ligy) účinné od soboty 26.2.2022.
    25.02.2022
  • SFZ: Usmernenie k organizácii tréningového procesu a súťaží
    12.01.2022
    SFZ: Usmernenie k organizácii tréningového procesu a súťažíUsmernenie k organizácii tréningového procesu a súťaží (vrátane turnajov) vo futbalových kluboch (s výnimkou klubov Fortuna ligy a II. futbalovej ligy) účinné od 12.1.2022.
    12.01.2022
  • SFZ - Usmernenie k organizácii tréningového procesu a zápasov amaterského futbalu i mládeže
    14.09.2021
    SFZ - Usmernenie k organizácii tréningového procesu a zápasov amaterského futbalu i mládežeBRATISLAVA (SFZ) – Manuál a usmernenie k organizácii tréningového procesu, priateľských a súťažných stretnutí amatérskeho a mládežníckeho futbalu v nadväznosti na opatrenia súvisiace so šírením ochorenia COVID-19 s výnimkou pre 1. a 2. ligu mužov (tie majú svoje manuály a výnimku ako profesionálne súťaže).
    14.09.2021
  • SFZ - Usmernenie k organizácií futbalových zápasov súťažného ročníka 2021/2022
    13.08.2021
    SFZ - Usmernenie k organizácií futbalových zápasov súťažného ročníka 2021/2022USMERNENIE k organizácií futbalových zápasov súťažného ročníka 2021/2022 (s výnimkou Fortuna ligy) účinné od 16.8.2021. Usmernenie je záväzné pre všetky stupne futbalových súťaží na Slovensku. Za ich dodržiavanie v plnej miere zodpovedá usporiadateľ stretnutia, teda domáci klub.
    13.08.2021