Pocta trénerovi - Jozef Vengloš

Ján Letko|21. máj 2018 o 00:00

Ružomberský rodák Jozef Vengloš je bez debaty najvýraznejšou a najvplyvnejšou osobnosťou spomedzi všetkých slovenských trénerov histórie.

V roku 1955 bol kapitánom Slovana Bratislava, tímu ktorý získal majstrovský titul v Československej lige. Za belasých odohral dvanásť sezón. Preslávil sa ale najmä ako tréner.

Pre výpočet úspechov doktora Vengloša čoby futbalového trénera musela pomôcť Wikipédia. Zoznam je taký siahodlhý, že vyberať z neho čerešničky by nebolo spravodlivé. Tridsaťpäťročná kariéra trénera zanechala hlbokú stopu na viacerých kontinentoch.

Pán Vengloš, rešpektovaný futbalový odborník, je navždy v srdciach fanúšikov v rodnej krajine po zisku titulu Majstrov Európy v pamätnom roku 1976 zapísaný zlatým písmom. Doma získal titul so Slovanom aj ako tréner, s VSS Košice striebro aj bronz. Muž ktorému ležal pri nohách Glasgow, Sydney aj Kuala Lumpur trénoval ako prvý cudzinec klub najvyššej anglickej súťaže (Aston Villu).

Logickým premostením bola zodpovednosť za národné výbery. Trénoval reprezentačné výbery Slovenska aj Československa, sedel na lavičke vo štvrťfinále majstrovstiev sveta a trénoval výbery Európy aj sveta.

Jozef Vengloš sa o napredovanie futbalu pričinil aj ako Prezident UEFT (Únie európskych futbalových trénerov), Predseda UEFA komisie pre technický pokrok či technický poradca FIFA.

Nemáme na Slovensku trénera, ktorý by si označenie Legenda zaslúžil viac.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pocta trénerovi - Jozef Vengloš