Pocta trénerovi - Jozef Bubenko

Ján Letko|9. apr 2018 o 00:00

Prvých desať rokov trénerskej kariéry strávil na východe. Bardejov sa mu podarilo dostať z tretej ligy do najvyššej súťaže a to znamenalo jediné - angažmán v hlavnom meste. Od roku 1996 do 2002 bol trénerom Interu Bratislava. S Interom sa dvakrát stal majstrom ligy a dvakrát získal Slovenský pohár, sezóny 2000 a 2001 v slovenskom klubovom futbale patrili Bubenkovým žlto-čiernym. Získal aj cenu pre trénera roka. 

Východ Slovenska, konkrétne Prešov nie je známy len nadpriemernou produkciou hudobného, ale aj futbalového talentu. Napríklad Jozef Bubenko. Prešovčan, futbalista a neskôr úspešný tréner. Najmä na začiatku tretieho tisícročia aj mimoriadne úspešný tréner. 

Ako pre väčšinu chlapcov z Prešova aj pre Bubenka bol prvým klubom mladého srdca Tatran Prešov. Okrem zeleno-bielych hral za Duklu Banská Bystrica a Bardejov, v roku 1981 získal ako hráč v jeho drese prestížny Slovenský pohár.

Aj prvých desať rokov trénerskej kariéry strávil na východe. Bardejov sa mu podarilo dostať z tretej ligy do najvyššej súťaže a to znamenalo jediné - angažmán v hlavnom meste. Od roku 1996 do 2002 bol trénerom Interu Bratislava. S Interom sa dvakrát stal majstrom ligy a dvakrát získal Slovenský pohár, sezóny 2000 a 2001 v slovenskom klubovom futbale patrili Bubenkovým žlto-čiernym. Získal aj cenu pre trénera roka. 

V lete roku 2002 sa začala jeho zahraničná trénerská cesta. Podpísal zmluvu s gréckym klubom Panionios Atény a aj tam bol úspešným. Počas dvoch rokov sa kvalifikoval dvakrát do Pohára UEFA, do mužstva zapracoval viacero Slovákov. Potom sa v roku 2004 stal trénerom slovenskej reprezentácie do 21 rokov a v nasledujúcom roku sa na lavičku Panioniosu vrátil. Vydržal do februára 2006. V Grécku ešte trénoval Iraklis aj Volos.

Po 21 rokoch sa vrátil do Prešova, no rodákov sa mu v lige nepodarilo zachrániť. Posledným klubom v jeho životopise sú Michalovce, dnes má Jozef Bubenko 67 rokov. 

Zaslúžene patrí k slovenským trénerským legendám. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pocta trénerovi - Jozef Bubenko