Pocta trénerovi - Jozef Adamec

Ján Letko|14. máj 2018 o 00:00

Každý vie, kto je Hatrlo. Jozef Adamec, skvelý strelec, úspešný tréner, aj slovenskej reprezentácie. Legenda Spartaka Trnava

V trnavskom drese získal všetkých päť titulov, po ktorých v slovenskom Ríme museli čakať na šiesty doteraz. Adamec je ale sedemnásobný majster Československa, dvakrát svojimi gólmi pomohol k majstrovským oslavám pražskej Dukle. Že aký dobrý bol strelec? Tretí najlepší v histórii spoločnej súťaže. Stosedemdesiat gólov v 383 zápasoch podľa dobových štatistík je jednoducho kvantum. 

Štyrikrát získal trofej pre kráľa strelcov, s Trnavou hral semifinále Európskeho pohára majstrov. Zúčastnil sa MS 1962 aj 1970 v drese Československej socialistickej republiky. Za nároďák strelil 14 gólov v 40 zápasoch. V roku 1968 strelil v Bratislave Brazílii tri góly. Aj dnes znie tá veta priam neuveriteľne. 

Prvé úspechy dosiahol ako tréner zapísal do análov Dukly Banská Bystrica. S vojakmi postúpil do ligy a na začiatku 80. rokov s nimi hneď v prvej sezóne postúpil do Pohára UEFA. Tam zviedli súboj s Borussiou Monchengladbach. S Interom Bratislava získal Slovenský pohár a tretie miesto vo federálnej lige. Aj po ňom nasledoval postup do Pohára UEFA. 

Ako asistent pomáhal Václavovi Ježkovi pri federálnom výbere v končiacej sa kvalifikácii a nechýbalo veľa a hralo by v USA na MS 1994. Od roku 1999 do roku 2001 bol lodivodom slovenského národného výberu. 

Každý futbalista na Slovensku vie, kto je Jozef Adamec. Niet väčšej pocte legende. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pocta trénerovi - Jozef Adamec